TEZCAN SOLMAZ(İHA) - MHP'li milletvekilleri Düzce İl Başkanlığı'nın davetlisi olarak Düzce'nin Akçakoca ilçesine geldiler. Milletvekillerinin geliş sebebi ''Günümüz Ekonomisinde Fındık' konulu konferansken referandum konuşuldu ve halkın 12 Eylül tarihinde ''Hayır'' oyu kullanması istendi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata, Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Osmaniye Milletvekili Hakan Coşkun, Kırıkkale Milletvekili Prof. Dr. Osman Durmuş, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay, Manisa Milletvekili Ahmet Orhan ve Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu MHP İl Başkanlığı'nın davetlisi olarak Düzce'nin Akçakoca ilçesine gelerek vatandaşlarla bir araya geldiler.
AÇILIŞI KUTLUATA YAPTI
Akçakoca Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münit Kutluata, gündem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Milletvekili Kutluata, AK Parti iktidarının 3 konu başlığı altında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''AK Parti Hükümeti 8 yılını doldurmak üzere TBMM 23. Dönem dördüncü yasama yılının sonuna gelindi. Bu vesile ile MHP'nin Türkiye ekonomisi ve halkımızın içine düşürüldüğü durum ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Tespitlerimiz üç noktada toplanmıştır; TBMM tatile giriyor ama Ekonomi ile ilgili ciddi bir düzenleme yapılmadı. Dünya ülkeleri krizden çıkış şartlarını ve yeni rotalarını belirleme çabasında, hükümetin ise ne hedefi, ne öngörüsü ne de önlemi var. Ekonominin ve toplumun bütün kesimleri çöküyor hükümet ortada yok. AK Parti hükümeti baştan görmezden geldiği ekonomik krizin tahribatını giderecek, işsizliği ve yoksulluğu azaltacak tedbirleri almaktan ısrarla kaçınmakla kalmamış TBMM eliyle yapılmasını istediğimiz düzenlemelere de izin vermemiştir. Nitekim MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli her konuda olduğu gibi ekonomi ile ilgili sık sık yaptığı uyarılardan birini daha net ifadelerle 23 Mart 2010 tarihli grup toplantısında söz konusu tasarılarla ilgili olarak dile getirmiş, aynen şöyle demiştir: Bu maksatla, Anayasa değişikliğini önceliğine alan AKP hükümetine, sosyal ve ekonomik hayatı doğrudan ilgilendiren daha acil bir konuda yasa değişikliği çağrısında bulunmak istiyorum. Türkiye önce AKP hükümetinin ekonomik krizini yaşamaya başlamışken ardından gelen Dünya krizi ile ilgili hiçbir önlem almadığı biliniyor'' dedi.
İç politikayı değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Kutluata, ''Başbakan milletin dertleri ile ilgilenmesi gerekirken Türkiye'de 36 etnik grup var deyip insanları ayırmaya çalışıyor. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni bırakıp, Türkiye'yi etnik kökenlerin yaşadığı bir yer olarak gösteriyor. Bunu kimse kabul edemez. Her kanunu çıkarmaya hatta Anayasa değiştirmeye güçleri vardı. Halkın sorunları o zaman çözülebilirdi. Fakat hükümetin Bakanı gidiyor bin bir taklalarla Ermenistan ile anlaşmalar imzalıyor. Böyle bir Bakan Türkiye'ye yakışmıyor. Bugünkü PKK belası için bir çözüm bulamıyorlar. Eskiden devlete baş kaldıranların nasıl temizlendiğini isyanların nasıl bastırıldığını herkes bilir. Bunlarda Türkiye Cumhuriyeti devletine isyan ediyorlar. Fakat iktidar bu şer güçlere yol veriyor. Burası Türkiye'dir. Burası Türk'lerin yaşadığı bir yerdir. Kendisini Türk hissetmeyen bir Başbakan'ın burada yeri yoktur'' diye konuştu.
//DIŞ POLİTİKA DEĞERLENDİRMESİ
Milletvekili Kutluata, dış politikayla ilgili söyleyecek pek söz olmadığını ifade ederek, ''Burnumuzun dibine devlet kuruluyor. Eskiden Türkiye'den selam alamayan adamlar şimdi kırmızı halılarla devlet başkanı gibi karşılanıyor. Dışişleri bakanı 'abi' diyor. Buna hep bir süreç dediler. Bu sürecin sonunun nereye geleceği belliydi. Anayasa gündemimizde yok derken şimdi geldiler Anayasa'yı değiştirecekler'' dedi.
MHP'nin fındık politikasından da bahseden Milletvekili Kutluata "Fındığı hammadde olarak kullanan ve işleyen sanayiler teşvik edilerek iç talebin arttırılıp ihracat katma değerinin yükseltilmesi yolu ile; fındık üreticisinin mağduriyetinin önlenip gelirlerinin arttırılması fındığın sanayi, istihdam ve ticari faaliyet boyutunun ekonomiye kazandırılması Türkiye'nin fındığa dayalı döviz gelirlerinin arttırılması. Yapılacak olan rekoltenin bazı yıllar bol, bazı yıllar kıt olduğu dikkate alınarak belirli bir stok'un muhafazası yolu ile piyasa düzenlemesi yapılacak. Fındığa dayalı sanayilerin kurulması, üretici ilçeler bazında teşvik edilecek. Piyasadan satın alınan fındıkların belirli kısmı fındığa dayalı sanayi için hammadde teşviki olarak kullanılacak. Stokta ki fındıkla, üretimin kıt olduğu yıllarda ülkemizin dış pazarlara yönelik düzenleyici rolü geliştirilecek ve sürdürülecek. Fındık Değerlendirme Kurumu adı ile yeni bir kurum oluşturulacaktır. Yeni kurumun yapılanması yukarıda özetlenen hedefler ve fonksiyonlar çerçevesinde olacak, karar mekanizmasında ilgili tarafların fındık sektörünün geliştirilmesine katkıları sağlanacaktır. Önceki iktidarlar döneminde zaman zaman fındık üreticisinin desteklenmesine yönelik fiyat politikaları (taban fiyat) uygulanmıştır. Fındık sektörünün geliştirilmesine yönelik bir politika üretilmek yerine sadece sezonu kurtarmaya dönük uygulamalar yapılmıştır. AK Parti döneminde ise bu uygulama da terk edilerek üretici savunmasız bir şekilde yabancı ithalatçılarla yüz yüze bırakılmıştır. Dış fiyatlara etki etmek şöyle dursun, fiyatların kendiliğinden arttığı hallerde bile bundan pay verilmeyerek üretici derin bir yoksulluğa itilmiştir. TMO kuruluş amacı dışında kullanarak zarara uğratılmış ve asıl görevlerini yapamaz durumu getirilmiştir. TMO vasıtası ile FİSKOBİRLİK önce devre dışı bırakılmış sonra tasfiye sürecine sokulmuştur. Şimdi yapılacak olan bugüne kadar sadece ham olarak yabancı ithalatçılar tarafından satın alınan fındık ürününün talebini arttırarak, ihracatını düzenleyerek getirisini arttırmak ve bundan hem üreticiyi hem ülkeyi yararlandırmaktır. Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye'yi aynı zamanda dünyanın en büyük fındığa dayalı sanayiye sahip ülkesi haline getirmektir. Sektörün tüm taraflarının 5-10 yıl ileriyi görebileceği bir ortamı oluşturmaktır. Bunun için finansı içinde olan bir düzenleme ve değerlendirme sistemini devreye sokmaktır'' diye konuştu.
//ERTUGAY HAYIR DEDİ
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay ise vatandaşlara seslenerek referandumda kesinlikle hayır oyu kullanmaları gerektiğini ifade etti. Ertugay, ''AK Parti normal zamanlarda gidemediği kahvelere şimdi gidecek ve vatandaşlara yeni Anayasa'yı anlatıp oy isteyecek. Vatandaşların halini sormuyor ama işin içine seçim girince halkın yanına gidiyorlar. Şimdi vatandaşımızın gerçeği görme zamanıdır. Bu AK Parti'ye sandıkta hesap sorma zamanıdır. Gelin bu referandumda hayır diyelim. Bunlara kimin daha güçlü olduğunu gösterelim. Benim köyümde halen Ermeni'lerin öldürdüğü ve katliama uğramış şehitlerin yakınları var. Bizimkiler ise Ermenistan'la anlaşma yapıyorlar. Her gün şehit haberleri geliyor. Bunlar bizi üzüyor. Satıyorlar. Har vurup harman savuruyorlar. Bütün bunlara dur demek için Ak Parti'ye haddini bildirmek için referandumda hayır diyelim'' dedi.