ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Ekim 2022 Pazar - 12:12

Eğilmez: ‘Tarih Türkiye’yi çağırıyor’

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş Eğilmez, Türkiye’nin sınır komşularının değiştiğini belirterek, Yunanistan, Bulgaristan, Suriye, Irak, Gürcistan, Ermenistan’ın yerini ABD, Rusya ve kısmen de Avrupa Birliği'nin aldığını söyledi.

Eğilmez: ‘Tarih Türkiye’yi çağırıyor’

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş Eğilmez, Türkiye’nin sınır komşularının değiştiğini belirterek, Yunanistan, Bulgaristan, Suriye, Irak, Gürcistan, Ermenistan’ın yerini ABD, Rusya ve kısmen de Avrupa Birliği'nin aldığını söyledi.
ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez, “Günümüzde herhangi bir devletin kendisine çok yakın coğrafyaları dahi tek başına şekillendirmesi mümkün değildir. Bugün ABD bile Pasifiği, Körfez’i, Ortadoğu’yu istediği şekilde idare edemiyor. Avrupa, bırakın dünyadaki gelişmelerde etkin rol oynamayı, kendi sorunlarını dahi yönetemiyor. Bütün bu kaosun içerisinde Türkiye, Asya, Avrupa ve Ortadoğu arasında stratejik köprü olarak en önemli jeopolitik ülke konumundadır. ABD ve AB’nin Türkiyesiz bir Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar ve Rusya politikasının olamayacağı tartışılmaz bir gerçektir” dedi.
“YUNANİSTAN, BULGARİSTAN, SURİYE, IRAK, GÜRCİSTAN, ERMENİSTAN’IN YERİNİ ABD, RUSYA VE KISMEN DE AVRUPA BİRLİĞİ ALMIŞTIR”
Değişen dünyada birçok açıdan önemli bir yeri olan Türkiye’nin sınır komşularının da değiştiğini ifade eden Eğilmez, “Komşularımız artık Yunanistan, Bulgaristan, Suriye, Irak, Gürcistan, Ermenistan değildir. Bunların yerini doğumuzda, batımızda, kuzeyimizde ve güneyimizde ABD, Rusya ve kısmen de Avrupa Birliği almıştır. Eski komşularımızdan sadece İran yerini muhafaza etmektedir. Dolayısıyla Türkiye çok daha dikkatli, çok daha birlik içerisinde ve güçlü olmalıdır" diye konuştu.
Ukrayna-Rusya savaşından Türkiye’nin de etkilendiğini belirten Eğilmez, “Aynı I. ve II. Dünya Savaşları gibi önemli olaylar sonucunda çok defa yaşandığı gibi Rusya-Ukrayna savaşı da tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de ciddi şekilde etkilemiştir. Savaşın birçok alandaki olumsuz etkisinin yanında aynı zamanda Türkiye'nin bu süreçte izlediği barışçıl ve dengeli dış politika, kendisinin yeniden dünya gündeminde yer almasında etkili olmuştur. Bu noktada Türkiye'nin sorunun en başından itibaren taraflara itidal çağrısında bulunması, her iki ülkeye de eşit mesafede durması, Rusya'ya yönelik yaptırımlara dahil olmaması, insani koridorların açılması konusunda izlediği politikalar da dahil olmak üzere harcadığı çaba sadece bölge için değil tüm dünya için son derece önemlidir. Bu durum Türkiye'yi özellikle uluslararası ilişkilerde yeni bir döneme taşımıştır. Türkiye'nin arabuluculuk ve garantörlük rolünün ön plana çıkmasının yanında Ukrayna’daki milyonlarca ton tahılın Türkiye’nin çaba ve organizasyonu ile dünyaya servis edilmesi, Türkiye'nin bölgede ve dünyada giderek daha da önemli bir hale gelen stratejik konumunun ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır. Sonuç olarak Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Türkiye'nin bölgede izlediği denge ve tarafsızlık rolünün uluslararası kamuoyundaki yansımalarına bakıldığında Türkiye açısından yeni bir sayfanın açıldığını söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.
