Müşteri memnuniyetinin ön planda tutulduğu, geniş mekanları ve özgün tasarımıyla farklı bir ticaret merkezi:
"YAKUT PLAZA"
2003 yılında faaliyete geçen Yakut Plaza 1500 metre kare alan üzerine kurulu 4 kattan oluşuyor 120 iş yerinin bulunduğu plazada toplam150 kişi istihdam ediliyor.Yakut Plaza’da; başta konfeksiyon olmak üzere çantacı, hediyelik eşya, ayakkabıcı, kırtasiye, kuruyemiş pazarlayan iş yerleri bulunmakta. 2003 yılında yapılan Yakut Plaza, bir çok özelliklere sahip. En önemli farklılığı da, Erzurum'da yürüyen merdiveni olan tek pasaj olması
Yakutiye Plaza’nın bulunduğu alan daha evvel tek katlı belediye dükkanlarını barındırıyordu. Buradaki işyerlerinde kırtasiye’den oyuncakçıya tadara çeşitli iş kollarına ait faaliyet veren esnaf, 2000 yılında aralarında bir kooperatif kurarak, birlikte hareket etme kararı aldılar. Daha sonra Büyükşehir Belediyesince buradaki işyerleri yıkıldı, hafriyat alma çalışmaları tamamlandıktan sonra, işyeri kooperatifi, plan üzerinden dükkan satışı gerçekleştirdi. Eski alanda yer alan işyerlerine öncelik verilen yeni yapılanma, Erzurum’daki iş çevrelerinden oldukça büyük ilgi gördü. Dış cephesi aynalı olarak yaptırılan Yakut Plaza, ferah mekanı, müşteri ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitesiyle özgün bir ticaret merkezi.
Burada faaliyet veren esnafa hayırlı kazançlar diliyor, bize gösterdikleri yakın ilgiden ötürü teşekkür ediyoruz.
ERZURUM
YAKUT PLAZA İÇİN RESMİ AÇILIŞ YAPILACAK
Yakut Plaza’nın yöneticiliğini esnaftan Fahrettin Gümüş yürütüyor. Plaza’nın henüz bir yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, yeterli tanıtım çalışması yürütülmediğini kaydeden yönetici Gümüş, Yakut Plaza’nın resmi açılışını da bir takım sorunların giderilmemesi yüzünden ertelediklerini anlatıyor.
GÜMÜŞ:”YAKUT PLAZA ERZURUM’UN SİMGESİ OLACAK”
Gümüş, Yakut Plaza’nın tam manasıyla müşteri ihtiyaçlarına uygun şekilde dizayn edildiğini, Plaza altında bulunan otoparkta müşterilere hizmet verildiğini, alışverişe gelenlerin araç park sorunu yaşamadığını da vurguluyor.
KENT EKONOMİSİNİN DURGUNLUĞU ESNAFI PERİŞAN EDİYOR
Pasajın iş hacim ve kapasitesi yönünden örnek şekilde bulunduğunu, Plaza’da bulunan esnafın kent ticaret sektöründe tebarüz etmiş isimlerden oluştuğunu aktaran Gümüş, mükemmel bir ticaret altyapısına sahip bulunulmasına, plazanın cazibe arz etmesine rağmen, müşteri ilgisi noktasında beklenen düzeye erişemediğini, bunun da kentin ekonomik panoramasından kaynaklandığını bildiriyor.
PLAZAMIZ YETERİNCE TANINMIYOR
Gümüş şöyle diyor: “Pasajımızda bulunan esnafımız iş yapamaz durumda. Bunun nedeni ise pasajımızın yeteri kadar tanıtımının yapılmaması ve Erzurum ekonomisinin kötü gidişatı. Pasajımız 2003 yılında faaliyete geçip, bir yıllık taze bir geçmişe sahip bulunduğundan pek fazla tanınmıyor. Bir takım eksikliklerden dolayı pasajın henüz resmi açılışında yapmadık.”
