ERZURUM Gazetesi
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ile Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) ve İŞKUR ortaklığıyla Erzurum'da, İnternet Girişimciliği ve E- Ticaret Eğitim Atölyesi 'Doğunun Yıldızları' projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
İNTERNET GİRİŞİMCİLİĞİ
İnternet Girişimciliği ve E- Ticaret Eğitim Atölyesi 'Doğunun Yıldızları' projesinin tanıtım toplantısı Palan Otel'de düzenlendi. ERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, 15- 19 yaş grubundan toplam 44 kursiyere 1 yıl süreli internet girişimciliği ve E- ticaret eğitimi verileceğini söyledi. Güzel, belli kriterleri üzerinden dereceye giren 10 kursiyerin kurs sonunda bir ay süreli olarak İstanbul'da yoğunlaştırılmış eğitimden geçirileceğini kaydetti.
GÜZEL’İN AÇIKLAMASI
İstihdam amaçlı projenin Erzurumlu gençlere nitelik kazandırıp, çağdaş teknolojik bilgiyle donatacağına işaret eden Güzel, "AB destekli bu projemizle Erzurum'a yeni ufuklar açacaktır" dedi. TBD İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ ise yeni dünya düzeninin internetle eş anlam taşıdığını anlattı.
KARADAĞ SUNUM YAPTI
Karadağ, iletişim teknolojisiyle dünyanın küçük bir köy haline geldiğini vurgu yaptı. Karadağ, internet aracılığıyla insanların hız ve zamandan kazanç elde ettiğine değindi. Dünyada ve Türkiye'de internet kullanıcı sayısının çığ gibi attığına işaret eden Karadağ, "Artık günümüzde internet sanal olarak büyük devletlerin yerini aldı. Güçlü ve etkili bir iletişim teknolojisiyle artık karşı karşıyayız" diye konuştu.
ERZURUM DÜNYA’NIN GÜNDEMİNE GİRDİ
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de Erzurum'un sporda, teknolojide Dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde olduğunu ileri sürdü. Vali Öztürk, düzenlenen internet girişimciliği ve e- ticaret kursuna katılımcı sayısından öte söz konusu projenin gerçekleştirilmiş olmasının daha önemli olduğuna dikkat çekti. Vali Öztürk, "Böylesine önemli bir konuda bir kursun Erzurum'da açılması çok önemli. Toplum olarak, uluslararası ölçekte projeler hazırlayıp bunları kabul ettirmemiz çok önemli. Bunun içinde ayrı bir kurs düzenlenmesi bence çok önemli" şeklinde konuştu. Proje Koordinatörü Fikret Kalfaoğlu ise 2 ayrı grup halinde kursiyerlerin toplam 288 saat eğitim göreceklerini ve kursun ilk etabının pazartesi günü başlayacağına değindi. Programda ayrıca Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı ile Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Sebahattin Tüzemen, bilgi teknolojisi ve internetin ticari yaşamdaki etkileri üzerine görüş belirttiler.
AB İLE MALİ İŞBİRLİĞİ
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın 'İnsan Kaynaklarını Geliştirme' bileşeni kapsamında "Erzurum'daki genç işsizlere İnternet Girişimciligi, e- Ticaret ve Webmaster konularında Erzurum'un iş dünyasının ihtiyaçları göz önüne alınarak eğitim verilmesi; eğitim alanların, internet girişimcisi, işyerlerinde e-Ticaret, webmaster, internet reklamcısı olarak istihdam edilmeleri ve staj yapmalarını sağlayacak gerekli tanıtım ve danışmanlık desteği vermek" amacıyla internet girişimciliği ve e-Ticaret eğitim atölyesi geliştirilmiştir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmekte. Hibe programının toplam bütçesi 21.000.000 Avro olup bu tutarın 3.150.000 Avro'su Türkiye Cumhuriyeti, 17.850.000 Avro'su ise Avrupa Birliği katkısı. İnternet girişimciligi ve e-Ticaret Eğitim atölyesi projesi, IPA - Genç İstihdamı Hibe Programı kapsamında Türkiye Bilişim Derneği Istanbul Şubesi ve Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından yürütülmekte. Projenin toplam bütçesi 254,911,13 Avro olup, bu tutarın 28.040,22 Avro'luk kısmı Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi'nin eş finansman katkısı olarak temin edildiği bildirildi.
TİCARETİN DENGESİ DEĞİŞTİ
Törende daha sonra konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de, ticaretin dengesi son 10 yılda değiştiği kadar hiçbir dönemde bu kadar süratli değişmediğini kaydederek, “Bu süratin en büyük sebebi; başta internet olmak üzere bilgiye ulaşmamızı sağlayan diğer bütün iletişim teknolojileridir.” dedi. İnternetle tanışan ve onu hayatında aktif kullanan hemen herkesin çok kârlı çıktığını vurgulayan Başkan Yücelik, “Eskiden ticaret yapabilmek için sermaye çok önemli iken, günümüzde bilgi ve iletişim daha önemli olmaya başladı. Eğer siz de bilgi ve iletişimi iyi kullanmayı biliyorsanız, ‘Yeni Dönem Tüccarı’ olabilirsiniz.” diye konuştu.
Ticaretteki bu önemli değişimin; üretici ve müşteri arasındaki toptancı ve dağıtıcı gibi aracıların kalkması olduğunu anlatan Başkan Yücelik şunları söyledi; “Birçok imalatçı, iletişim teknolojileri sayesinde müşterisi ile kolayca buluşurken, rekabetin artmasıyla kullandığı aracılardan sıkıntılar yaşamaya başladı. Öyle ki; üretici ile müşteri arasındaki ilişkiler zayıflamaya başladı. Üretici, aracıdan müşterisinin beklentileri, istekleri ve şikayetleri hakkında tam olarak bilgi alamadı. Bu nedenle kendini geliştirmekte zorluklar yaşadı. Pazarın talebine zamanında ulaşmakta sıkıntıları oldu. Üretim kapasitelerinin artması yeni rakipler doğurdu. Rekabet arttıkça, karlılıkta da azalma oldu. Üretici artık öyle bir noktaya geldi ki, aracı ile daha fazla paylaşabileceği kârı kalmadı. Kârlılığın düşmesine karşılık, müşteri sayısında çok fazla artış oldu. Eskiden büyük bir gezegende yaşıyorduk. Ama şimdi iletişim teknolojisi sayesinde dünya adında bir köyde yaşıyoruz. İnternet sayesinde çok kısa zamanda daha düşük maliyetle daha fazla müşteriye ulaşmak mümkün.”
SATIŞ ARACILARI
Artık klasik satış becerisine sahip aracılara değil, yeni dünyayı tanıyan aracılara ihtiyaç olduğunu ifade eden Yücelik şöyle konuştu; “Üstelik bu yeni tip aracıların işletme maliyetleri düşük ve iş yapış tarzları diğerlerine oranla çok farklı. Yeter ki, internet denilen bu uçsuz bucaksız dünyayı çok iyi tanısınlar ve anlasınlar. Biz bunlara ‘Yeni Dönem Tüccarlar’ diyoruz. Bilişimi çok iyi kullanan bu yeni dönem tüccarları; malını dünyanın dört bir köşesine satabilen, müşterisinin satın alma alışkanlıklarını iyi analiz edebilen, üreticiyi de müşteri alışkanlılarıyla ilgili her aşamada doğru bilgilendirebilen ve üstelik çok az sermaye ile çok fazla kazanabilen kişiler oldular. “
BİLİŞİM KÜLTÜRÜ
Bilişim kültürüyle girişimciliği ve yeniliği bir arada özümseyen ticaret erbabının bugünün ticaret hayatına kendisine yer edinebileğinin altını çizen Başkan Yücelik sözlerini şöyle tamamladı; “Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de bilişimin gücüne inanıyor ve bu gücü daima kullanmaya çaba gösteriyoruz. Oda hizmetlerinde, genç ve kadın girişimcilerimizin eğitiminde, üyelerimizin bilgiye ulaşabilmesinde hep bu gücü kullanıyoruz. Bilişimin gücünü geniş kitlelere anlatmaya ve ticaretin bu dünyayı keşfetmesine çabalayan bu ve benzeri önemli projelerin artmasına her zaman ihtiyacımız olacaktır”.
Programda daha sonra Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili ve Ata Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sebabahttin Tüzemen ve Vali Sebahattin Öztürk projeyle ilgili görüşlerini dile getirdiler.