ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
HABERLER>BÖLGEDEN
15 Eylül 2011 Perşembe - 09:39

Erişte kesme sezonu başladı

Kars'ta kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapıyorlar.Kars’ta yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte kış hazırlıkları başladı. Kente merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Yeni Mahallede bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle kış hazırlıklarına başladıklarını ortaklaşa erişte kestiklerini dile getirdiler.

Erişte kesme sezonu başladı

ERZURUM (İHA) - Kars'ta kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapıyorlar.Kars’ta yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte kış hazırlıkları başladı. Kente merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor.
Yeni Mahallede bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle kış hazırlıklarına başladıklarını ortaklaşa erişte kestiklerini dile getirdiler.
4-5 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı. Kars’ın Cadde ve sokaklarında yıllardan beri gelenek haline gelen erişte kesimi, ilde bulunan yabancılarında dikkatini çekiyor.
KIŞ AYLARININ OLMAZSA OLMAZI
Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, Kars’ta kış aylarında sofralarda yerini alıyor. Özellikle Kars’tan göç etmiş büyük şehirlerde yaşayan akrabalarına erişte gönderdiklerini belirten Zeynep Duran, kestikleri eriştelerden İstanbul’daki akrabalarına göndereceklerini söyledi.
Duran; “Hamur kıvamını alıncaya kadar yoğrulduktan sonra oklavalarla açılan hamur tahtalar üzerinde kesiliyor, bez üzerinde veya iplere asılarak kurutuluyor” dedi.
Kışın çorba ve pilav yapılan eriştenin Kars’ta yoğun olarak tüketildiğini belirten Ayten Bilen “İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Bizim mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. Bizler tarif ederken genç kızlarımız ve gelinlerimizle işlerimizi yapıyoruz” diye konuştu.
Ayten Bilen; “Kış yiyeceklerimizin birçoğunu kendimiz hazırlarız. Kilerde korumaya alınan yiyeceklerimizde yöremize has damak tadı vardır. Kars mutfağı zengin çeşitlerden oluşuyor. Biraz yorucu olsa da, bu zenginliğe ulaşmaya çalışıyoruz. Erişte Kesim Makinesi var. Ama biz tadında değişiklik olmaması için bildiğimiz şekilde kesiyoruz” şeklinde konuştu.
Kars’ta mahalleli kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor.

 
Erzurumlu çayla anılıyor
 
Dağ başında yalnız yaşam
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ergan dağında test çalışmaları başlıyor
Telesiyej çalışmaları tamamlanan Ergan Dağında, enerji bağlantıları yapılarak ...
Doğu’da atlar ulaşımın vazgeçilmezi
Doğu Anadolu Bölgesinde sarp mevkilerde at ulaşımın vazgeçilmez aracı. ...
Unutulan bir şifa kaynağı: Bezir Yağı
Iğdır'da, yöre halkı tarafından 'Zeyrek' olarak bilinen keten tohumunun ...
 
Şehit Kızılkan memleketine uğurlandı
Kars'ta operasyon dönüşü kazayla kendini vurarak şehit olan er Celal Kızılkan'ın ...
Damlayan Mağarası şifa kaynağı
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan Damlayan Mağarasının suyunun şifa kaynağı ...
Koç Katım Şenlikleri ilgi gördü
Iğdır'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Koç Katım Şenlikleri büyük ilgi gördü
 
Şehide vefa…
Erzincan Belediye Meclisi Eylül Ayı toplantısında alınan karar ile Diyarbakır’ın ...
Bir ilke imza attılar
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma Merkez Müdürlüğü, ...
Kan davası ocak batırdı
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, kan davalısının silahlı saldırısına uğrayan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva