BAT PAZARI YERİNDE YÜKSELEN, TİCARET SEKTÖRÜNDE YENİ BİR SOLUK
YEĞENAĞA İŞ MERKEZİ
SUNUŞ:
2003 yılında Bat Pazarı kaldırılarak, imar edilen Yeğenağa İş Merkezi 2500 metre kare alan üzerine kurulu, 4 kattan oluşuyor.155 iş yerinin bulunduğu iş merkezinde başta giyim olmak üzere ayakkabıcı, terzi, çadırcı, market, elektronikçi, nalburiyeci ve sobacı esnafı faaliyet veriyor Alt zemin katta ise 180 otoluk otopark alanı bulunuyor.
Hacı Cuma, Dervişağa ve Gülahmet caddesi üçgeninde faaliyet veren Yeğenağa İşmerkezi esnafının tamamı yerleşik esnaf.
Daha önceki Bit Pazarında esnaflık yapan ve Erzurum’a ait ticaret ahlakını barındıran İş merkezi esnafı, ticaret hacmi dar olsa da güler yüz ve samimiyet sunuyor alışverişe gelenlere. Farklı ve özgün bir biçimde.
Bize değerli vakitlerini ayırarak, görüşlerini aktaran Yeğenağa iş Merkezi esnafına teşekkürlerimizi sunuyor, bol kazançlı ve hayırlı işler diliyoruz.
ERZURUM’DA TİCARET HACMİ DARALIŞ SEYRİNDE
Yeğenağa İş merkezinin yöneticiliğini, esnaftan Selahattin Tekbay yapıyor. Yeğenağa İş merkezinin kuruluş ve kapasite olarak ticaret sektöründe yeni bir soluk olduğunu vurgulayan Tekbay, Erzurum’da dar gelirlilik ve yoksulluk sınırının büyümesiyle ticaretin tadının kalmadığını, Yeğenağa İş merkezi esnafının da bundan olumsuz etkilendiğini kaydediyor.
İş merkezindeki alışveriş talebini daha çok kırsal kesimin oluşturduğunu kaydeden Tekbay, köylülerin ürettiği ürünü satamadığını, tarım sektörünün gün geçtikçe düşüş kaydettiğini belirtiyor.
HAFTALARCA SİFTAH YAPAMAYAN ESNAF VAR
Tekbay:” Esnaf iş yapamadığından dolayı iş hacmi de İş merkezimizde sıfır.
Bunun nedeni ise başta köylünün ürettiği mallara değer verilmemesi ve Erzurum ekonomisinin gün geçtikçe kötüye gidişidir. Köylü üretiminden para kazanamıyor. Şehir halkı işsiz. Durum böyle olunca esnaf da haklı olarak kan ağlıyor. Her geçen yıl esnafın işleri daha kötüye gidiyor. Haftalarca siftah yapamayan esnafımız var. Erzurum halkı şehrin merkezine ve belirli semtlerine yönelmiş durumda. Bu da ticari dengeyi alt üst ediyor” diyor.
Erzurum’da ticaret sektörünün gelişmesi için kamu ve özel sektör yatırımlarının artırılması, desteklenmesi gereğine değinen Tekbay halkın alım gücündeki düşüşün ciddi boyutlara vardığını, bunun da esnafı bitirdiğini vurguluyor.
BU GİDİŞ, GİDİŞ DEĞİL
Hükümetin Doğu Anadolu Bölgesine özel bir teşvik yasası çıkarması gerektiğine işaret eden Tekbay Erzurumlu iş adamlarına da yatırım çağrısı yapılmasını istiyor. Yeğenağa İş merkezindeki ticari faaliyeti de bu doğrultuda tek cümleyle özetliyor Tekbay: “İş Merkezimizde bir çok işyeri, iş yapamadığından dolayı kapalı durumda. Önümüzdeki günlerde şu an ayakta kalan esnafımızın da iş yapamayıp iş yerlerini kapatmalarından endişe ediyoruz”.
YUNKADAR:”BAT PAZARINI ARIYORUZ”
Alaattin Yunkadar Yeğenağa İş merkezi’nde Veysel Giyim mağazasını işletiyor.
Yunkadar görüşlerini şöyle açıklıyor: “Yeğenağa İş merkezinde ticari canlılık yok. Nedenlerini sıralayacak olursak Birincisi Erzurum halkında pasajlara girme alışkınlığının olmayışı, geçmiş Dönem Belediye Başkanının bat pazarı esnafının fikrini almadan kendi kafasına göre iş merkezi yaptırmasıdır.. 2003 yılında faaliyete geçen iş merkezimizde dükkanlar küçük ve biçimsiz. İnsanları cezb edecek bir yönü yok. İş Merkezimizde bulunan dükkanların çoğusu kapalı. Halk iş merkezinin dükkanlarının kapalı olduğunu görünce alış veriş yapmaya da gelmiyor. Bizim Belediyeden isteğimiz Halkı bu iş merkezine yöneltecek bir takım çalışmalar yapmasıdır. Örneğin Yakutiye Belediyesinin ek binası iş merkezimizin üst katına taşınırsa iş merkezi esnafı olarak bir canlılık yaşarız.”
DANEBAŞ:”KÖYLÜ YOKSULLAŞTI, BİZ DE BİTTİK”
Harun Danebaş İkizler Çadır işletmesinin sahibi.
