ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Vanlı ailelerin evlat nöbeti 94'üncü haftasında
Vanlı ailelerin evlat nöbeti 94'üncü haftasında
138 adet kaçak cep telefonu ele geçirildi
138 adet kaçak cep telefonu ele geçirildi
Erzurumspor Gruplarda ilk maçını kaybetti: 0 - 1
Erzurumspor Gruplarda ilk maçını kaybetti: 0 - 1
Oral’dan Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Oral’dan Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Gayrimenkul sektöründe kurumsal atılım
Gayrimenkul sektöründe kurumsal atılım
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
1 Temmuz 2012 Pazar - 09:18

Erzurum Doğa hazinesi

Türkiye’de Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Muş, Sivas ve Van’da yaşayan Anadolu Dağ Turnası, bu bölgelerde yapılan baraj, yol çalışmaları ve sulak alanları kurutup yeni otlaklar elde etme uygulamaları nedeniyle ciddi tehdit altında olarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Erzurum Doğa hazinesi

Doğu Anadolu’da keşfedilen ve kritik düzeyde nesli tehdit altında olan Anadolu Dağ Turnası koruma altına alınacak. Dünyamızın doğal zenginliğine, yaban hayvanları arasına Türkiye’den bir tür daha ekleniyor. Doğa Derneği, IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Birliği) bünyesinde, nesli kritik derece tehdit altında olan türler arasına ‘Grus grus archibaldi’ ya da ‘Anadolu Dağ Turnası’ adıyla bir turna türünü kaydettirme işlemlerine başladı.
DOĞU VE GÜNEY DOĞU ANADOLU’DA SADECE 11 CİVARINDA YAVRULAMA ALANLARI KALDI
Her sene Mart ayından itibaren ülkemize gelen ve kendini koruma içgüdüsü ile 1.300 metre ile 1.700 metre rakımda, sulak ve sazlık alanları tercih eden bu turna türünün ülkemizde 2010 ve 2012 yıllarında yapılan saha çalışmalarında ülkemizdeki toplam nüfusunun her sene belirgin azaldığı tespit edildi. Ayrıca ülkemizde yüksek mevkilerde bulunan sazlık sulak alanların da, hayvan otlatma amacıyla sulak alanın drenaj edilmesi, sazların yakılması ya da bu doğal sulak alanların tavuk çiftliği, maden, atık atma gibi nedenlerle kirlenmesi nedeniyle, her sene sayılarında belirgin bir düşüş gözlemleniyor.
Bu türün yuva sınırlarını korumaya çalışması nedeni de, insanoğlunun yarattığı olumsuz etkilerin üzerine, neslin kritik seviyede yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olmasını etkiliyor. Anadolu Dağ Turnası, her bir sazlık sulak alanda genelde bir ya da en fazla iki yuva barındırabiliyor.
Türkiye’de Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Muş, Sivas ve Van’da yaşayan Anadolu Dağ Turnası, bu bölgelerde yapılan baraj, yol çalışmaları ve sulak alanları kurutup yeni otlaklar elde etme uygulamaları nedeniyle ciddi tehdit altında olarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Adına türküler yakılmış olan turnaların farklı bir alt türü olarak kabul edilen Anadolu Dağ Turnasının koruma altına alınabilmesi ve bu nadir türün, her canlının hakkı olan neslini devam ettirme şansına sahip olması doğa bilimcilerin önümüzdeki yıllarda üstelenecekleri yeni bir misyon olarak görülüyor.
NELER YAPILACAK?
Köylü vatandaşların bilinçlendirilmesinden yumurtaların korunma önlemlerinin alınmasına, sürekli gözlenerek yaşamsal tehditlerinin ortadan kaldırılmasından, gerekirse gurbette korunma (ex-situ)
imkanlarının araştırılmasına kadar doğa ve insan odaklı çalışmalar yürüten bilim adamları ve doğa dostlarının çabaları bu nedenle hayati bir önem taşıyacak.
Genelde doğasına sahip çıkan yöre insanları, otlak alanın artması amacıyla sulak alanda drenaj kanalları oluşturarak sulak alanın tamamen olmasa da kısmen kurutulmasında maalesef olumsuz rol oynuyorlar. Halbuki, aynı yerde daha önceden kurutulan alandan kısa bir süre için otlak alan olarak faydalanabiliyorlar ve bu kuruttukları alan, belli bir sürede çoraklaşıyor. Kısacası, doğa öcünü alıyor.
Bu konuda, yerel otoritelerin, bu tesisleri taşıma planı veya arıtma tesisleri kurulmasına yönelik, en kısa sürede çalışma yapması bekleniyor. Çünkü sulak alanın kaybı bugün turnaların ve içinde yaşayan diğer canlıların kaybı, yakın bir gelecekte de yerel vatandaşların kaybı olacak.
YEREL HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ
Doğa Derneği, bu gibi durumlarda, o bölgeyi en iyi koruyacak kişilerin o bölgede yaşayan ve soluk olan insanlar olduğunu biliyor.
Okullarda bu alanlarda yaşayan canlılar ve bizim hayatımız için onların korunmasının önemini eğitimlerle anlatıyorlar. Keza üniversitelerin olduğu yerlerde, üniversite öğrencilerine de bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.
Ayrıca, bölgede yer alan Valilik ve Kaymakamlıklar, Belediyeler, Orman ve Su İşleri Bakanlığının bölgede yer alan kurumlarından da bu konuda destek olmaları isteniyor. Yerel kanaat önderlerinin, bölgenin geleceği ve içinde yaşayan tüm canlılara olan duyarlılığı ile, yerel halka da örnek olmaları açısından önemi büyük.
Uluslararası koruma çalışmalarında, nesli son derece kritik seviyeye inmiş türlerin korunmasına yönelik, sadece doğasında/yerinde (in-situ) çalışmalar yeterli olmayabiliyor. Belirlenmiş kriterler bazında, yerinde korumanın yetmediği durumlarda, neslin devamı açısından, gurbette/sılada (ex-situ) koruma yöntemleri de devreye alınması gerekiyor.
Bu çerçevede, Doğa Derneği, saha tespit çalışmalarına devam ederken, Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi, CRAX (Belçika’da bulunan Turna Koruma ve Üretim Vakfı) ile Almanya’da bulunan ve dünyanın en büyük kuş cenneti olan Weltvogelpark Walsrode (Almanya’da bulunan çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan park)nin muhtemel desteklerini almak için temaslara başladı. Çünkü bu neslin yok olması açısından süre kritik seviyede önemli.
İnsan faktörünün neden olduğu olumsuz yaşam ortamları nedeniyle yok olmaya yüz tutan Anadolu Dağ Turnası için, doğal yaşam olanaklarının kritik seviyede olduğuna karar verildiğinde , türün özellikle yaşayan gen merkezleri olan Hayvanat Bahçeleri’nde de, koruma altına alınması zorunlu hale gelebilecek.
Misyonları gereği nesli tehdit altında olan türlerin, korunmasına ve çoğaltılarak nüfuslarının artmasına destek olan Hayvanat Bahçeleri ve Koruma-Kurtarma Merkezleri sayesinde bu ve benzeri nadir türler yaşamlarını doğal ortamlarına en yakın ortamlarda sürdürebiliyorlar.
2010 yılından sonra, bu sene Mayıs ayında yapılan saha analiz ve gözlem çalışmalarına Doğa Derneği’ne, Darıca’dan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi, Almanya’dan Weltvogelpark Walsrode ve Belçika’dan CRAX bilgi ve tecrübeleri ile ve naçizane fon desteği katkılarıyla destek olmaya başladılar. Temmuz ayında yapılacak tespit edilen yerlerde ve olası diğer üreme ve beslenme alanlarındaki nüfusun tekrar sayılması, yuva ve yavru sayılarının tespit edilmesi Temmuz ayında yapılacak. Daha sonra ise, bu tür ile ilgili bir koruma programı planlanacak.-İHA

 
Büyükşehir Payları açıklandı
 
İl Ekonomisinde olumlu süreç
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan Mehmet'i sevindirdi
Partisinin il kongresine katılmak üzere bugün Erzurum’a gelen Başbakan ...
Çalıştay’da Erzurum olayı konuşuldu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü ...
17 mahalle dönüşüm bekliyor
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ilçe sınırları içerisinde, 2.5 milyon ...
 
Horasan ve Aşkale’de deprem
Horasan ve Aşkale ilçelerinde bugün sabaha karşı iki hafif şiddetli deprem meydana geldi.
Kazaya davetiye çıkarıyorlar
Düğün konvoylarında camlardan sarkanlar kazalara davetiye çıkartıyor. ...
Şifa Ukraynalı konukları ağırladı
Ukrayna Türk Okulu Chernomorsky Lisesi’nden yaklaşık 20 öğretmen yaz tatili ...
 
Tortum Gölü 'koruma' bekliyor
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1 Haziran 2000 ...
Asırlık nine gençlere taş çıkarıyor
105 yaşındaki Fatma Nine, ilerlemiş yaşına rağmen adeta gençlere taş çıkarıyor.
Organları 4 kişiye umut oldu
Ordu’da bir hafta önce ormanda çalışırken üzerine ağaç düşmesi sonucu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva