AÇIKTA MAL VE EŞYA BIRAKMAYIN
İl merkezinde mal varlığına karşı işlenen suçlara bakıldığında açıktan basit hırsızlık suçlarının daha çok işlendiği hatırlatılarak şu uyarılarda bulunuldu: “Hiçbir güvenlik önlemi alınmadan kısa süreliğine işyeri, kapı ve dolap önüne, yol kenarına ve bahçe içerisine bırakılan çanta, paket, poşet, kömür torbaları ile masa üzerine bırakılan cep telefonları ve benzeri malzemeler daha çok çalınmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere hırsızlık suçunun işlenmesinde hırsızı harekete geçiren en önemli etken suçun işlenmesini kolaylaştıran faktörlerin varlığı ve suça konu eşyanın (çalınan malın) kolayca ulaşılabilir olmasıdır. Bu nedenle, hırsızlık suçunun önlenmesi amacıyla özellikle açıkta mal ya da eşyanın konulmaması ve fiziki güvenlik tedbirlerinin (alarm, kamera, kilit sistemi) daha muntazam olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
HERKES SORUMLULUK ALMALI
Ayrıca, toplum destekli polislik anlayışı çerçevesinde toplumsal katılım ve desteğin en üst seviyeye çıkartılması halinde asayiş ve güvenlik hizmetleri alanında daha başarılı olunacağı aşikardır. Bunu sağlamak için herkese ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düştüğünden, vatandaşlarımız mahallesinde, sokağında ve apartmanın ortak kullanım alanlarında (merdiven, asansör ve bahçede) tanımadığı ve durumundan şüphelendiği kişilerle karşılaştıklarında veya gördüklerinde incelenmek üzere 155 polis imdat telefonuna arayarak bildirmeleri halinde özellikle hırsızlık suçunun önlenmesinde daha başarılı olunacağı değerlendirilmektedir.
BU UYARILARA DİKKAT EDİN
Bu çerçevede, hırsızlık suçlarının önlenmesine katkı sağlamak amacıyla vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralanmıştır: İkametlerinden uzun süreli ayrılmaları gerektiğinde anahtarlarını komşularına vermeleri ve komşularının zaman zaman ikametlerini kontrol etmelerini sağlamaları. Komşularını tembihleyerek posta kutularında ve kapı önlerinde fatura, mektup belgelerini aldırmaları. Akşam vakitlerinde kısa süreliğine ikametlerinden ayrıldıklarında odaların birinin ışığını mutlak suretle yanık bırakmaları. Kapı önlerine ayakkabı gibi eşyalarını koyarak evin dolu olduğu izlenimi vermeleri. İkametlerinin kapılarını mutlaka kilitli tutmaları, kapının kilitli olup olmadığını tekrar kontrol etmeleri. 1. ve zemin katlarda oturanların mutlak suretle demir korkuluk yaptırmaları. Özellikle kış aylarında torba kömürleri ikametlerinin bahçelerinde kapalı ve kilitli yerlerde muhafaza etmeleri. İş yerlerinin pencerelerine ve kapılarına demir korkuluk (kepenk) yaptırmaları. İş yerlerini kapatırken kapıyı mutlaka kapatmaları, tekrar kontrolü yapılarak kapattıklarından emin olmaları. İş yeri çatı katlarındaki kapı ve pencereleri sürekli kilitli tutmaları. İşyerlerinin özellikle arka kısımlarında kalan havalandırma pencerelerine demir korkuluk yaptırmaları. Hırsızların her türlü çelik para kasalarını murç, matkap vb. aletlerle rahatlıkla açabildikleri unutulmamalı ve çalışma saatleri dışında çelik para kasalarında para ve ziynet eşyası bulundurmamaları. Mümkünse işyerlerini sigorta ettirmeleri, iş yerlerine alarm sistemi ve güvenlik kamerası taktırmaları. Sokak lambaları yanmıyorsa ilgili birimlerle koordine kurmaları. Araçlarını güvenlikli açık-kapalı oto parklara park etmeleri. Araçlarını park ederken mutlaka kapılarını kilitlemeleri. Çanta, cüzdan, telefon, laptop ve benzeri kıymetli eşyalarını araçta bırakmamaları. Araçların içerisinde kıymetli eşya olmasa dahi geceleyin resmi daire önlerine veya güvenli şekilde aydınlatılmış yerlere park etmeleri. Uzaktan veya yakından otoları gözetleyen ve kontrol eden şüpheli şahısları 155 Polis imdat hattını arayarak anında bildirmeleri gerekmektedir. Bu sayılan tedbirlerin mümkün olduğu ölçüde yerine getirilmesi halinde alınan polisiye önlemlerini pekiştireceği ve hırsızların işini zorlaştıracağı, hırsızlık suçundan endişe duyan her kurumun, sivil toplum örgütünün ve vatandaşın suçun önlenmesi faaliyetleri içerisine girerek polisiye tedbir ve önlemlere destek olmasının mal emniyetinin sağlanmasına önemli katkılar sağlayacağı bilinen bir gerçektir.”