ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2 terörist teslim oldu
2 terörist teslim oldu
Polis bu oyuna dur dedi
Polis bu oyuna dur dedi
Erzurum bankacılıkta lider il
Erzurum bankacılıkta lider il
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
HABERLER>BÖLGEDEN
30 Eylül 2014 Salı - 11:51

‘En büyük zararı Türkmenler çekiyor’

Eğilmez, IŞİD’in ilerlediği ve hakim olduğu bölgenin önemli bir kısmının Türkmen coğrafyası olduğunu ifade ederek, “Türkmen bölgesi IŞİD’in işgalinde. Geri kalan kısmı da, Kürt bölgesinde kalmıştır. Bölgedeki kaosun en büyük zararını Türkmenler görmektedir.” dedi.

‘En büyük zararı Türkmenler çekiyor’

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, IŞİD’in ilerlediği ve hakim olduğu bölgenin önemli bir kısmının Türkmen coğrafyası olduğunu ifade ederek, “Türkmen bölgesi IŞİD’in işgalinde. Geri kalan kısmı da, Kürt bölgesinde kalmıştır. Bölgedeki kaosun en büyük zararını Türkmenler görmektedir.” dedi.
 Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Şii-Sünni-Kürt çekişmesinin yaşandığı, her bir grubun kendi hakları için elindeki kozu başarıyla kullandığı Suriye-Irak hattında, en zor durumda olan grubun ne yazık ki Türkmenler olduğunu kaydederek, “Bölgede karışık etnik yapısı içerisindeki en önemli unsurlar Araplar, Kürtler ve Türkmenlerdir. Burada Türkmenleri diğer gruplardan ayıran en önemli özellik, diğer gruplar bir bütünlük arz ederken, Türkmenlerin farklı bölgelerde yaşıyor olmasıdır. Başka bir deyişle hızla parçalanmaya doğru giden Irak ve Suriye’de, bütün gruplar kendi içlerine birlik içerisindeyken, Türkmenlerde en az bölge kadar parçalı bir yapıya sahip olacaktır. Başka bir deyişle Türkmenler sözde yasaların içerisinde ve ayrıca pratikte de temsil edilmiyorlar. Örneğin Bağdat’ta Kürtlerin ve Şiilerin istedikleri olurken, Türkmenler hiçbir platformda dikkate alınmıyor. Türkmenlerin tek sahibi Türkiye’dir. Ortadoğu için en önemli ülkelerden biri olan Türkiye, bölgedeki Türkmenlerin anavatanıdır. Sadece Türkmenlerin değil, Irak’ta ve Suriye’deki tüm grupların Türkiye’ye ihtiyacı vardır. Ama Türkiye’nin desteğinden yoksun kalan Türkmenlerin sonu felaket olur. Türk devleti Türkmenlere olan desteğini artırarak devam ettirirken, kamuoyu da bu konuda aydınlatılmalıdır. Türk basını da Türkmenlere olan ilgisini artırmalı ve onların sorunlarını gündemde tutmalıdır.” diye konuştu.
TÜRKMENLERİN DURUMU
 Türkmenler’in, Suriye’de Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Halep, Rakka ile beraber toplam 523 köyde yaşamlarını devam ettirdiklerini kaydeden Eğilmez, “Irak Türkmenleri ise Irak’ın kuzeyinden itibaren Telafer, Musul, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Tuzhurmatu, Kara Tepe ve Bağdat’ın doğusundaki bölgelerde yaşıyorlar. IŞİD’in ilerlediği ve hâkim olduğu bölgenin önemli bir kısmı Türkmen coğrafyasıdır. Türkmen bölgesinin IŞİD’in işgalinden geri kalan kısmı da, Kürt bölgesinde kalmıştır. Bölgedeki kaosun en büyük zararını Türkmenler görmektedir. IŞİD nedeniyle ya da bahanesiyle ABD ve Batı bölgedeki başta Kürt grupları olmak üzere Türkmenler hariç herkesi silahlandırıyor. Türkmenlerin ihtilaf içerisinde Kürtler hızla silahlandırılırken, Türklere dayatma bir siyaset uygulanıyor. Bu strateji ileride çok daha büyük sorunları doğuracaktır. Türkmenlerin ve bölge halkının geleceği için, çok acil uçuşa yasak güvenli bir bölge tesis edilmelidir. Çünkü yerlerini terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin bu zorunlu göçü uzun sürerse geriye dönmeleri de çok zor olacaktır. Ve uzun süreli bir muhacirlik, arkasından hızlı bir asimilasyonu getirecektir. Türkmenlerin geleceği için tek hamileri olan Türkiye’nin var olan desteği daha da artırılmalı, gelecekte oluşması muhtemel bir asimilasyonun önüne geçilmesi için önlemlerin alınmalı ve mutlaka güvenli bir bölge oluşturulmalıdır.” şeklinde konuştu.

 
Emniyet, bayram tedbirlerini açıkladı
 
Erzurum’a 10 puan ek destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KÜNİB’ten ‘İnsanlığa Saygı Duruşu’
Tüm insanlığı yakından ilgilendiren “I. Uluslararası Tehlike Altındaki ...
7 ilde bin 287 konut satıldı
MAHMUT AKDAĞ-Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinde inşaat sektörünün ...
Adliyede paralel yapı operasyonu
Iğdır’da, paralel yapı iddialarına yönelik düzenlenen operasyonda, yargı ...
 
ASİMDER’den Rojava’ya destek
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
145 bin paket kaçak sigara ele geçirildi
Erzincan’da 145 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.
KÜNİB'ten uluslararası organizasyon
Atatürk Üniversitesi’nin kurucusu ve üyeleri arasında bulunduğu KÜNİB uluslararası ...
 
Karadeniz’de Erzurumlu kadını arama seferberliği
59 yaşındaki kadının aslen Erzurum ili nüfusuna kayıtlı olduğu iki ay ...
Doğu Anadolu’dan bir ‘marka öyküsü’
Malatya’dan 41 yıl önce ayrılıp dev bir marka oluşturan Karaca ailesi, ...
ASİMDER’den Şarmazanov’a tepki
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva