HİSARCIKLIOĞLU’NDAN ERZURUM’A MÜJDELİ HABER:
TOBB İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ KURUYOR
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, daha önce Gaziantep, İzmir ve İzmit'te açtıkları Avrupa Birliği İş Geliştirme merkezlerinin dördüncüsünü Erzurum'da açacakları müjdesini verdi. Başkan Hisarcıklıoğlu, ''Bugünkü küresel dünyada daha fazla kar etmek istiyorsak, işletmemizi büyütmeye mecburuz'' dedi.
Erzurum'da, Palandöken Kış Turizm Merkezi'nde bulunan Polat Renaıssance Otel'de düzenlenen KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarları'nın (KOBİF) açılışına katılan Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'de KOBİ'lerin durumunu değerlendirdi.
VERİMLİLİK BİLGİ GEREKTİRİR
Hisarcıklıoğlu, günümüzün artık bilgi çağı olduğunu belirterek, ''Bilgiye kim en hızlı, en çabuk ulaşmışsa; o bugünkü rekabet düzeyinde en öne geçiyor'' diye konuştu.
Bilgiyi yakalayanın işletmesini daha hızlı geliştirdiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ''Biz de bu doğrultuda, KOBİ'lerimizin bilgiye ulaşmaları noktasında öncülük yapalım dedik. Ne yaptık? KOBİ'ler sanayinin ana omurgasını teşkil eder. Türk sanayisinin de yüzde 99.5'ini KOBİ'ler oluşturur. Bugünkü küresel dünyada daha fazla kar etmek istiyorsak, işletmemizi büyütmeye mecburuz. Büyütemezsek verimliliğimiz kayboluyor ve otomatikman da kayıt dışına çıkarız.''
BÜROKRASİ VE KOBİ İLİŞKİSİ
Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin devletin vermiş olduğu hibe paralarının yüzde 40'ını alabildiğini belirterek, söz konusu miktarın yüzde 60'ının hazineye geri gittiğini söyledi.
Ankara'da 47 kamu kurum ve kuruluşunun KOBİ'lere maddi olanak sağladığını belirlediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Ancak düşünebiliyor musunuz? Erzurum'dan bir küçük işletme sahibinin Ankara'ya geldiği zaman, bu kurumları dolaşmaya kalktığında, cumartesi, pazarı da dahil ettiğinizde, tam 75 gün Ankara'da gezmesi gerekecek. Yani burada bir işletme sahibi, Ankara'da para veriliyor diye gittiğinde tam 2.5 ay sonra Erzurum'a dönebilecek. Dedik bunda bir sakatlık var. Bunu tek çatı altında toplayalım. İşte tek başına bir hükümet geldi. Bu toplayabilir dedik. Ama maalesef baktık ki olmuyor. Ne yazık ki Türkiye'de bürokraside, elindeki yetkiyi kimse kimseye vermiyor. Eğer birde kaynağın başında oturuyorsa hiç vermiyor.''
TOBB’DAN KOBİLERE DESTEK
Hisarcıklıoğlu, söz konusu sıkıntıyı aşabilmek için TOBB olarak, web sayfası düzenleyerek bu kamu kurum ve kuruluşlarını ''www.kobi.org.tr'' adresinden işletme sahiplerine duyurmaya çalıştıklarını ifade etti.
Bu yoldan da istediklerini verimi alamadıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, daha sonra KOBİF'i düzenlemeye karar verdiklerini kaydetti. ''47 kamu kurum ve kuruluşunu ayağınıza getirdik'' diyen Hisarcıklıoğlu, ''Bu 11. fuar. İlk 10 fuarı yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti. Ankara'daki ilk fuarımızı bin 200 kişiyle açtık. Bir milyar YTL seni bekliyor dedik ya çuvalı alan geldi misali'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu son olarak, TOBB olarak daha önce Gaziantep, İzmir ve İzmit'te açtıkları Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezlerinin dördüncüsünü Erzurum'da açacaklarını bildirdi.
BALCI: ERZURUM PATENT BAŞVURUSUNDA GERİDE
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Yusuf Balcı da konuşmasında ''Patent başvurularında çok büyük atılım yaptık'' dedi. Erzurum'da son 10 yılda sadece 2 patent başvurusu yapıldığına dikkat çeken Balcı, şunları kaydetti: ''Hepimizin amacı patent ve markalarımızın daha da artmasını sağlamak olmalıdır. Patent alımında tasarım, AR-GE ve başarı önemlidir. Dünyanın en değerli 100 markasına baktığınız zaman ABD'nin ihracatından iki kat daha fazla olduğunu görürüz. Türkiye, dünyada patent başvurusunda, Çin'in ardından ikinci sırada, Avrupa'da ise ilk sırada yer alır. Bu doğrultuda devam etmemiz gerekir. Yüksek vizyona sahip firmaların artması lazım.'' Balcı, son olarak AR-GE çalışmalarının işletmeler için çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Son 30 yılda gelişmiş ekonomilere bakıldığında bunun kaynağının AR-GE olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.
ÖMEROĞLU: ERZURUM’UN KALKINMA DİNAMİZMİ KOBİLERDİR
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu ise Türkiye'nin ve Erzurum'un kalkınmasında KOBİ'Lerin önemli rolünün bulunduğuna işaret etti.
Ekonomilerin önemli bölümünde KOBİ'lerin bulunmasının tesadüf olarak değerlendirilmemesi gerektiğini anlatan Ömeroğlu, şöyle devam etti:
''Sanayi Bakanlığı olarak KOBİ'lerimize gereken desteği vermeye çalışıyoruz. Pazar ve sektör bilgileri ile teknolojik altyapılarının düşük olması KOBİ'lerin önemli sorunudur. Ayrıca, KOBİ'lerin kredi kullanımında sıkıntı yaşadıkları da unutulmamalıdır. KOBİ'lere gereken desteğin verilmesi konusunda ortaklaşa hareket etmeliyiz.''
CİNDİLLİ: KALKINMANIN YODLU ÜRETMEKTEN GEÇER
Programda konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli, "Biz bin yıldır bu topraklardayız, çok harp gördük, çok felaket gördük ama harpte de, felakette de zaferde de iyi günlerde de insanların karnının doyması lazım. İnsanların giyinmesi lazım. Dolayısıyla üretim lazım. Alnının terini silen insanlar her felakette, her zaferde gerçek gündem belirleyenlerdir. O nedenle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Kuzey Anadolu'daki müteşebbisi, esnafı kamu kaynakları ile tanıştırma toplantısını çok mühim buluyorum" dedi.