“İş Merkezimizin maalesef iş hacmi çok düşük. Bunun nedeni ise iş merkezimizin bulunduğu mekanda yani Gülahmet Caddesi’nde ve yakınlarında kamu kurum ve kuruluşların olmayışı.” Diyerek başlıyor anlatmaya ve şunları kaydediyor dertli dertli:” Tek umudumuz köylüydü. Köylünün de ürünleri para etmeyince bu semtin esnafı olarak bitme noktasına geldik. İş potansiyelinin istenilen düzeyde olması için en başta köylünün kalkınması lazım. Çünkü köylü para kazanacak ve alış veriş yapmak için bizlere gelecek. Böylece iş potansiyelimiz artmış olacak. Esnafın iş hacminin artması için şehrimize kamu ve özel sektör yatırımı şart. Gençlerimizin bir çoğu işsiz.. Halkın alım gücü sıfır. Bu olumsuzlukların da bir an önce önüne geçilmesi gerekir. “
ÇELEBİ:”YENİ BİR TEŞVİK İSTİYORUZ”
Çelebi Terzihanesi işletmecisi Yahya Çelebi İş Merkezinin konum olarak köylü kesiminin bulunduğu bir mekanda olduğunu, ancak Köylünün ekonomik olarak perişan bir durumda bulunmasından ötürü esnafın da ta iş yapamaz halde bulunduğunu anlatıyor.. Çelebi şunları söylüyor:” Zaten şehrimizin ekonomisi çökmüş durumda. Başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkarılmalı. Çıkan teşvik yasasında Erzurum hiçbir yatırım görmedi. İş adamları genelde batıya yatırım yapıyor. Esnafın iş potansiyelinin yükselmesi için köylüye gerekli destek verilmeli ve şehrimize bir çok kamu yatırımları yapılmalı.”
ÇOBANOĞLU:” BAT PAZARINI ÖZLÜYORUZ”
Nurullah Çobanoğlu Dadaş Konfeksiyon mağazasının sahibi.
İş hacmi sıfır, diyor Çobanoğlu. Oldukça dertli. 2003 yılında faaliyete geçen iş merkezi yerinde bulanan eski bat pazarında daha güzel iş yapıldığını söylüyor ve şunları aktarıyor:” İş Potansiyelinin düşmesinin en büyük nedeni Erzurum insanın iş merkezlerine alışkın olmayışı. Halkı iş merkezlerine yöneltecek şekilde belediyenin bir takım çalışmalar yapması gerekmektedir. İş Potansiyelinin sıfır olmasının diğer bir nedeni ise Erzurum halkının alım gücünün kötü olması. Erzurum’a artık yatırım yapılmalı. Şehrimizin insanı işsiz, Erzurum’a yatırım yapılarak hem halkın alım gücü artırılmalı hem de işsizliğe çare üretilmeli. Bu yatırımların gerçekleşmesi içinde Doğu Anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkarılmalıdır. “
KADAKÇIOĞLU:”ESNAF BİTME NOKTASINDA”
Yalçın Kadakçıoğlu, Kadakçıoğlu Ticaret’in işletmecisi.
Esnafın bitme noktasına geldiğini kaydediyor sözün başında.Diyor ki:” Esnafın kalkınması için Erzurum’a hükümetimizin sahip çıkması gerekmektedir. Doğu Anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkararak iş adamlarını bu bölgeye yönlendirmelidir. Erzurum’da işsizlik hat safhada. Tek partiden 7 milletvekili çıkaran ilimiz Ekonomik yönden çökmüş durumda. Erzurum halkının işsizlikten kurtulup alım gücünün artması için, kamu ve özel sektör yatırımı şart. Doğu Anadolu Bölgesi7ne ayrı bir teşvik yasası çıkarılırsa halkımız iş sahibi olur, esnaf olarak bizler de ticaret yaparız. Buradan yetkililere sesleniyorum: Lütfen esnafın bu sorunlarını dikkate alın ve çözüm üretin.”
TOP:” VATANDAŞ ÇOCUĞUNU OKUTAMIYOR Kİ ALIŞVERİŞ DE YAPSIN”
Güven Market işletmecisi Hasan Top Erzurum’da yaşanan ekonomik sorunlar yüzünden ticaret sektöründe ciddi bir daralma olduğundan söz ediyor.Şunları söylüyor Top:” Vatandaş bırakın alış veriş yapmayı, çocuğunu okutamıyor. Türkiye geneline göre, Erzurum, eğitimde maalesef çok gerilemiştir. Bunun nedeni ise Erzurum ekonomisinin kötü gidişatıdır. Eğitimin bu kadar vahim olduğu ilimizde esnaf da iş yapamaz haldedir. Erzurum halkı iş merkezlerinin ne amaçla kurulduğunu bilmiyor. Bu da eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Artık Erzurum ekonomisine canlılık getirilmeli. Bununda gerçekleşmesi için İlimize iş adamlarını yöneltecek teşviklerin çıkarılması gerekmektedir.”
KİVİŞOĞLU:” ESNAF NE YAPACAĞINI BİLMEZ DURUMDA”
Güven Kivişoğlu, Agdadaş Kundura işletmesinin sahibi.
Yeğenağa İş merkezinde ticaretin eski günleri aratır biçimde sönükleştiğine dikkat çekiyor. Esnafın iş yapamadığından yakınıyor. Erzurum’da büyüyen işsizliğin ve yatırımsızlığın yol açtığı istihdam daralmasının kent ekonomisini olumsuz etkilediğini ve esnafı da çaresizliğe ittiğini kaydediyor Kivişoğlu. Diyor ki:”. Bunun nedeni ise Erzurum’da yaşanan işsizlik. Halkın cebinde parası olacak ki alış veriş yapsın. Fakat halkımızda maalesef alış veriş yapacak güç kalmadı. Durum böyle olunca esnafta iş yapamaz halde. Erzurum’a yatırım yapılmalı. Hükümetimiz İklim şartlarını dikkate alarak Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesine ayrı bir teşvik yasası çıkarmalı. Aksi takdirde Erzurum gün geçtikçe gerileyecek, Esnafta iş yapamadığından dolayı kepenk indirecektir.”