2005 YILI BÜTÇESİNDEN ERZURUMLU TEK ŞEY BEKLİYOR
“İŞSİZLİK VE GÖÇÜ ÖNLEYECEK YATIRIMLAR”
TBMM 2005 yılı bütçesini ele alıyor. İki aylık görüşme maratonu sonrasında yatırımlar netleşecek, cari harcamalar düzenlenecek. Erzurum, son beş yıldır kamu yatırımları bakımından yetersizlik sergiliyor. Enflasyonla mücadele kapsamında kamu yatırımlarındaki daralma, Erzurum ekonomisinde olumsuz sonuçlar doğuruyor. Vatandaş hükümetin ekonomik istikrar programını desteklerken, diğer yandan da işsizlik ve göç gibi iki ciddi sorun altında bozulan Erzurum ekonomisinin düzlüğe çıkması için özel uygulamalar bekliyor.
5084 SAYILI TEŞVİK YASASI’NDA REVİZYON BEKLENTİSİ
5084 Sayılı istihdam ve Yatırımı Teşvik Yasası’nın çıkarılması sürecinde ümitlenen halk, teşvik doğrultusunda yatırım hamlelerinin gözlenmemesi yüzünden, kentin sosyal ve ekonomik geleceği için endişe ediyor. Sivas, Kırşehir, Kayseri, Çorum gibi illerde başlatılan yatırım hamlelerinin Erzurum’da da gerçekleşmesini isteyen Erzurum halkı, Doğu’nun ekonomik alt yapı ve iklim koşullarına uygun yeni bir düzenleme yapılması görüşünde hem fikir.
İŞSİZLİK SORUNUNA ÇARE: YATIRIM
Erzurum halkı 2005 yılı bütçesi kapsamında, kamu yatırımlarının çoğalmasını, proje safhasındaki yatırımların hayata geçirilmesini ve kamunun istihdam hacminin artırılmasını bekliyor.Hükümetin iki yıllık süreçte önemli atılımlar gerçekleştirdiğini söyleyen vatandaşlar, 2005’te; Sivil Havalanı terminalinin hizmete sokulmasını, 5084 sayılı yasada iyileştirme yapılmasını, Erzurum’da özelleştirme kapsamındaki kamu kuruluşlarının uygulamadan muaf tutulmasını, İpek Yolu Kültür Sarayı ve Adliye Sarayı yapımlarının gerçekleştirilmesini, kentin doğalgaz çevrim santraline kavuşturulmasını, İhtisas Hastanesi’nin açılmasını, 2. OSB’nin açılmasını ve 2. üniversitenin kurulmasını istiyor.
59. HÜKÜMETİN EKONOMİK BAŞARISI, ERZURUM’A YANSIMALI
ERZURUM Gazetesi, 2005 Yılı Bütçe ,kanunu görüşülürken, vatandaşın beklentilerini derledi. Vatandaş şunları söyledi:
Sefa Kurt (Esnaf)
“Doğu Anadolu Bölgesinde ve özellikle de Erzurum'da işsizlik hat safhada. 2004 yılında yatırım konusunda Erzurum'da hiçbir canlanma olmadı. İldeki iş adamları Batıya gidip yatırım yapıyorlar. Sermaye göçü durmuyor. Doğu Anadolu Bölgesindeki tüm iş adamları teşvik yasasının ümit vermemesi nedeni ile batıya yöneliyorlar. Yasanın acilen güncelleştirilmesi şart.. 2005 yılında Erzurum'da yatırım zinciri oluşturulmalı. Tarım sektörü için özel destekler yapılmalı ve Erzurum bu sektörde pilot il haline getirilmeli.”
ERZURUM YATIRIMDA CAZİP HALE GETİRİLMELİ
Emre Osmanoğlu (Esnaf)
“Askerden yeni geldim. İş arıyorum, ancak şehrimizi etkileyen olumsuz ekonomik tablo yüzünden bulamıyorum. Kente karamsarlık hakim. 5084 sayılı teşvik yasası iş adamlarını batıya yönlendiriyor. Erzurum'a her hangi bir özel teşebbüs yatırım temelinin atıldığı yok. 2004 yılı da ,yatırım yönünden çok durgun geçti. 2005 yılında hükümet çalışmalarını Doğu Anadolu Bölgesinde yoğunlaştırarak burada Sivas, Kayseri gibi fabrika temelleri atılmalıdır. 2005 yılı Erzurum için yatırım yılı olmalıdır. Şehrimizdeki ekonomik sıkıntı ancak böylelikle giderilebilir.”
2005 ERZURUM İÇİN YATIRIM YILI OLMALI
Hanifi Efe (Esnaf)
“2004 yılında kamu ve özel sektör yatırımları olmadı. 2004 yılında Türkiye’de yaşanan ekonomik istikrar, işsizlik ve göçün artması sebebiyle Erzurum’a tam yansımadı. Ümit ediyoruz ki bu 2005 yılında Erzurum yatırımlara adreslik eder. Hükümetimiz iş adamlarına gerekli teşvikleri vermeli. Erzurum insanlarının alım gücü yok denecek kadar az. Bu azlıkta direkt olarak şehir ekonomisine yansıyor. 2005yılında yatırım çoğalırsa şehir ekonomisi de düzelmiş olur.Tabi en önemlisi de Erzurum’dan sermaye göçünün önlenmesiyle ilgili düzenlemelerin yapılmasıdır”
YATIRIMLAR DOĞUYA YÖNLENDİRİLMELİ
Yasin Aras (Esnaf)
“2005 yılında 5084 sayılı teşvik yasası gözden geçirilmelidir. 2004 yılında olduğu gibi iş adamları batıya değil, artık doğuya yönlendirilmelidir. Teşvik yasası en kısa zamanda güncelleştirilmeli. Batıya yönelen yatırımcılar doğuya çekilmelidir. 2004 yılında Erzurum'a hiçbir kamu ve özel sektör yatırımı yapılmadı. Ben mobilya doğramacısıyım. İşlerim çok kötü. Bunun nedeni de halkın alım gücünün olmamasından kaynaklanıyor. Türkiye’deki ekonomik uygulamalarında başarılı olan hükümetimiz Erzurum’da 2005 yılını ekonomik seferberlik yılı ilan etmeli, kamu ve özel sektör yatırımlarının ilimize yönelmesini sağlamalıdır. İşsizlik ve göçün önlenmesi buna bağlı”
GELECEKTEN ENDİŞE ETMEKTEN KURTARILMALIYIZ
Sedat Çoban (Öğrenci)
“Ben öğrenciyim. Ancak geleceğimden endişe ediyorum. Erzurum'da gün geçtikçe işsiz sayısı artıyor. 2004 yılında yatırımlar bakımından beklentilerimiz cevap bulamadı. İş adamları hep batıya yöneldi. Erzurumlu iş adamları bile memleketlerini bırakıp batıya yatırım yaptılar. 2005’de batıya yapılan yatırımlardan daha çoğunu doğuya yönlendirmeliyiz.Hükümetimiz bunun çalışmalarını 2005 yılına girmeden başlatmalı. Ben ve benim gibi milyonlarca öğrenci mezun olmadan önce geleceklerini hesabını yapmaktan, endişeye düşmekten kurtarılmalı.”