Türkiye’nin bir numaralı magazin ve coğrafya-gezi dergisi olan Atlas, Nisan 2009 sayısında Erzurum’a geniş bir yer ayırdı. Yavuz Erkan’ın kaleme aldığı ve Umut Kaçar’ın da fotoğrafları ile süslediği makale, Erzurum’un tüm güzelliklerini adeta gözler önüne serdi.
ERZURUM’UN EMSALSİZ GÖRKEMİ
Dadaş Barı, Mecidiye’den Erzurum, Türkiye’nin Çatısı olan Erzurum’un Gece Görünüşü, Çifte Minareli Medrese, Rüzgarın Sesinin Dinlendiği Yer: Mecidiye Tabyası, Üç Kümbetler, Saz Şairi ve Kahvehane Geleneği, Atatürk Üniversitesi, Abdurrahmangazi Türbesi, eski ve yeni Erzurum, Tebrizkapı, Geçitler Kenti, Cumhuriyet Caddesi ve Güzel Sanatlar Lisesi gibi konular halinde Erzurum’a sayfalarını ayıran Atlas, şehri, tanınmış gezgin Yavuz Erkan’ın tespitleriyle anlatıyor.
GÖKYÜZÜNE YAKIN BİR KENT:ERZURUM
Yavuz Erkan, “Tibet gibi gökyüzüne yakın bir kent” diyerek tarif ettiği Erzurum’un, yurt çıkarına çekinmeden imzasını atan bir kent olduğunu kaydederken, kaleme aldığı gezi yazısında, Dadaşlar Diyarı’nın, bir sanat, kültür ve tarih şehri olduğunu belirtiyor. Kapılarıyla ünlü Erzurum’un, İstanbul, Kavak ve Ardahankapı dışında kapısının kalmadığını aktaran Erkan, adım adım gezdiğini dile getirdiği Erzurum’u şöyle tarif ediyor: “Moskova sokaklarının kültürünü şiir diliyle Erzurum’a taşıyan A. Puşkin’in misafir edildiği kent… Atatürk Üniversitesi’nin tüm heybetiyle şehre gelenleri karşıladığı Erzurum, tam bir eğitim merkezi… Bugün üniversitesi var, geçmişte de bu rolü medreseleri üstlenmiş; üstelik isimlerini bir solukta saymak mümkün bile değil…”
TARİHTEN GELEN ATLI VE CİRİTÇİLERİN KENTİ; ERZURUM
Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da çok sayıda okuru bulunan Atlas Dergisi’nin bu ay “Zamanlara Tutulmak” başlığıyla estirdiği Erzurum rüzgarı, Hemşin Pastanesi ve Nail Orhun Bey’le yapılan söyleşinin yanında, Erzurum’u ziyaret eden Lord Kinross’un değerlendirmelerine de yer veriliyor.
ÜÇ DÜNYA HANI
Yakutiye Medresesi’nin, ‘üç dünya hanı’ olarak tanımlandığı derginin Nisan sayısında, Erzurum, şöyle anlatılıyor: “İçinde ilk taş vakfiye, Gazi Magosa ile Erzurum’u aynı sevinçte birleştiren Lala Paşa Camii’ne ev sahipliği yapan kent… M. Kemal’in, Türkiye çökmek üzere iken, insanına güvenişinin simgelendiği ve “Efendiler!” diyerek, konuşmasına başladığı kent… İnsan karda buzda yürümekte zorluk çekerken, tarihten gelen atlıların ve ciritçilerin kenti… Ve tadına doyum olmayan, nev’i şahsına münhasır cağ kebabının memleketi Erzurum…”
Umut Kaçar imzalı Erzurum fotoğraflarıyla süslenen gezi yazının, her Erzurumlu tarafından mutlaka okunması tavsiye edilirken, dergide ayrıca Erzurum’a özel bir de harita hediye ediliyor.