ERZURUM’UN SU POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLEMİYOR
Enerji Bir-Sen Erzurum Şube Başkanı Servet Yıldız, her yıl 110 milyar KWH elektrik üretebilecek su potansiyelinin boşa aktığını söyledi.
Bugüne kadar, tüm Cumhuriyet dönemi boyunca, devlet eliyle kurulabilen su santrallerinin üretebildiği enerji toplamının yılda 40 milyar KWH olduğunu belirten Yıldız, “Erzurum su potansiyeli bakamından önemli bir yere sahip Şu anda her yıl 110 Milyar KWH elektrik üretebilecek su potansiyeli boşa akmaktadır. Bunun ekonomik değeri ise yılda yaklaşık 8 Milyar Dolar olarak hesaplanabilir.” dedi.
Suda olduğu gibi Türkiye'nin rüzgar enerjisi kaynakları yönünden de zengin bir ülke olduğu söylenebileceğine işaret eden Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Enerji Bir-Sen Erzurum Şube Başkanı Servet Yıldız, yapılan çalışmalarda ve rüzgar ölçümlerinde yılda 40 milyar KWH elektrik enerjisinin rüzgar santrallerinden elde edilebileceğini hesaplandığını ifade etti. Yıldız, suda olduğu gibi rüzgar potansiyelinin de yılda 2 milyar dolarlık boşa estiğini kaydetti.
SU VE RÜZGAR ENERJİSİ YETERİNCE KULLANILMIYOR
Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlayacak tedbirlerin arasında önemli yer tutan su ve rüzgar enerjisinin potansiyelinin yeterince kullanılmadığını değerlendiren Servet Yıldız, “Ülkemiz gerek su, gerekse rüzgar potansiyeli yönünden oldukça zengindir. Ancak bunu yeteri kadar değerlendiremiyoruz. Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin su kaynaklarından 150 milyar KWH elektrik üretmek mümkün. Şu anda Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yılda 160 milyar KWH olduğu göz önüne alındığında su potansiyelimizin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.
POTANSİYEL İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Bu güne kadar, tüm Cumhuriyet dönemi boyunca, devlet eliyle kurulabilen su santrallerinin üretebildiği enerji toplamı yılda 40 milyar KWH olduğuna dikkat çeken Servet Yıldız şunları söyledi: “Şu anda her yıl 110 milyar KWH elektrik üretebilecek su potansiyeli boşa akmaktadır. Bunun ekonomik değeri ise yılda yaklaşık 8 Milyar Dolar olarak hesaplanabilir. Bu potansiyeli zaman yitirmeden ülke ekonomisine kazandırmak mümkündür. Devlet eliyle bu projelerin geçekleştirilmesinin çok uzun zaman alacağını ve geçmiş dönemlerdeki örnekler gözönüne alındığında, çok pahalı olacağını düşünmekteyiz.”.
BU TÜKETİME YÜREK DAYANMAZDünya hızla su kıtlığına giderken Türkiye'de suların boşa akmasına yüreklerinin dayanmadığını belirten Yıldız, su potansiyelini enerjinin dışında tarım noktasında da yeterince değerlendirilmediğini kaydetti. Servet Yıldız, gelişmiş ülkeler ileri teknolojilerle atık sularını tarıma kazandırırken, Türkiye, milyarlarca metreküp atık suyun doğaya karışmasına seyirci kaldığını vurguladı. Yıldız, “Türkiye'de bir yılda arıtma tesislerinde toplanabilen yaklaşık 2 milyar metreküp atık suyun yüzde 74'ü doğayakarışırken, bunun ancak yüzde 16'sı tam arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabiliyor.” şeklinde konuştu.
ENERJİ KAYBI DEMEK DÖVİZ KAYBI DEMEKTİRSuda olduğu gibi Türkiye'nin rüzgar enerjisi kaynakları yönünden de zengin bir ülke olduğu söylenebileceğine işaret eden Servet Yıldız, yapılan çalışmalarda ve rüzgar ölçümlerinde yılda 40 milyar KWH elektrik enerjisinin rüzgar santrallerinden elde edilebileceğini hesaplandığını ifade etti. Yıldız, “Bunu parasal olarak ifade etmek gerekirse yılda 2 milyar dolarlık rüzgar potansiyelinin boşa estiğini söyleyebilirim. Gerek suyun, gerekse rüzgarın depolanması mümkün olmadığından, kaybedilen her zaman diliminin enerji kaybı döviz kaybı demektir. Başka bir deyişle rüzgarımız esip geçiyor ve suyumuz akıp gidiyor. Bunun durdurulmasının önemi açıktır.” diyerek sözlerini noktaladı.