Emekliler endişeli
İşçi Emeklileri Derneği Erzurum Şubesi ikinci Başkanı Hikmet Ateş, 1 Ocak 2006 da yürürlüğü girecek sosyal güvenlik yasa tasarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanun tasarısıyla emeklilerin mağdur olacağın öne süren Ateş, aylık bağlama oranının kademeli olarak düşeceğini kaydetti.
İşçi Emeklileri Derneği ikinci Başkanı Hikmet Ateş,1 Ocak 2006 da yürürlüğü girecek sosyal güvenlik yasa tasarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yeni sosyal sigortalar ve genel sağlık kanunu tasarısıyla emeklilerin mağdur olacağın öne süren Ateş aylık bağlama oranının kademeli olarak düşeceğini kaydetti.
EMEKLİ AYLIKLARI KADEMELİ OLARAK DÜŞECEK
Kanun tasarısıyla emekli aylıkların kademeli olarak düşeceğini belirten Ateş, “Emekli aylıkları halen Emekli Sandığı'nda yüzde 3, SSK ve Bağ-Kur'da yüzde 2.6 olan 'yıllık emekli aylığı bağlama oranı' temel alınarak belirleniyor. Buna göre, Bağ-Kur ve SSK'lılar çalıştıkları her yıl için emekli aylığının yüzde 2.6'sını, Emekli Sandığı iştirakçileri ise yüzde 3'ünü kazanıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısıyla, bu oranların 2016'ya kadar her 360 gün için yüzde 2.5, 2016'dan sonra ise yüzde 2 olarak uygulanması öngörülüyor. Böylece yasa yürürlüğe girdikten sonra emekli olan Bağ-Kur ve SSK'nın daha önce primi ödenen 9 bin gün için yüzde 65, Emekli Sandığı iştirakçisinin yüzde 75'i bulan aylık bağlama oranı, kademeli olarak azalacak. Oran, 3 kurum mensupları için de 2016'ya kadar yüzde 62.5'e, yasanın 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girdiği varsayılırsa 2041'den sonra da yüzde 50'ye düşecek. Bu durumda emekli aylıklarında çalışma yılı ve dönemine göre değişen oranlarda azalmalar yaşanacak.” dedi.800 YTL ALAN, 520 YTL ALACAK Bugünkü mevzuata göre aylık ortalama prime esas kazancı 500 YTL olan bir SSK'lının yaklaşık 325 YTL emekli aylığı alacağını belirten Ateş, “Kanunun 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girdiğini ve söz konusu SSK'lının çalışma hayatının 20 yılını yasa yürürlüğe girmeden önce, 5 yılını da sonra geçirdiğini kabul edelim.Buna göre çalışanın emekli aylığı hesabında, ilk 20 yıl eski mevzuata göre, kalan 5 yıl yeni düzenlemeye göre hesaplanacak. Böylece bu koşullardaki bir SSK'lınm emekli aylığı yaklaşık 322 YTL'ye düşecek. Prime esas kazancı 800 YTL olan, bugünkü mevzuata göre emekli aylığı 520 YTL olarak hesaplanan ve kanun yürürlüğe girmeden önce çalışma hayatının ilk 5 yılını tamamlamış olan bir SSK'lıyı ele alalım.Yeni düzenlemeye göre bu çalışanın emekli aylığı hesaplanırken ilk 5 yıl için aylık bağlama oranı 3.5 olarak alınacak.Yasa yürürlüğe girdikten sonraki ilk 10 yılı yüzde 2.5 aylık bağlama oranına göre hesap edilecek” dedi.
AYLIKLAR KADEMELİ OLARAK DÜŞECEKKanunla aylık bağlama oranın kademeli olarak düşeceğini belirten Ateş, “Kanun 2016'dan sonra aylık bağlama oranının yüzde 2'ye düşürülmesini öngördüğü için son 10 yıl yüzde 2 aylık bağlama oranına göre belirlenecek. Emeklinin aylığını bu üç dönemi için ayrı ayrı belirlenen rakamların toplamı oluşturucak. Buna göre söz. konusu çalışanın emekli aylığı 500 YTL'ye düşecek. Çalışma hayatına 2016'da giren ve prime esas kazancı 800 YTL bir SSK'lı mevcut düzenlemeye göre 520 YTL alacakken, yeni düzenlemeye göre 400 YTL alacak.Aynı şartlardaki bir Emekli Sandığı iştirakçisinin emekli aylığı da 600 YTL'den 400 YTL'ye inecek.Buna göre, çalışanların yasa yürürlüğe girdikten sonraki dönem için hesaplanacak aylıkları alt sınırın altında olsa bile daha önce olduğu gibi yukarıya çekilmeyecek” dedi.
TÜFENİN BAZ ALINMASI DEZVANTAJTasarıyla alt sınır, pirim ödeme gün sayısına göre belirleneceğini belirten Ateş, “. Bu durumda1 alt sınır olarak 9 bin günü tamamlayamayanlar için emeklilik olanağı tanıyan 5 bin 400 prim ödeme gün sayısı baz alınacak. Emekli aylıklarına yapılacak zamlarda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alınacak. Bu sistem, emekli aylıklarına yapılan zamların, büyüme ve gelişmeden pay almaması nedeniyle eleştiriliyor” diye konuştu.