UZUNDERE BÖLGENİN CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesiyle, Doğu Anadolu Bölgesi'nin özellikle de Çoruh Vadisi'nin alternatif bir turizm bölgesi haline getirilerek, bölgesel kalkınmasına katkıda bulunmasının amaçlandığı belirtildi.
BAŞKAN ÖZSOY DEĞERLENDİRME YAPTI
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Uzundere Belediye Başkanı M.Halis Özsoy, Uzundere Vadisi'nde tarıma alternatif gelir kaynaklarının gelişmesini destekleyerek, bölgesel eşitsizlikleri azaltma hedefiyle hareket edilen proje kapsamında, çok geniş bir kültürel mirasa ve doğal zenginliğe sahip olan vadinin yerli ve yabancı turistler için alternatif bir turizm bölgesi olması için çalışmalar başlatıldığını ve ilçeye saha ofisi açıldığını ifade etti.
ORGANİK ÜRETİMDE UZUNDERE MARKASI
Başkan Özsoy; “Bu kapsamda Kırsal Turizm ile ilçemizde organik ürün üretimine hız verildi ve pazarlanmasının yapılabilmesi için gerekli markalaşma çalışmaları yapıldı. Doğa sporları, yaban hayatı gözlem yerleri, kuş gözlem yerleri, trekking rotaları ve açık hava spor etkinliklerinin yapılabileceği alanlar ve bölgenin flora, fauna zenginliklerinin yer aldığı alanların tespit çalışmaları yapılmaktadır.Türkiye'deki üç ana kuş göçü yollarından biri olan ilçemizde eko turizm açısından önemli kuş türlerinin kolayca gözlenebiliyor olması ayrıca Türkiye'de çok nadir üreyen Akkuyruklu Kartal çiftinin ilçemiz sınırları içerisinde bulunması, yine çok nadir olarak görülen Ur Kekliği'nin ilçemizde ilk defa baskı kalitesinde görüntülenmesi kırsal turizm açısından çok önemli bir gelişmedir. Türkiye, Asya ve Avrupa'nın en yüksek, dünyanın üçüncü yüksek ve oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesi Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü'nün yurt içinde ve yurt dışında etkin tanıtımı yapılmaktadır. Müslümanlar açısından çok önemli olan Ziyaret Tepe, Murat Dağı, Gülü Bağdat, Kemerli Dağ Ziyaretgahları ve Gürcülerce büyük önem atfedilen ilçemize bağlı Çamlıyamaç köyünde bulunan Oşki Kilisesi (Öşvank) vasıtalarıyla inanç turizminin geliştirilmesi ve ilçemize gelecek turist sayısını artırmak amaçlanmaktadır. Bizans dönemine ait tarihi kaleler, dönemi belli olmayan tarihi mağaralar, Akkoyunlu dönemine ait mezar taşları, şifalı sularımız, maden Sularımız, mesire alanlarımız, 250 yıllık Ambarlı Eyvanlı Uzundere Evlerinin tanıtımı için kamuoyunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır.” dedi.
TORTUM GÖLÜ'NÜN SULAK ALAN İLAN EDİLMELİ
Öte yandan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Efes Pilsen Grubu, Uzundere Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'nın katkıları ile Uzundere ilçesinde Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Projesinin hayata geçirmesi için çalışmalar devam ediyor.
Bu proje kapsamında Türkiye’nin önemli sulak alanlarından birisi olan Tortum Gölü'nde yaşayan yaban kuşlarının tespiti ve fotoğraflanması çalışmasının Soner Bekir tarafından yapıldığını söyleyen Başkan Özsoy, bülten ekinde Tortum Gölü sulak alanında yaşayan yaban kuşlarının isimleri ve Uzundere ilçesinde Nisan 2007 – Haziran 2007 tarihleri arasında çekilen yaban kuşlarının fotoğrafları bulunacağını kaydetti. Özsoy “Çevre ve Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Yönetmeliği, Yaban Hayatı Koruma Yönetmeliği ve Uluslararası Ramsar sözleşmesine göre Tortum Gölü'nün sulak alan ilen edilmesi ve yaban kuşlarının korunması gerekmektedir. Tortum Gölü sulak alanı ve yaban kuşlarının tanıtımı için kuş gözlem yerleri yapılacak ve yerli, yabancı turistlerin hizmetine sunulacaktır”diye konuştu.
TORTUM GÖLÜ KUŞ CENNETİ
Tortum Gölü'nde yaşayan yaban kuşlarının isimleri şu şekilde açıklandı: Akkuyruklu Kartal, Ur Keklik Bozkır Toygarı, Akkanatlı Sumru Kara Ağaçkakan Leş kargası, Kiraz Kuşu, Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu, Sarı Kuyruksallayan Kız Kuşu, Sığır balıkçılı Gök Kuzgun, Taş Kızılı Üveyik Kaya Serçesi, Kaya Doğanı, Kaya Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Akbaba, Küçük Akbaba, Balık Kartal,Sakallı Akbaba, Şahin, Kukumav, Anadolu Sıvacısı, Kara İskete, Çayır Taşkuşu, Kaya Çintesi, Kulaklı, Toygar, Saksağan, Keten Kuşu, Alamecek, Gökçe Güvercin,Kara Leylek, Gece Balıkçılı, Keklik, Dövüşkenkuş, Uzunbacaklı, Delice, Doğan, Erguvanı, Balıkçıl, Atmaca, Çayır Delicesi , Kızıl Kuyruk, Alaca, Sinekkapan, Bozkır Kartalı, Mavi Gerdan, Söğüt Bülbülü.