MURAT ÇANKAYA
ERZURUM (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 75. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda başlatılan “Ekmeğini İsraf Etme” kampanyasına Pasinler Meslek Yüksek Okulu’da destek verdi. Pasinler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç Dr. Süleyman Karslı’yı makamında ziyaret eden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Erzurum Şube Müdürü Necati Temir, ekmek israfının önlenmesiyle ilgili düzenlenen kampanyaya destek istedi.
Ekmek israfının önlenmesinin toplumsal duyarlılığın ve sosyal sorumluluğun gereği olduğunu kaydeden Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Süleyman Karslı, “İnsanoğlunun en fazla tükettiği gıda ürünlerinin başında şüphesiz ekmek gelmektedir. Alın terini, emeği, paylaşmayı ve bereketi ifade eden ekmeğe saygı gösterdiğimiz gibi, onun israf edilmesinin üzüntüsünü de hepimiz hissederiz. Çünkü bizim ecdadımız, zengin de olsa, fakir de olsa ekmeğe bir gıda maddesi olarak değil, bir nimet olarak bakmış ve ona her türlü saygıyı göstermiştir. Bu bağlamda ekmek israfının önlenmesi noktasında başlatılan kampanyayı oldukça anlamlı olur." dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi olarak ilçede bir dizi çalışma yapacaklarının altını çizen Necati Temir, “Öncelikle Pasinler Meslek Yüksek Okulu’ndan başlayarak, tüm eğitim kurumlarında afişlerle duyurular yaparak çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgilendireceğiz. Pasinler’de tüm kamu kurumları ve kahvehanelerde projenin tanıtımını yapıp, sosyal sorumluluk ve toplumsal farkındalık oluşturacak." diye konuştu.
Yapılan araştırmalarda yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin değerinin 1,5 milyar lira olduğunu, bu parayla 80 hastane, 500 okul yapılabileceğini belirten Toprak Mahsulleri Ofisi Erzurum Şube Müdürü Necati Temir, günde 101 milyon ekmek üretildiğini, 95 milyon ekmeğin tüketildiğini ve 6 milyon ekmeğin ise çöpe atıldığını söyledi. Temir; “Ekmeğimizi israf etmeyelim, tasarruf edelim” sloganıyla yola çıktıklarını, tarlada çiftçinin alın teri olan ekmeğin sofrada hepimizin alın teridir, emeğidir diyerek ekmek israfının önlenmesi konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.
Kurumlarının ana görevinin hububat piyasalarının düzenlemesini sağladığını ve ekmeğin de hububatın temel öznesi olduğunu kaydeden (TMO) Erzurum Şube Müdürü Necati Temir, ayrıca bizler misyon gereği, çiftçinin, köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bir kuruluş olarak, ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenlerdeniz. “Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip, çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur. İsraf edilen sadece ekmek değil, çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır. Bu yıl kuruluşunun 75. Yılı olan TMO, görevi itibarıyla üretici ve tüketiciyi koruyacak piyasa tedbirleri almaya devam ederken, sosyal bir yara olarak gördüğü ve boyutu gittikçe artan ekmek israfı konusunu da toplumumuzun gündemine taşımak, duyarlılık yaratmak ve ekmek israfını azaltmak üzere bir kampanya başlatmaya karar verilmiştir. Biz, yerde gördüğümüz ekmeği alıp öptükten sonra alnımıza koyan ve onu bir duvar kovuğuna itinayla yerleştiren duyarlı bir toplumun mensuplarıyız. Zengin yoksul ayrımı olmaksızın her sofranın baştacı olan ekmeğin bereketine ve kutsiyetine inanırız. Yıl boyu sürecek ekmek israfını önleme kampanyasının bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlaması ümidini taşıyoruz.” diye konuştu.
Toprak Mahsulleri Ofisi Erzurum Şube Müdürü Necati Temir, Pasinler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Karslı’ya kampanyaya desteğinden dolayı da ayrıca teşekkür etti.