ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2014 Salı - 03:47

Erzurum 2014'e pahalı girdi

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-TÜİK ocak ayı TÜFe verilerini paylaştı. Erzurum bölgesinde aylık fiyat artış oranı yüzde 2.28 olarak kaydedildi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 8.27 olarak hesaplandığı Erzurum Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7.71 olarak kaydedildi.

Erzurum 2014 e pahalı girdi

TÜİK ocak ayı TÜFe verilerini paylaştı. Erzurum bölgesinde aylık fiyat artış oranı yüzde 2.28 olarak kaydedildi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 8.27 olarak hesaplandığı Erzurum Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7.71 olarak kaydedildi. Bölge ocak ayı bazında en yüksek fiyat artışının görüldüğü 4 istatistik bölge içinde yer aldı.

TÜRKİYE ORTALAMASINI GEÇTİK

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri bazlı Tüketici Fiyat Endeksin'de Türkiye ortalamasına göre Erzurum Bölgesinde aylık enflasyon yüzde 0.56, yıllık fiyat artışı yüzde 0.79, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 0.20 oranında yüksek çıktı. Erzurum aylık TÜFE artışı bakımından Şanlıurfa, Samsun, ve Ağrı bölgesinin ardından dördüncü sırada yer aldı.

AĞRI BÖLGESİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinde aylık fiyat değişim oranı yüzde 2.34 olarak açıklandı. Ağrı Bölgesinde yıllık enflasyon yüzde 7.14, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7.08 olarak belirlendi. Ağrı Bölgesi aylık fiyat artışında Doğu anadolu Bölgesi illeri içinde ilk sırada yer buldu.

MALATYA BÖLGESİ

TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli illerinden oluşan Malatya Bölgesi’nde aylık TÜFE yüzde 1.99 olarak kaydedildi. Malatya Bölgesi’nde yıllık fiyat artış oranı yüzde 7.93 olarak hesaplandı. Bu bölgede 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7.79 olarak bildirildi. Malatya Bölgesi aylık fiyat artışı yüksekliği bakımından Doğu’da üçüncü sırayı aldı.

VAN BÖLGESİ

TÜİK verilerine göre TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde aylık fiyat artış oranı yüzde 1.78 olarak kaydedildi. Van Bölgesinde yıllık fiyat artış oranı yüzde 7.34 oldu. Bölgede 12 aylık ortalamalara görefiyat değişim oranı ise yüzde 7.29 olarak hesap edildi. Van Bölgesi  Doğu’da aylık fiyat artışının en düşük oranda kaydedildiği alan oldu.

BÖLGENİN EN’LERİ

Doğu Anadolu Bölgesi ve Bayburt ilini içeren 4 bölge içinde aylık fiyat artış oranının en yüksek olarak kaydedildiği bölge yüzde 2.34 ile Ağrı Bölgesi, yıllık enflasyonun en yüksek olduğu bölge yüzde 8.27 ile erzurum Bölgesi, yıllık enflasyonun en düşük olduğu bölge yüzde 7.14 ile Ağrı Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 7.79 ile Malatya Bölgesi olarak bildirildi.

"TÜFE YÜZDE 1,72, Yİ-ÜFE YÜZDE 3,32 ARTIŞ GÖSTERDİ"

2014 Ocak ayında TÜFE yüzde 1,72, Yİ-ÜFE ise yüzde 3,32 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksin'de (TÜFE) 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,72, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,48 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,51 artış gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,22 artış kaydetti.

 EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

 Aylık en yüksek artış yüzde 5,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 2,72, ulaştırmada yüzde 2,50, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,43, sağlıkta yüzde 1,86 artış gerçekleşti.

 EN FAZLA DÜŞÜŞ GİYİMDE

 Aylık en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 7,59 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ocak ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,60 ile haberleşme oldu.

 YILLIK EN FAZLA ARTIŞ ULAŞTIRMADA GERÇEKLEŞTİ

Yıllık en yüksek artış yüzde 11,95 ile ulaştırma grubunda görüldü. TÜFE’de bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10,89), lokanta ve oteller (yüzde 10,70), eğitim (yüzde 10), ev eşyası (yüzde 6,44) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.  Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3,68, imalat sanayi sektöründe yüzde 3,29, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,60, su sektöründe yüzde 1,39 artış olarak gerçekleşti.

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) (yüzde 8,98) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) (yüzde 9,24) bölgesinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE

 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3,32 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimlerine bakıldığında madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3,68, imalat sanayi sektöründe yüzde 3,29, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,60, su sektöründe yüzde 1,39 artış görüldü.

 EN YÜKSEK ARTIŞ DİĞER MAMUL EŞYALAR SEKTÖRÜNDE

 Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler şunlar: Diğer mamul eşyalar (yüzde 7,82), metal cevherleri (yüzde 6,64), diğer ulaşım araçları (yüzde 6,15). Buna karşılık temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 0,21), ağaç ve mantar ürünleri (yüzde 0,53), kömür ve linyit (yüzde 0,79) bir ay önceye göre endekslerin en az artış gösterdiği alt sektörler oldu.

 Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ocak ayında en fazla aylık artış dayanıklı tüketim mallarında en fazla yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.

 ÜFE'DE DEĞİŞİKLİK

 Avrupa Birliği normlarına tam uyumlu endeksler üretebilmek amacıyla sanayi kapsamında NACE Rev.2 sınıflamasına uygun yeni bir üretici fiyat endeksi oluşturuldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) olarak adlandırılan bu gösterge, sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini kapsıyor. Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak kullanılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılacak.

 
EDT’den yeni oyun
 
Büyükşehir Belediyespor bir ilkin peşinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum SGK’dan yılın ilk verisi
DİLEK BAYRAK-ÖZEL-SGK Erzurum 2014 Ocak dönemi verileri açıklandı.
KUDAKA Proje başvuruları için 7 şubat son gün
KUDAKA’nın 10,5 milyon TL bütçeli 2014 yılı mali destek programlarına ...
Palandöken Belediyesi’nde sözleşme sevinci
Palandöken Belediyesi işçilerine yüzde 25 zam verildi.Palandöken Belediyesi ...
 
OTSO’dan gündem değerlendirmesi
Oltu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Baki Karaca, son günlerde ...
Dış ticarette yüzde 75’lik artış
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2013 yılı dış ticaret verilerini paylaştı. ...
Okumuş 2013 yılını değerlendirdi
İHSAN KUMRU-Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdiresi ...
 
DAP'ta besicilere projeli destek
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Doğu’da karlı ve sürdürebilir ...
İşsizlik maaşı 1.500 oluyor
Genç işsizlere yönelik destek paketinin detayları belli olmaya başladı. ...
Gönül elçilerinden kadınlar için mesleki eğitim projesi
Erzurum’da Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi Palandöken İlçesi Tanıtım ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva