ERZURUM (İHA) - Şuurlu Öğretmenler Derneği Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, dershanelerin mevcut sistem devam ettikçe kapatılmasının mümkün olamayacağını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının, şartları zorlayarak dershane öğretmenlerini yeni bir imkanla devlet kadrolarına geçmelerine olanak sağlayarak ya da gerekli yasal düzenlemeleri yaparak yeni açılabilecek okullardan da hizmet satın alarak özel okul sayısını artırıp dershane sayısı azaltabileceğini anlatan İkinci, “Ancak bu gün bir çok özel okul kontenjanını dolduramazken yeni okullar bu sistemde boş kalır.Devlet özel okulların desteklenmesi konusunda adımlar atarsa vakıf dernek ve cemaatlerin okul açmasına müsaade ederse Özel kız okulları-özel İmam Hatip Liseleri gibi özel okulların sayısı hızla artar.Zaten dershane de çalışan öğretmenlerin çoğunluğu özel okulda çalışmak ister.İmkanlar gelişirse dershane sahipleri de okul açmak konusunda yeni yatırımlar yapabilirler.Ama bunları yapmadan kapatacağız sizi demek, tehditle dershaneciliği bitirmeye çalışmak doğru değildir.Bu dönüşüm bir zorundalığa dönüştürülmeden yapılmak zorundadır. Serbest ekonomi ve rekabet ahlakı böyle bir zorunluluğu kabul etmez” dedi.
DERSANELER OKULA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR
“Dershaneler, şartlar esnetilerek özel okullara dönüştürülebilir fakat dershane öğretmenleri ve çalışanları asla mağdur edilmemeli, özel okul olmak istemeyen dershaneler kapatılmamalıdır” diyen İkinci açıklamasını şöyle sürdürdü; “Okullar sadece öğretim yapan kurumlar olmaktan çıkarılmalıdır. Sınav sistemi sadece bilgiyi ölçen nitelikten sıyrılmalı, ezberciliğe son verilmeli, a ve e şıkları arasına sıkışmış beyinler yerine okuyan, anlayan, düşünen,yorumlayan ve yazabilen nesiller yetiştirmeliyiz. Şu an devam eden sistem de tüm çalışmalar ve başarı göstergeleri teste dayalı sınavlara göre belirlendiği için,okullarda ortak sınavlar bile test usulüne göre yapılması zorunluluk olarak uygulandığı için, okulların ve okuldaki idareci ve öğretmenlerin başarısı bile sınav sonuçlarına göre tespit edildiği için dershanecilik sistemin zorunluluğu olarak devam ediyor.Bu sistem devam ettikçe, sınavlar da(KPSS-LYS-SBS-DGS VS) bu şekilde uygulandıkça yapılan konuşmalar iddia olmaktan , bu işle uğraşanların moralini bozmaktan öteye geçemez.
Ayrıca sınavlar kaldırılınca otomatik olarak dershanelere olan talebin de ortadan kalkacağını sanılıyorsa yanılınıyor. Özel eğitim okulda derste başarısız olan ve daha iyi anlamak isteyenler için her halükarda devam eder. Eğitim sisteminin başarısızlığını dershaneleri kapatma girişimi ile örtmek doğru bir yol değildir. Başarısız olan dershaneler değil eğitim sistemidir.”