Cumhurbaşkanı Erdoğan “En son hak sahibi vatandaşımız da evine yerleşinceye kadar bize durmak, dinlenmek yok. El ele, gönül gönüle vererek bu sınamanın da üstesinden geleceğiz. Görüyoruz ki Türkiye, asrın birlikteliğini sergileyerek asrın felaketinin yaralarını süratle sarıyor” dedi.
ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ
“Gideni geri getirmek mümkün değil fakat yıkılanın yerine yenisini koymak, depremin yol açtığı maddi zararları telafi etmek bizlerin elindedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla deprem bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalıştıklarını vurguladı.
DİRAYET VURGUSU
Erdoğan, ‘Toplam 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen böylesi bir afetin altından kalkmak öyle her babayiğidin harcı değildir. Dünyada Avrupa’sı ve Amerika’sı dahil hiçbir ülke böyle ağır bir yükün altından bizim gibi dirayetle kalkamaz. ‘diye konuştu
ÇOK CİDDİ MESAFE KATETTİK
Erdoğan, ‘Nitekim geçtiğimiz senelerde orman yangını ve sel felaketi yaşayan kimi Batılı devletler hala bu sorunlarla boğuşuyor, Türkiye ise en zor olanı alnının akıyla geride bırakmıştır. Milletimizin sabrı, metaneti, vakarı, gayreti ve yakın dayanışmasıyla sadece 1 yılda çok ciddi mesafe katettik.” dedi
KRİTİK EŞİKLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerinden barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına, enkazın kaldırılmasından yeni yerleşim yerlerinin planlanmasına kadar birçok kritik eşiği başarıyla atlattıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’teki Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ne canlı bağlantı ile katılarak bir konuşma yaptı.
Olumsuz hava şartları nedeniyle İslahiye’deki töreni canlı bağlantıyla yapmak mecburiyetinde kaldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk fırsatta bu aksaklığı telafi edeceklerini söyledi.
Gaziantep’teki Şehir Hastanesinin hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradan hizmet alacak vatandaşlara acil şifalar diledi.
Depremin hemen ardından 21 Şubat’ta İslahiye’ye geldiklerini, bu ziyarette 6 Şubat depremlerinin ilçede yol açtığı yıkımı bizzat yerinde gördüklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden en olumsuz etkilenen diğer yerlerle birlikte İslahiye’nin de yeniden inşası için çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 31 Mart’ta Gaziantep-Kilis afet konutlarının temelini attıklarını, ardından Nurdağı ilçesinde 22 Nisan’da inşası tamamlanan köy evlerini hak sahiplerine teslim etmenin sevincini yaşadıklarını söyledi.
“DEPREM BÖLGESİNİN İMARI VE İHYASI İÇİN ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ”
Seçim gündeminin deprem gündeminin önüne geçmesine asla izin vermediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantepli, İslahiyeli ve Nurdağlıların kendilerinin gayretlerini, samimi çabalarını yakından gördüklerini ifade etti.
Depremin ardından bir sene geçse de toprağa verilen her bir canın acısını yüreklerinde ilk günkü tazelikle hissettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep ve ilçelerinde vefat eden 3 bin 904 vatandaşla tüm deprem şehitlerini rahmetle andı.
“Gideni geri getirmek mümkün değil fakat yıkılanın yerine yenisini koymak, depremin yol açtığı maddi zararları telafi etmek bizlerin elindedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla deprem bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalıştıklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde Gaziantep’te yıkılan bina sayısının 4 bin 126 olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıkık ve acil yıkılacak 6 bin 114 bina enkazının tamamını kaldırdık. Ağır hasarlı 14 bin 319 binadan 11 bin 554’ünün enkaz kaldırma işlemi de bitti. Kira yardımı ve diğer destek ödemeleriyle Gaziantep’e toplam 4,8 milyar liralık kaynak aktardık. Gaziantep’te kurulan ve dağıtılan çadır sayısı 54 bin 554’tür. Şehrimizdeki 20 yerde kurulan 8 bin 660 konteynerde 26 bin kişi kalıyor. Kırsalda kurulan konteyner sayısı ise 10 bin 674, buralarda barınan kişi sayısı 32 bin 454’tür.”
Konuşmasına son bir yılda neler yapıldığını anlatan bir videonun ardından devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te 17 bin 425 konut, 1673 iş yeri, 839 ahır olmak üzere 19 bin 927 hak sahibi bulunduğunu söyledi.
“BİR YILDA ÇOK CİDDİ MESAFE KATETTİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü törenimizle 10 bin 90’ı il ve ilçe merkezlerinde, 608’i kırsalda olmak üzere 10 bin 698 konutumuzun kurasını çekiyoruz. Yuvalarına kavuşan tüm vatandaşlarıma yeni evlerinin hayırlı, bereketli, huzurlu olmasını temenni ediyorum. Gaziantep’te yaklaşık 14 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Bunları da söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak, hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz” diye konuştu.
En son hak sahibi vatandaş evine yerleşinceye kadar durup dinlenmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “El ele gönül gönüle vererek bu sınamanın da üstesinden geleceğiz. Görüyoruz ki Türkiye, asrın birlikteliğini sergileyerek asrın felaketinin yaralarını süratle sarıyor. Elbette zaman zaman gecikmeler, sıkıntılar, problemler ortaya çıkabiliyor. Toplam 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen böylesi bir afetin altından kalkmak öyle her babayiğidin harcı değildir. Dünyada Avrupa’sı ve Amerika’sı dahil hiçbir ülke böyle ağır bir yükün altından bizim gibi dirayetle kalkamaz. Nitekim geçtiğimiz senelerde orman yangını ve sel felaketi yaşayan kimi Batılı devletler hala bu sorunlarla boğuşuyor, Türkiye ise en zor olanı alnının akıyla geride bırakmıştır. Milletimizin sabrı, metaneti, vakarı, gayreti ve yakın dayanışmasıyla sadece 1 yılda çok ciddi mesafe katettik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerinden barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına, enkazın kaldırılmasından yeni yerleşim yerlerinin planlanmasına kadar birçok kritik eşiği başarıyla atlattıklarını belirtti.
Ekonomiye maliyeti 104 milyar doları bulan bir felaket yaşansa da hasarın ve faturanın büyüklüğü karşısında asla yılgınlığa kapılmadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir taraftan deprem bölgesinin yeniden imarı için mesai harcarken diğer taraftan da yatırımların aksamasına müsaade etmediklerini dile getirdi.
“ALTYAPI PROJELERİ İÇİN YEREL YÖNETİMLERE 56 MİLYAR LİRALIK HİBE DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, nice çalışmayı, desteği ve yardımı, devletin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının vasıtasıyla depremzedelere ulaştırdıklarını dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Şüphesiz eksiklerimiz olmuştur. Hiç arzu etmesek de kimi yerlerde gecikmeler yaşanmış olabilir. Ama deprem bölgesi için nasıl samimiyetle çalıştığımıza, depremzede kardeşlerimize el uzatmak için nasıl çabaladığımıza 85 milyon şahittir. Bundan sonra daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum. Farklı proje ve çalışmalarla bu süreci kolaylaştırmanın ve hızlandırmanın gayretindeyiz. Yerinde dönüşüm projemiz bunlardan biridir. Ülkemiz genelinde yerinde dönüşüm için başvuru sayısı 255 bini aştı. Gaziantep’te bu sayı 1068’dir. Bu projemizde konutlar ve köy evleri için 750 bin lira hibe, 750 bin lira çok uygun şartlarda kredi veriyoruz. Ahırlı köy evleri için hibe miktarı 750 bin lira, kredi tutarı ise 1 milyon liradır. Krediler iki yıl ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli ve faizsizdir. Depremden etkilenen şehirlerimizin meydanlarını, ana caddelerini de biz yapıyoruz. Deprem bölgesindeki içme suyu, atık su, kanalizasyon, arıtma tesisi gibi altyapı projeleri için yerel yönetimlere 56 milyar liralık hibe desteği sağlıyoruz. Şu an projelendirme çalışmaları sürüyor, yazın altyapı çalışmalarına başlayacağız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, altyapıdan üst yapıya, konuttan köy evine, iş yerlerinden, sosyal donatılara, her alanda büyük bir gayret ve özveriyle çalışarak afet bölgesini en kısa sürede ayağa kaldıracaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Sizlerden özellikle gönlünüzü ferah tutmaya devam etmenizi rica ediyorum. Türkiye, kerim vasfıyla bilinen çok güçlü bir devlettir. Tarihte daha önce defalarca olduğu gibi deprem imtihanını da başarıyla vereceğimizden asla şüphe duymuyoruz. Bu süreçte çözümün parçası olmak yerine sorundan nemalananları milletimizin vicdanına havale ediyoruz. Biz bunlara aldırmıyor, kulak asmıyor, vaktimizi ve enerjimizi çalmalarına izin vermiyoruz. Onlar ne yaparsa yapsın, biz sizin için depremzede tüm kardeşlerimiz için canla başla çalışmayı sürdürüyoruz. Bu duygularla kurayla yuvalarına kavuşan vatandaşlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Önümüzdeki 31 Mart seçimlerinin tüm ilçeleriyle Gaziantep’e hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından hak sahiplerine deprem konutları teslim edildi.
ŞAHİNBEY MİLLET CAMİİ VE KÜLLİYESİ AÇILIŞ PROGRAMI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi’nin açılış törenine de katıldı. Eserin kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şahinbey’in 1 milyon 300 bine ulaşan nüfusuyla Gaziantep’in gözbebeği ilçelerinden olduğunu, nüfus çoğalıp, ilçe büyüdükçe ibadethane ihtiyacının arttığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı anda 17 bin kişinin ibadet edebileceği Şahinbey Millet Camisi ile bu ihtiyacın karşılanmış olacağına işaret ederek, caminin dış bahçesiyle ibadet eden sayısının 34 bine kadar ulaşmasının takdire şayan olduğunu ifade etti.
Eserin Gaziantep’e çok büyük değer katacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Zarif dokusuna Kur’an-ı Kerim ayetleri ve lafzatullah nakşedilen camimiz, külliyesiyle birlikte 24 saat şehrin manevi hayatına ışık tutacaktır. Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi sadece bir ibadethane olarak tasarlanmadı. Burası aynı zamanda kütüphanesi, kitap kafesi, çocuk alanları, kursları ve diğer sosyal donatılarıyla bir yaşam alanı olarak planlandı.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin sadece günde 5 kez namaz kılınan yerler olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Camilerimiz, tevhidin olduğu kadar vahdetin, birlik ve beraberliğin, müminler arasındaki ebedi ve ezeli kardeşliğin sembolüdür. Camiler, minberi, mihrabı ve kürsüsüyle ilim ve ahlak, marifet ve hikmet derslerinin verildiği ilim merkezleridir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Namazlarımızı kılıp gittiğimiz mekanların ötesinde, buraları merkez edinerek her alanda kendimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız. Evlerimizin neşesi, gözümüzün nuru olan çocuklarımızı ellerinden sevgiyle tutup, camilerimize daha sık getirmeliyiz. Hanım kardeşlerimizin buralardan daha fazla, daha yoğun faydalanmasını sağlamalıyız. İstikbalimizin güvencesi olan gençlerimizin camilerle irtibatlarının mutlaka kuvvetli olmasını temin etmeliyiz. Kur’an-ı Kerim ziyafetleri, söyleşiler, sohbetler, mevlidi şerifler ve benzeri etkinliklerle bu güzel eserin hakkını vermenin yollarını aramalıyız. Çocuklarımızı, kendisine, ailesine, vatanına, milletine, devletine ve insanlığa faydalı kuşaklar olarak yetiştirmek ancak bu şekilde mümkündür. Diğer türlü nesillerimizin içki, kumar, uyuşturucu, fuhşiyat, terör, şiddet gibi belaların pençesine düşmesinin önüne geçemeyiz. Bu ulvi gaye doğrultusunda çalışan, koşturan, pek çok hadsizliğe rağmen nesillerimize sahip çıkan kuruluşlarımıza, vakıflarımıza, derneklerimize ve belediyelerimize gönülden teşekkür ediyorum. Rabb’im, bizi sevgisiz, susuz, havasız, vatansız, aynı zamanda mabetsiz, minaresiz, ezansız bırakmasın diyorum.”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi’nin açılış kurdelesini kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm ümmete inşallah hayırlı olsun. Ve burası aynı zamanda ismiyle müsemma sadece ülkemizin değil, tüm İslam dünyasının bir çekim alanı olsun” ifadelerini kullandı.