ERZURUM (GHA) – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay, Erzurum ve bölge hayvancılığıyla doğal afetlerden zarar gören çiftçilerle ilgili olarak Meclis’e soru önergesi verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM’ne soru önergesi veren Ertugay, geçtiğimiz yılın Haziran ayında uygulanmasına son verilen et teşvik primine yeniden geçiş yapılıp yapılmayacağını sordu.
ET TEŞVİKLERİ
Soru öngeresinde, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toplam 16 ilde kilogram ve üzeri karkas ağırlığa sahip büyükbaş hayvanlara et teşvik pirimi verildiğini hatırlatan Ertugay, bu uygulamaya 2010 yılı Haziran ayında son verildiğine dikkati çekerek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’den; “Et ve canlı hayvan ithalatının açılması sonrasında yerli üreticinin korunması ve üretimin teşvik edilmesi için daha çok desteğe ihtiyaç duyduğu bir dönemde et teşvik primi uygulaması hangi sebeplere dayalı olarak kaldırılmıştır?” şeklindeki soruya yanıt vermesini istedi.
ET İTHALİ VE BESİCİLERİN SORUNLARI
Ertugay, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Hayvancılık, seçim çevrem olan Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinin diğer illeri için en önemli geçim kaynağıdır. Gerek ekonomisi, gerekse ekolojik yapısı itibariyle nüfusun çok önemli bir kısmının yegane geçim kaynağı olan hayvancılık, yapılan ithalat sonrasında çok büyük sıkıntı içerisine girmiştir. Erzurum ve diğer iller için hayvan üreticisinin desteklenmesi konusunda et teşvik primi uygulamasına tekrar başlanması ve diğer hayvancılık desteklerinin artırılması konusunda Bakanlık olarak bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Düşünülmekte ise, ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Ayrıca İthalatı durdurmayı ve tamamen yerli üretime dönmeyi düşünüyor musunuz? Son bir yılda canlı hayvan ve karkas et ithalatı ve yanlış uygulamalar, başta seçim çevrem Erzurum olmak üzere ülkemizdeki yerli üreticiyi batırmıştır. Bu üreticileri sektöre tekrar kazandırılması için neler yapılması planlanmaktadır? Yine kültür ırkının daha yoğun olduğu illerde dahi 320 kilogram karkas ağırlığına ulaşılamaz iken, Diyarbakır ilinde yetiştirilen hayvanlardan elde edilen yüksek karkas ağırlığının nedeni nedir? Et teşvik primi verilen 16 ilde yıllar itibariyle, 2008–2009 ve 2010 yıllarında besi ve süt sığırcılığı yapan işletme sayısı kaçtır? Bu işletmelerin hayvan varlığı bakımından büyüklüklerine gruplandırılması nasıldır? 2008, 2009 ve 2010 yıllarında, et teşvik primi verilen 16 ile ait, kesime giden hayvan sayısı, ödemeye esas toplam karkas ağırlık miktarı ve toplam ödenen para miktarları il bazında ne kadardır? 2008, 2009 ve 2010 yıllarında Erzurum ve Diyarbakır illerinde Et ve Balık Kurumu Kombinası, belediyelere ait kombina ve özel kombinalarda kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı nedir? Bu kesimlerden elde edilen karkas et miktarı ne kadardır?”
ÇİFTÇİ BORÇLARININ ERTELENMESİ
Öte yandan Milletvekili Ertugay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’den, doğal afetler yüzünden hasar gören çiftçiler hakkında bilgi de istedi. Borçlu çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gibi muafiyetler tanınan çiftçilerin, hangi bölgelerde olduklarından, borçlu oldukları kurumlar ve toplam borç miktarına varıncaya kadar açıklanmasını isteyen Ertugay, yazılı soru önergesinin yanıtını alır almaz kamuoyuyla paylaşacağını bildirdi.