BİZDE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ESASTIR
Yakut Plaza esnafının müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir anlayışa sahip olduğunu, esnafın kaliteli hizmet ürettiğini anlatan Gümüş”e göre plazada da etkisini gösteren ekonomik durgunluğun yegane sebebi halkın alım gücünün düşük olması.
TEŞVİK YASASI ARTIK GÜNCELLEŞTİRİLMELİ
Gümüş şunları söylüyor:” Şehrimizin en büyük sorunu olan ekonomik durgunluk, esnafı tam anlamıyla bunaltmış durumda. Halkın alım gücü yok. Şehrimizin ekonomisi tam anlamıyla çökmüş durumda. Vatandaş ekmek parasını zor buluyor. Erzurum esnafının kalkınması için şehrimizde sanayileşme şart. Hükümetimizin bu konuda bir takım çalışmalar yapması gerekmektedir. İş adamlarını yatırıma yönlendirmek için çıkartılan teşvik yasasından Erzurum hiç faydalanamadı. Bunun için Hükümetimiz İklim şartlarını dikkate alarak Doğu Anadolu Bölgesi”ne özgün şartları dikkate alan özel bir teşvik yasası çıkarmalı.”
YAKUT PLAZA ESNAFI DERTLİ
Gümüş’e verdiği bilgiler için teşekkür ederek, Yakut Plaza esnafını dolaşıyoruz. Tecrübeli esnaf kent ekonomisi ve plazadaki ticari durum hakkında görüşlerini anlatıyor. İşte esnafın kaydettikleri:
ÇOLAK:” İŞSİZLİK, ESNAF ENFLASYONUNA YOL AÇIYOR”
Mahmut Çolak, Mahmut Kundura mağazası işletmecisi.
“Plaza’da işler şu an itibariyle pek tatmin edici değil. Bunun nedeni ise Erzurum'da her önüne gelenin iş yeri açmasıdır. Şehrimizde yoğun olarak etkisini sürdüren işsizlik halkı esnaflığa yöneltmiştir. İşi bilende, bilmeyende iş yeri açıyor.” diyerek serzenişte bulunuyor Çolak.ona göre belirli bir esnaf terbiyesi alınmadan, tecrübeler yaşanmadan esnaflık yapmak mümkün değil.
Çolak bu hususta şöyle diyor:” Belediye her önüne gelene esnaflık yapabilmesi için ruhsat vermemeli. Erzurum'a gelen öğrencilerin yüzde 80'i esnaftan şikayetçi. Esnafın kalitesiz olduğu görüşünde. Bunun önüne geçilmesi için Belediye esnaf olmayı isteyen kişileri belli bir eğitimden geçirip daha sonra ruhsat vermeli.”
KAMU YATIRIMI ŞART
Kentteki genel yoksulluğun, esnafı olumsuz etkilediğini, işsizliğin azaltılması için kamu yatırımlarının artırılması gerektiğini ifade eden Çolak Hükümetin Erzurum'a özel teşebbüs eliyle yatırım yapılması için bir takım çalışmalar yapması gerektiğini, bunun için de öncelikli olarak kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatıyor.
ELMALI:”2. ÜNİVERSİTE AÇILMALI”
Kamil Elmalı, Pırıltı Gümüş işletmesinin sahibi.
Plaza içerisinde ticari canlılığın olmadığını bunun da , Yakut Plaza’nın yeni açılmış bulunmasından kaynaklandığını anlatan Elmalı şunları söylüyor:” Pasajımız yeni olduğundan dolayı tam olarak tanınmıyor. Erzurum'da bulunan diğer pasajlara göre daha özellikli olan pasajımızda genelde öğrenciler alış veriş yapmaya geliyor.”
Elmalı Erzurum’daki ticaret sektörüne canlılık gelmesi için 2. Üniversitenin açılması gerektiğine değinerek şöyle konuşuyor:” Esnaf, öğrenci sayesinde ayakta duruyor. Şehrin ve esnafın kalkınması için Erzurum'da 2. üniversitenin açılması şart.2
ESNAFIN UMUDU HÜKÜMETTE
Kentte ticari canlılığın oluşması için 5084’den çok şey beklediklerini fakat teşvik yasasının beklentilerine cevap vermediğini vurgulayan Elmalı şunları belirtiyor:” Halkımızın alım gücü yok. Vatandaş ekmek parası zor buluyor. Artık Erzurum'a yatırım yapılmalı. Hükümet Doğu Anadolu bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkararak iş adamlarını bu bölgeye teşvik etmeli. Böylece halkın alım gücü artar, buna bağlı olarak esnafın işleri de istenilen düzeye erişir”.
AKDAĞ:”ESNAFIN GELİRİ, GİDERİNİ KARŞILAYAMIYOR”
Yaşar Akdağ, Body Wold mağazasının sahibi. Şöyle diyor plazanın ticari hacmi için:” Pasajımız yeteri kadar tanınmadığından dolayı kapasitesini ifade edemez durumda. Konum ve Özellik olarak şehrin önde gelen pasajlarından. Ayrıca Erzurum ekonomisinin çöküş süreci içerisinde olması da bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Esnaf geçmişte yapmış olduğu birikimlerini şimdi harcıyor. Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor. “
İŞSİZLİĞE ÇARE ÜRETMEK ZORUNDAYIZ
Esnafın düzlüğe çıkması için vatandaşın alım gücünün yükselmesi, bunun için de işsizliği önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini anlatan Akdağ görüşlerini şöyle aktarıyor:”Şehrimize artık vakit kaybetmeden yatırım yapılmalı. Erzurum insanı işsizlik içerisinde kıvranıyor. Gençlerimiz iş yokluğundan dolayı kahve köşelerinde zamanlarını geçiriyor. Hükümetimiz Erzurum için bir takım çalışmalar yapmalı. Özellikle Doğu anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkararak İş adamlarını bu bölgeye yönlendirmeli. Halkın ve esnafın artık sabrı kalmadı. “
GÜRERGENE:”EKONOMİK KRİZİ HALA ATLATAMADIK”
Yusuf Gürergene, Moda Ayakkabı ve Çanta mağazasını işletiyor.
Gürergene kent esnafının içinde bulunduğu sıkıntılardan muzdarip. Erzurum ekonomisinin kötü gidişatının , esnaftan memura, işçiden tüccara kadar herkesimi olumsuz etkilediğini kaydederek şöyle diyor:“10 yıl öncesiyle şu anı karşılaştıracak olur isek hiç iş yapamıyoruz diyebilirim. Özellikle Geçen hükümet döneminde yaşanan ekonomik krizden sonra Erzurum bir türlü toparlanamadı. Şehrimizde yaşanan işsizlik insanları bunaltmış durumda. Halkın alım gücü yok. Vatandaş evine ekmeğini zor alıyor. Kış mevsiminin gelmesiyle halk yakacak derdine düştü. Erzurum milletvekilleri artık şehrin halkını ve esnafının durumunu görerek şehre yatırım için bir takım projeler sunmalı. Hükümetimiz Doğu Anadolu Bölgesi’ne ayrı bir teşvik yasası çıkararak bu bölgede yaşayan insanları ekonomik yönden rahatlatmalı.”
KURT:”İŞYERİ KİRALARI ÇOK YÜKSEK”
Bekir Kurt, Kurt Tekstil’i işletiyor. Yakut Plaza’nın özel konumuna ve dizaynına göre müşteri ilgisi noktasında doyuma ulaşmadığından yakınan ve işyeri kiralarının yüksekliğinden şikayet eden Kurt şunları söylüyor:” Pasajımızın üst katlarında bulunan bir çok iş yerinin şu an faal durumda olmamasından pasajımız boş gözüküyor. Bu dükkanların boş olmasının nedeni ise dükkan sahipleri tarafından aşırı derecede fazla kira para istemeleri. Belediye Dükkan kiralarını kontrol altına almalı.”