“TÜRKİYE, TÜM DÜNYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR AKTÖRDÜR”
Eğilmez, “Türkiye, konumu itibarıyla yeni komşuları Avrupa, Rusya ve ABD’den çok daha fazla Karadeniz, Kafkasya, Akdeniz, Afrika’nın kuzeyi ve Ortadoğu’daki stratejik dengelerle ilgilenmek zorundadır. Bugün dünya küresel güçlerin sebep olduğu sorunlara tanıklık ediyor. En son yaşanan gelişmelerde görüldüğü gibi yukarıda belirttiğimiz bölgelerde Türklerin hakimiyeti sona erdirdikten sonra ciddi stratejik bir boşluk oluşmuştur. Bölgede önce Selçuklu, sonra da Osmanlı’dan sonra mutlak egemen bir güç var olamadı, kısmen hakim olanlar da bölgeye barışı ve adaleti getiremediler veya getirmek istemediler. Türkiye sadece Ortadoğu’da değil Balkanlar, Kafkasya, Karadeniz, Akdeniz ve Orta Asya’da da göz ardı edilmemesi gereken önemli bir güçtür. Nitekim Türk Devleti’nin önce Fırat Kalkanı, sonra Zeytin Dalı, sonra da Barış Pınarı harekatlarında gösterdiği üstün başarı, ardından Libya ve Kafkasya’daki güçlü varlığı ve etkin rolü Türkiye’nin gücünü ve siyaset arenasındaki önemini bir kez daha tüm dünyaya kanıtlamıştır. Tarih bize stratejik konumun, bir ülkenin ve dolayısıyla bir milletin kaderini belirlediğini göstermiştir. Türk Devleti de mutlaka bunun farkında olmalıdır. Türkiye için bölgesel güç terimi yetersiz kalır. Çünkü Türkiye etrafındaki bölgelerin tamamında güçtür. ABD dışında hiçbir ülke, Türkiye kadar farklı coğrafyalarda rol sahibi değildir” ifadelerini kullandı.
“TARİH TÜRKİYE’Yİ ÇAĞIRIYOR”
Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunun kaydeden Eğilmez, “Türkiye özellikle son dönemde değişen ve gelişen yeni politikası çerçevesinde varisi olduğu Osmanlı Devleti’nin eyaletleri ve bugünkü Türk devletinin de doğal uzantısı olan bölgeleri tarihi sorumluluklarının bilinciyle, ulusal güvenliği açısından güçlü bir motivasyonla takip ediyor. Türkiye, ne köprü ne de tampon bir ülkedir. Türkiye önemli bir aktördür. Biz de özellikle değişen komşularımızı Türk kamuoyuna tanıtmak ve bir kere daha hatırlatmak için haritalar, dosyaları yayınlayıp Türk kamuoyunun bilgisine sunmaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

 
Türabi: ‘Aşıklık, 5 bin yıllık ata geleneği’
 
ATAUNİ Tıp Fakültesinden bilgilendirme etkinliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ, bilimi çocuklarla buluşturdu
Erzurum Teknik Üniversitesi paydaşlığında ve Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ...
Erzurum Bilim Şenliği başladı
Erzurum’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen ‘Bilimin İzinde Erzurum Bilim ...
TÜİK Ar-Ge verilerini paylaştı
Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2021 yılında 81 milyar 922 milyon TL'ye yükseldi.
 
ATAUNİ’de DAG gündemi
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesinin ...
Atatürk Üniversitesi’nin gururu oldular
Atatürk Üniversitesi’nden 11 Akademisyen dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer aldı.
Yıldız toprak ve tarım yönetimini değerlendirdi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ...
 
Alkin:  ‘Erzurum bizi çok şaşırttı’
Alkin: ‘Vatandaşa diyoruz ki eğer ki biz kendi konutumuzda enerjiyi verimli ...
HKMO’dan bilişim yaklaşımı
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Erzurum Bölge Temsilciliği tarafından ...
ATAUNİ’de ‘Doğadan Sofraya’ Bilim Projesi
Atatürk Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva