Sözleşmeli besicilik kapsamında, büyükbaş hayvanda normal kesim fiyatının 0,80 kuruş ile 1 TL üzerinde işlem yapan Et ve Süt Kurumu, 2015 itibariyle Küçükbaş hayvan kesimini de sözleşme kapsamına aldı. Sözleşmeli Küçükbaş hayvanlarda, büyükbaş hayvanda olduğu gibi, değerinin 0,80 Kuruş ile 1 TL üzerinde işlem görecek.
EK PRİM YÜZDE 50 ARTTI
Sözleşmeli besiciliğin amacına değinen Et ve Süt Kurumu Müdürü İsmail Atasever, “2014 yılında devam eden sözleşmeli besiciliği 2015 yılında da devam ettiriyoruz. Bundaki amaç şu; üretimi yılın bütün dönemlerine yaymak. Yani belli dönemlerde ve aylarda üretim arz fazlalığı olurken bazı dönemlerde de arz eksikliği oluyor. Bunu giderebilmek için üretimi yılın her ayına yaymayı hedefliyoruz. Şimdi üreticilerle sözleşme yapıyoruz. Sözleşmeler karşılığında belli bir kesim programı veriyoruz, işte en erken 1 ay. Bir ayda besi süresini tamamlayan hayvanlar ve kesiliyor. Sözleşme yaptığımız üreticilere sözleşme ek primi ödüyoruz. Birinci kalite tosunda 1 TL, damızlık vasfını yitirmiş ineklerde 0,80 Kuruş şeklinde kilo başına sözleşme ek prim ödeniyor. Birinci kalite tosunlarda sözleşme tosunlarda sözleşme ek primi 2014 yılında 0,50 Kuruşken 2015 yılında 1 TL, damızlık değerini yitirmiş 3. ineklerde de yine fiyat artarak 0,80 olmuştur. Kurum bu sözleşmelerle piyasanın alt talep dengesini göz önünde bulundurularak prim ödemesi yapmaktadır.” dedi.
SÖZLEŞMEYE KÜÇÜKBAŞ DA DÂHİL EDİLDİ
2015 yılında gelen yeni uygulama ile kalitenin artacağına dikkat çeken Atasever, “Ayrıca 2015 yılında dünden itibaren sözleşme kapsamına aldığımız küçükbaş hayvanlarında var. Bunlarda küçükbaş hayvanının tüketimini özendirmek ve bunların yetiştiriciliğine de teşvik etmek amacıyla sözleşmelerine de başladık. Büyükbaş hayvan etine alternatif oluşturmak amacıyla küçükbaş besisini ve etinin tüketimini özendirmek için kuzu, toklu, koyun gibi küçükbaş hayvanlara da sözleşme yapılarak kesimleri planlanacak. Şuana kadar küçükbaş sözleşmesi yapmak için başvurular oldukça iyi ve dün itibaren de sözleşmeleri yapmaya başlayacağız. Buradaki amaç büyükbaş kırmızı etine alternatif oluşturmak ve küçükbaş yetiriciliğine teşvik etmektir. Küçükbaş sözleşmelerinde de yine kesim fiyatlarımız piyasa fiyatlarına regüle edilerek sözleşme alımlarına başlanacak.” diye konuştu.
2015’DE HEDEF 8 BİN
Atasever, “2015 yılı için 36 üretici ile sözleşme yapıldı. Yaklaşık bin hayvanla değişik aylarda kesilme planlarıyla sözleşme yapıldı. 2012 yılında başladı besi sözleşmeliği. 2012 yılında Bin 292 baş, 2013 yılında bin baş, 2014 yılında da 4 Bin büyükbaş sözleşmeli alımı yapıldı. 2015 yılında hedefimiz 8 Bin baş sözleşme yapmak. Temel felsefe, üretimi yılın her yılına yayarak planlı bir besicilik yapmak. Planlı üretim ve tüketim sağlanırsa kalitede artacaktır.” şeklinde konuştu.