İŞLERDEKİ DURGUNLUK TEHLİKE BOYUTUNDA
Esnaf olarak ciddi bir durgunluk sürecinde bulunduklarını, günlük kazançlarının giderleri karşılamakta yetersiz kaldığını belirten Kurt şunları anlatıyor:”İşlerimizde şu an büyük durgunluk var. Halkın alım gücü yok. işçinin, memurun cebinde parası yok. Durum böyle olunca esnaf da iş yapamaz halde. İdrak etmiş olduğumuz ramazan bayramı öncesi dikkatimi çeken bir takım şeyler oldu. Mesela anne ve babalar içinde bulundukları ekonomik sıkıntı yüzünden, kendisine herhangi bir şey alamıyor. Genelde çocuklara yönelik alışveriş yapıldı. Bu da Erzurum ekonomisinin ne kadar vahim bir durumda olduğunu gösteriyor. “
AKAYDIN:” TURİZM SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPILMALI”
Yahya Akaydın, Selim Kundura Mağazası sahibi. İşlerinin durumunu soruyoruz. Hemen aktarıyor:”Erzurum'da işsizlik almış başını gidiyor. Böylesine istihdamın kısıtlı olduğu bir ilde Yakut Plaza Esnafı olarak iş potansiyelinin iyi olduğunu nasıl söyleyebilirim ki? Turizm yönünden zengin olan ilimiz bu zenginliğinden bir türlü faydalanamıyor. Şehir Merkezinde bir çok tarihi yer var. Palandöken zaten turizm için dünyanın önde gelen merkezlerinden birisi. Ancak biz bu zenginliklerimizi değerlendiremiyoruz.. “
UMUT KIŞ TURİZMİNDE
Akaydın, Erzurum ekonominin gelişme ve kalkınma sürecine girebilmesi için Erzurum’daki turizm varlıklarının değerlendirilmesi gerektiğini, turizm sektörüne yönelik yatırımlar yapılmasının şart olduğunu söyleyerek şunları belirtiyor:”İş Merkezi esnafı olarak satışlarımızın kamu kuruluşlarına ve üniversite öğrencilerine bağlı olması üzücüdür. Halkın alım gücünün kötü oluşu İş Merkezi esnafının, iş yapamamasına neden oluyor.. Erzurum turizm sektöründe yoğunlaşmalı.Turizmin gelişmesiyle şehrimize çok sayıda yerli ve yabancı turist akını olacaktır. Bu da işlerimize yansıyacaktır. Ayrıca halkımızın büyük bir bölümü işsizlikten kurtulacaktır."
ÖZEL:” PASAJLARDA ERKEKLERE HİTAPEDEN İŞYERİ FAZLALIĞI, TİCARİ CANLILIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Gülçin Özel, Meg Story işletmecisi. Bayan Özel, Yakutiye Plaza’daki tek kadın işletmeci. İşlerinin durumunu soruyoruz:
“Pasaj kültürü şehrimizde gelişmediğinden dolayı işler durgun. Pasajlarda Genelde erkeklerin rağbet ettiği iş yerlerin bulunması pasaj kültürünün gelişmemesine neden oluyor. Ayrıca Erzurum ekonomisinin de kötü gidişatı esnafı çıkmaza sürüklüyor.” cevabını veriyor.
ÇARE TEK:YATIRIM
İlde yatırım azlığının istihdamda daralmaya yol açtığını, bunun önce aile sonra da kent ekonomisini çöküş içine sürüklediğini kaydeden Bayan Özel şöyle diyor:”Erzurum'da sanayileşmeye yönelik hiçbir yatırım yapılmadı. Şehrimizin insanı işsizlikten dolayı batıya göç ediyor. Erzurum'un yerli insanını bu şehirde tutmalıyız. Bunun için vakit kaybetmeden şehre yatırım yapılmalı. Hükümetimiz Doğu Anadolu Bölgesi’ne iş adamlarını yönlendirmek için çeşitli teşviklerde bulunmalı. Bakın, İlimizde bilindiği çok güzel patates yetişiyor. Ancak bakıldığında Bir cips fabrikamız bile yok. Kendi kaynaklarımızı değerlendirmeye yönelik yatırımların yapılması bile yeterli. Ne var ki ortada yatırım adına ciddi hiçbir çaba yok.”