ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2018 Çarşamba - 03:42

Ekonomide pozitif süreç

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, cari açıkta yıl sonu 30 milyar doların bile altında bir rakamla çok daha pozitif bir netice ortaya konulacağının sinyallerini almaya başladıklarını kaydetti.

Ekonomide pozitif süreç

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, cari açıkta yıl sonu 30 milyar doların bile altında bir rakamla çok daha pozitif bir netice ortaya konulacağının sinyallerini almaya başladıklarını kaydetti.

Reform Eylem Grubu’nun 5. toplantısı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ev sahipliğinde Avrupa Birliği Başkanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımları ile Ankara Hakimevi’nde gerçekleştirildi. Toplantının hemen ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada Bakan Albayrak, 3,5 ay önce çok verimli toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “3,5 ay öncesinden bugüne kadar özellikle bizim sorumlu olduğumuz alanda muhatap bakanlarla özellikle G20 toplantıları özelinde verimli ve önemli görüşmeleriniz oldu. Özellikle ekonominin her alanında Türkiye'nin en önemli en büyük ticari partneri olan Avrupa Birliği ile işbirliğimizi sadece bu süreçte değil bundan sonraki süreçte de daha güçlendirerek önemli adımlarla daha ileri noktaya taşımaya gayret ediyoruz. Nitekim bu işbirliği ne kadar güçlü olursa Avrupa Birliği'nin ekonomik durumu ve Türkiye ile işbirliği bu anlamda kazan kazana dayalı ne kadar güçlü olursa bu açıdan dünya ekonomisi noktasında da gayet olumlu bir süreci ortaya koyacak” ifadelerini kullandı.

“POZİTİF ADIMLARIMIZI KARARLI BİR ŞEKİLDE ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Son büyüme rakamlarının açıklandığını kaydeden Albayrak, “Yaşanılan tüm bu tarihi kur saldırısına rağmen küresel finansal piyasalardaki sert düşüşlere ve sıkıntılı iklime rağmen bir önceki yılın 3. çeyreğinde ki çok büyük ve yüksek büyüme rakamına rağmen, malumunuz Avrupa Birliği ve birçok ülkesindeki yavaş büyüme rakamlarına rağmen Türkiye pozitif bir büyüme ile üçüncü çeyrekte de çok önemli bir performans sergiledi. Euro bölgesinde malum gerek Brexit gerek İtalya süreçleri özellikle Euro bölgesindeki birlik olgusuna ve ekonomik istikrara yönelik risk algısının artması süreci şu geçtiğimiz ve yaşadığımız süreçlerin ehemmiyetinin bir kez daha altının dikkatle çizilmesini ortaya koyuyor. Bu noktada Türkiye ve Avrupa Birliği'nin ekonomik anlamda işbirliği belki de her zamankinden çok daha fazla birbirlerine olan ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu çerçevede Türkiye olarak biz yapıcı ve pozitif adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkisindeki ekonomi alanında malumunuz bugüne kadar iki kere gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarının 2016'da birincisi Türkiye'deydi, ikincisi geçtiğimiz yıl Aralık ayında 2017'de Mehmet Şimşek Bakanımızın döneminde Brüksel'de gerçekleşmişti ve üçüncüsünü gerçekleştirme noktasında Şubat ayında mutabık kaldık ve her ne kadar Mayıs ayında Avrupa parlamentosu seçimleri gerçekleşse de öncesinde bu kararlılığı karşılıklı sergileme noktasında mutabık kaldık ve bu noktada sadece bakanlar düzeyinde değil, karşılıklı iş çevrelerinin de bir araya getirilmesi ile hedeflenen yapısal reformlar ve sağlıklı ve sürdürülebilir karşılıklı gelişme ve büyüme noktasında atılacak adımlar noktasında da önemli fikir teatileri ortaya konulacak” şeklinde konuştu.

AB İLE İŞBİRLİĞİ

Bakan Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa Birliği ile işbirliğini artırmak ve dayanışmayı güçlendirme çerçevesi içerisinde bizim için şu dönemdeki en önemli konulardan bir tanesi geçtiğimiz aylarda yoğun diplomasisini yürüttüğümüz Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusu hepinizin malumu. Bu anlamda sadece AB düzeyinde değil Avrupa Birliği'ndeki bu konuyu domine eden baş ekonomilerden sayacağımız gerek Almanya gerek Fransa özelinde de çok yoğun diplomasi muhatap bakanlarımız sürecinde de kaşıklı yürütmeye devam ediyoruz. Çünkü bu konu özellikle bugünlerde artan küresel korumacılık ki G20 toplantılar vesilesiyle bu konu malesef değişen ekosistemin küresel manada oluşturduğu riskler özelinde birçok ülke açısından her geçen gün çok daha net ve sert bir şekilde gündeme getirdiği bir atmosfer ile karşı karşıya bırakıyor dünya ekonomilerini. Bu noktada Türkiye- AB sadece Gümrük Birliği güncellemesi özelinde değil bu ekosistemin ekonomik işbirliğinin gelişmesi bu açıdan da işbirlikleri noktasında yeni küresel sisteme önemli bir mesaj verecek ve bu güncelleme süreci ekonomik manada ki gelişime kaldıraç görevi noktasında önemli bir adım ortaya koyacak.”

 

“YIL SONU 30 MİLYAR DOLARIN BİLE ALTINDA BİR RAKAMLA ÇOK DAHA POZİTİF BİR NETİCE ORTAYA KOYACAĞIMIZIN SİNYALLERİNİ ALMAYA BAŞLADIK”

Açıklanan cari rakamlarına değinen Albayrak, “Ağustos ve Eylül'de devam eden bu sürecin Ekim ayı itibariyle geçtiğimiz 2 aydan çok daha güçlü bir rakamla bu sürecin bu dengelenme adını koyduğumuz sürecinin çok daha güçlü bir şekilde rekor düzeyde 2.77 milyar dolarlık bir cari fazla ile tüm zamanların rekorunu kırarak, bu sürecin ne kadar güçlü bir dengelenme süreci olarak ekonomi politikalarında attığımız adımlarla sağlam bir şekilde ilerlediğinin altını çok net bir şekilde çiziyor. Bugün dünden yarın da bugünden daha iyi olacak. Bu süreç Türkiye'nin güçlü pozitif ekonomik anlamdaki ortaya çıkan datalar ve attığı adımlarla ilgili süreç, Türkiye'yi her geçen gün daha da iyi ve olumlu ayrıştırmaya devam edecek. Bugün baktığımızda gerek Kasım ve bu ay itibarıyla Aralık öncü rakamlarına baktığımızda bu dengelenme sürecinin sadece Ağustos Eylül Ekim de rekorları kırarak pozitif bir şekilde gelişmesini değil Kasım ve Aralık aylarında da çok daha güçlü neticelere gebe olduğunu, bu dengelenme sürecinin çok daha iyi bir noktaya gittiğini bize işaret ediyor. Yeni ekonomi programı vesilesiyle Eylül ayında açıkladığımız çerçeve program noktasında baktığımızda özellikle cari açıkta koyduğumuz hedef de çok daha iyi bir performans sergileyeceğimiz kuvvetle muhtemel. Yıl sonu inşallah 30 milyar doların bile altında bir rakamla çok daha pozitif bir netice ortaya koyacağımızın sinyallerini almaya başladık” değerlendirmesinde bulundu.

GÜNCELLEMELER

“Finansman tarafına baktığımızda gerek bankalar gerek firmalarımız dış borç yenileme konusunda her geçen gün çok daha başarılı neticeler aldığı performanslar aldığı bilgilerle güncellemeler ile karşı karşıyayız” diyen Albayrak, “Hazine tarafındaki başarılı ihraçlar net döviz rezervi noktasında artışın çok daha güçlü bir şekilde seyrettiğini ortaya koyuyor. Cari denge gelişmelerinin öncü göstergeleri bu anlamdaki olumlu sonuçları ortaya koyuyor. Tüm bu noktada çok daha güzel gelişmelere gebe bir sürecin ortaya çıkacağını görebiliriz” ifadelerini kullandı.

BÜTÇE MARATONU

Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe maratonunun başladığını hatırlatan Albayrak, şöyle konuştu:

“2019 yılı bütçesinin en önemli maddesi tasarruf bütçesi, verimlilik bütçesi ve 2019'da Türkiye'nin dengeli bir büyüme ile yeni bir değişim ve dönüşümün ruhunun ilk adımı olması insiyatifini ortaya koyması. Bu noktada baktığımızda inşallah Aralık ayında da göstereceğimiz olumlu bir performansın devamı ile birlikte 2018 sonu itibariyle ortaya koyduğunuz enflasyon cari denge ve büyüme noktasında baktığımızda hakikaten 2018 yılı sonu itibariyle koyduğumuz yeni ekonomi program hedeflerinden çok daha pozitif neticeleri ortaya koyacağız. Gerek para politikasında, gerek mali disiplin noktasında 2018'i böyle kaparken 2019'da aynı güçlü ve kararlı duruşla ,Avrupa Birliği ilişkilerimize dayalı ekonomik işbirliğinin Gümrük Birliği güncellemesi olsun iktisadi hayattaki faaliyetlerin çok daha güçlü bir şekilde konsolide olması noktasında olsun inşallah çok daha pozitif adımların atıldığı kararlı bir 2019'a gireceğiz.”

“3.YÜKSEK DÜZEYLİ EKONOMİK DİYALOG TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Türkiye- AB arasındaki Yüksek Düzeyli Ekonomik toplantısının Şubat ayında hangi tarihte yapılacağının ve toplantının gündeminde hangi başlıkların olacağı ile Gümrük Birliğinde yakın bir zamanda somut bir adım görülüp görülmeyeceği sorusu üzerine Bakan Albayrak, “Geçtiğimiz yıl Aralık ayı itibariyle Türkiye-AB ilişkilerinde ki iklim ile bugün içinde olduğumuz iklim aynı noktada değil. İlişkiler değişebiliyor. 28 Şubat gibi İstanbul'da İnşallah 3.Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısını gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Tabii burada esas nokta şu, özellikle dünyada ticaret işbirlikleri bugün Amerika ile Çin arasında yaşanan Amerika'yla NAFTA özelinde Kanada ve Meksika'nın yaşadığı dünyadaki yeni ticaret düzenine dayalı ülkelerin gerek konvansiyonel ticari işbirlikleri konusunda gerek karşılıklı ekonomik ve ticari iş birlikleri konusunda çok daha farklı ve dinamik bir döneme girdiğine şahit oluyoruz. Türkiye olarak bizim Avrupa Birliği ile Gümrük konusundaki geçmişimiz neredeyse çeyrek asıra dayanıyor. Bu çerçevede Türkiye'de bu konuda çok büyük şeyler öğrendi. Ticaret, rekabet, özel sektörün kendini geliştirmesi ve bölgesel ve küresel ticarette ve Türk reel sektörünün bu anlamda rekabetçi bir küresel oyuncu olması noktasında önemli kazanımları oldu. Türkiye'nin mevcut istihdam gücü genç nüfusu ve yetişmiş insan kaynağı üzerinde bugün yaş ortalaması 48-49’ u bulmuş bir Avrupa Birliği var. 29 -30’unda orta sınıfı güçlü bir şekilde bel kemiğini oluşturmasının ötesinde bundan daha da önemlisi yetişmiş insan kaynağı ile ülkesine ve bölgesine ve Avrupa Birliği’ne işbirliği açısından çok daha geniş bir fırsat yelpazesi ortaya koyan bir Türkiye ekonomisi var. Gümrük Birliği bugün itibariyle geçtiğimiz yıldan Türkiye-AB ilişkileri açısından güncelleme noktasında çok daha ümit vaat eden bir müzakere sürecini ortaya koyuyor bizim tarafımızdan. Bu süreçte karşılıklı kazan kazan iletişimini ortaya koyarak,biz diyoruz ki ‘hiçbir ticari işbirliği tek tarafın menfaatini gözettiği sürece sürdürülebilir değildir.’ Böyle olduğu için zaten Türkiye'nin ekonomik İşbirliği bu noktada ortaya koyduğu ittifakların hepsi bu noktadaki tüm paydaşlara kazanım ortaya koyduğundan dolayı bu noktaya taşıdı. Ekonomimizin büyümesinden tutun ihracatımızın sadece ülke çeşitliliği değil sektör çeşitleri değil ürün çeşitliliği değil birçok alanda Türkiye’yi bu noktaya taşıdı.Bu noktadaki taleplerimizi karşılıklı kazan kazan çerçevesi içerisinde ki taleplerimizi 28 Şubat'taki toplantı da çok daha güçlü dile getireceğiz” açıklamasında bulundu.

“BİZ TAM SAHA MARKAJA PRESE DEVAM EDECEĞİZ”

Bakan Albayrak, şöyle devam etti: “Bunun ötesinde bugün Avrupa'da içinden geçtiği ekonomik ve siyasi sıkıntı vesilesiyle yaşanan birçok hususla ilgili Türkiye olarak bizler Türk firmaları olarak bizler Avrupa Birliği özelindeki birçok ülkedeki birçok sektördeki birçok firma noktasında da Türkiye özelinde de birçok fırsatı ortaya koyan bir çerçevede çok daha etkin yeni işbirliği ve alanlarını satın almalar düzeyinde olabilir, ortaklıklar düzeyinde olabilir, üçüncü ülkelerde ortak yatırımlarla iki ülke ekonomisini iki coğrafyanın birleşmesiyle, çünkü Türkiye Avrasya hinterlandında 4 saatlik uçuş mesafesinde dünya ekonomisinin ve nüfusunun üçte birine hitap eden kalbi dediğimiz bu coğrafyanın en kritik ülkesi. Türkiye çeyrek asırdır AB ilişkilerine çok beklenenin de üzerinde çok büyük bir katkı yaptı. Türkiye'de kazandığı bu noktada daha da devam edecek. Bu dediğimiz karşılıklı ilişkide karşı dediğiniz muhatabın siyasi iradesinin güçlü duruşunun istikrarının da önemi var. Bugün Avrupa Birliği gerek son aylarda yaşanılan süreçler maalesef Avrupa'nın ekonomik istikrarına da siyasi istikrarına da maalesef olumsuz yönde etki eden gelişmeler, Mayıs ayında gerçekleşecek olan parlamento seçimlerinin oluşturduğu ekonomik iklim, siyasi iklim bu noktadaki farklı kararsızlıklar tabii ki önümüzdeki sürecin handikapları olarak yer alıyor. Ben hep onu söylüyorum. Biz tam saha markaja prese devam edeceğiz. Sonuna kadar Türkiye’yi ekonomisini, toplumumuzun ve insanımızın refah düzeyini daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.”

 
Reform Eylem Grubu bildirisi açıklandı
 
AYM’den başörtüsü kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pakdemirli: "Dünyayı doyuran, dünyanın lideri olacak"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Dünyayı doyuran, dünyanın lideri ...
Enflasyonla mücadelede kararlılık
Albayrak, "Kasım ayından sonra Aralık ayında da devam edecek KDV ve ÖTV ...
DHMİ Erzurum Kasım verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - DHMİ Kasım ayı sonu Erzurum verilerini açıkladı. ...
 
Tarımda yıl sonu değerlendirmesi
Erzurum’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı ilçe müdürlükleri tarafından, ...
Kurum’dan Erzurum istişaresi
Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Erzurum’a gelen Çevre ve ...
ATAUNİ’den sanayi açılımı
Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Şeker Fabrikası arasında; sürdürülebilir ...
 
Erzurum’da 16 yılda 905 milyonluk dış ticaret
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL - Erzurum’dan 2002-2016 yılları kapsamında 391.3 milyon ...
Memiş’ten tarım ekonomisi vurgusu
Erzurum Valisi Okay Memiş, Aşkale’de bulunan süt ve besi hayvancılığı ...
Kasım ayının ekonomi karnesi açıklandı
Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı araştırmada ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva