ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çat Karaşeyh’de kaçak kazı operasyonu
Çat Karaşeyh’de kaçak kazı operasyonu
Köprüköy ve Pasinler'de kaçak göçmen operasyonu
Köprüköy ve Pasinler'de kaçak göçmen operasyonu
EGC’den Basın Etik Kurulu çalışması
EGC’den Basın Etik Kurulu çalışması
ATAUNİV’den Ankara Üniversitesiyle iş birliği
ATAUNİV’den Ankara Üniversitesiyle iş birliği
Aziziye yeni bir mahalleye daha kavuştu
Aziziye yeni bir mahalleye daha kavuştu
HABERLER>GUNCEL
20 Haziran 2007 Çarşamba - 00:00

En sağlıklı beslenme meyve ve sebze ağırlıklı

Artan sıcaklarla birlikte bozulma riski yükselen besinler dolayısıyla gıda zehirlenmelerine dikkat. Yaz aylarında sıcaklığa ve saklanma koşullarına bağlı olarak bozulma riski en yüksek besinlerin deniz ürünleri ve tavuk mamulleri olduğunu dikkat çeken Aydın Sağlık Müdürü Vekili Dr. Faruk Aydın, en sağlıklı beslenmenin sebze ve meyve ağırlıklı beslenme şekli olduğunu söyledi.

En sağlıklı beslenme meyve ve sebze ağırlıklı

En sağlıklı beslenme meyve ve sebze ağırlıklı Artan sıcaklarla birlikte bozulma riski yükselen besinler dolayısıyla gıda zehirlenmelerine dikkat. Yaz aylarında sıcaklığa ve saklanma koşullarına bağlı olarak bozulma riski en yüksek besinlerin deniz ürünleri ve tavuk mamulleri olduğunu dikkat çeken Aydın Sağlık Müdürü Vekili Dr. Faruk Aydın, en sağlıklı beslenmenin sebze ve meyve ağırlıklı beslenme şekli olduğunu söyledi. Besin zehirlenmelerinin az gelişmiş ülkelerde daha fazla görüldüğünü belirten Faruk Aydın, besin zehirlenmelerinde yetersiz çevre koşullarının ve toplumun sosyo-kültürel yapısının düşük olmasının sebep olduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelerde de besin zehirlenmeleri olduğunu ifade eden Aydın, "Gelişmiş ülkelerde besin zehirlenmelerine, artan yaşlı nüfus ve büyük oranda besi hayvancılığı ve tavukçuluk nedeniyle potansiyel rezervuarların artması neden olmaktadır. Ev dışında daha çok yemek yenmesi de zehirlenmelere neden olan faktörler arasındadır. Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamasında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerini en önemli sorun haline getirmektedir. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı gıdalar, pişirilmiş fakat uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri bozulma riski en yüksek gıdalardır. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme en sağlıklı beslenme biçimidir" dedi. Besin zehirlenmelerinden korunmak için neler yapılması gerektiğini de açıklayan Dr. Faruk Aydın, besinlerin hazırlanma aşamasında yeteri kadar ısıtılması gerektiğini söyledi. Besinlerin pişirildikten bir saat içinde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, "Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalıdır. Sebzeler ve meyveler tüketilmeden öne mutlaka bol su ile yıkanmalıdır. Etler iyice pişirilmelidir. Alış veriş yaparken yiyeceklerin son kullanma tarihleri dikkate alınarak satın alınmalıdır. Yiyecekler tekrar ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır. Mutfak ve kilerlerin temizliğine hassasiyet gösterilmelidir. Mevsime uygun sebze ve meyve tüketilmelidir" şeklinde konuştu. Alınan tüm önlemlere rağmen besin zehirlenmesi olayıyla karşı karşıya kalınması durumunda, sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Faruk Aydın, "Besin zehirlenmeleri bulantı, kusma ve ishal ile birlikte seyir ettiğinden vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine gereksinimi karşılamak için bol miktarda sıvı alınmalıdır. Tuzlu kraker, çorbalar, yoğurt, pirinç lapası gibi yiyecekler yeme kolaylığı açısından faydalı olabilir. Ancak ev koşullarında kaybedilen sıvı yerine konamıyorsa ve ateş yükselmişse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulası gerekir" diyerek vatandaşları uyardı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avcılar sertifika aldı
Pazaryolu Halk Eğitim Merkezi ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün ...
YDS pazar günü yapılacak
Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) geçen hafta katılan adaylardan üniversitelerin ...
Şirket kapanma oranı arttı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası 1 Ocak 2007- 15 Haziran 2007 tarihleri ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
Facia ucuz atlatıldı Erzurum'da freni boşalan hafriyat yüklü ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
Piyasalarda yaz durgunluğu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
ERZURUM’UN SU POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLEMİYOR Enerji Bir-Sen ...
 
ENGELLİLER SİYASİLERDEN DESTEK BEKLİYOR
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum şube Başkanı Sadullah Efe, engellilerin ...
ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ İŞBAŞINA
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, çevre gönüllülerini göreve çağırdı. Erzurum ...
KÜRESEL ISINMA ARILARI VURDU
Erzurum'da, küresel ısınma sebebiyle bal arıları ölürken, aracılar da ekonomik sıkıntıya girdi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva