ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Taş evler ilgi odağı oldu
Taş evler ilgi odağı oldu
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Ekim 2017 Salı - 11:42

Eğilmez: 'Peşmergeler cepheyi bırakıp kaçtı'

Eğilmez, Türkmenlerin, Arapların ve Kürtlerin birlikte yaşadığı kenti tartışmalı referanduma dahil eden Mesut Barzani’nin savaşın ilk gününde perişan, darmadağın olduğunu belirterek, “Barzani’nin çok güvendiği peşmergeleri cepheyi bırakıp kaçtı.'dedi

Eğilmez:  Peşmergeler cepheyi bırakıp kaçtı

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, Türkmenlerin, Arapların ve Kürtlerin birlikte yaşadığı kenti tartışmalı referanduma dahil eden Mesut Barzani’nin savaşın ilk gününde perişan, darmadağın olduğunu belirterek, “Barzani’nin çok güvendiği peşmergeleri cepheyi bırakıp kaçtı. Irak askerleri, PKK'lı teröristlerin de sokaklara inmesine rağmen 24 saat dolmadan Kerkük valilik binasına Irak bayrağı dikti” dedi.

“Dünyaya Rezil Oldular”
Barzani’nin çocukluk rüyam dediği Kürdistan Devletini kurmak için rüya gibi hamleler yaptığını fakat devlet kurmak için hangi şartların oluşması gerektiği konusunda dersini hiç çalışmadığını ifade eden Eğilmez, “Başka bir değişle Barzani, ABD, İsrail, İngiltere ve Almanya’ya bölgedeki Kürtleri peşkeş çekmiş, kendisi de hayaller ve gerçekler arasında kalarak, siyasi açıdan da büyük bir darbe yemiştir. Büyük bir sürpriz olmazsa Barzani’nin Kürdistan rüyası kendi sonunu getirecektir. Barzani eğer devlet nedir ve nasıl kurulur konusunda çalışıp, özellikle de Türk tarihi okumuş olsaydı bu rezilliği de yaşamayacaktı. Devlet çağdaş anlamıyla, belirli bir ülkede yaşayan insan topluluğunun egemenlik ve bağımsızlık temelinde oluşturduğu siyasi örgütlenme olarak tanımlanmıştır” diye konuştu.
“Devlet Kurmak İçin En Büyük Referans Türk Tarihidir”
Türklerdeki devlet ve millet fikrinin çok erken asırlarda doğduğunu ve hızla geliştiğini kaydeden Eğilmez, “Tarihin hiç bir döneminde devletsiz kalmayan Türkler; sadece Orta Asya’nın tümüne hükmeden devletler kurmamış, üstün teşkilatçı özellikleri sayesinde Orta Asya’nın da dışına taşarak yeni siyasi teşekküller oluşturmuşlardır. Zira Türkler, devletin; milli varlığını koruyan, yaşatan ve geliştiren vazgeçilmez bir müessese olduğunun daima farkında ve bilincinde olmuşlardır” dedi.

“Özgürlük olmadan devlet olmaz”
Devletin oluşmasındaki en önemli unsurlardan birisinin istiklal olduğunu belirten Eğilmez, “Gerçek istiklal, bunun yalnız idareci zümre tarafından istenmesi ile değil, halkın da aynı şuur içinde bulunması, yani istiklal düşüncesinin bütün toplulukta ortak bir arzu halinde var olması şeklinde belirir. Böyle bir kolektif şuur Bozkır Türk cemiyet ve devletinde çok eskiden beri ve daima mevcut olmuştur. Türk gruplarının her gittikleri yerde beylik, hanlık gibi hür ve müstakil siyasi teşekkürler kurmağa çalışmaları bunu gösterdiği gibi, çeşitli ülkelerde bunda başarıya ulaşmaları da istiklal düşüncesi üzerinde ısrarlarına işaret eder. Barzani aşağıdaki alıntıyı okusaydı, devlet kurmak için küresel güçlerin piyonluğunu yapmak yerine büyük bedeller ödemeyi göze almak gerektiğini öğrenirdi. Asya Hunlarında M.Ö 55’de cereyan eden hadise dolayısıyla Çin yıllığı Türk devlet meclisinde yapılan şu konuşmaya nakleder: “Cesarete karşı hayranlık duymak bizim geleneğimizdir. Atalarımızdan toprakla birlikte devraldığımız devletimizi (istiklalimizi) feda edemeyiz. Mücadele edecek savaşçılarımız hala mevcut iken devletimizi korumalıyız. Barzani’de olmayan devlet için gerekli unsurlardan birisi de ülkedir. Ülke her müstakil devletin hak ve yetkilerini mutlak şekilde kullanabildiği belirli coğrafî sahaya denir. Türk devletlerinde ülke, belirli sınırlara sahip devlet arazisi idi ve bu arazi hükümdar ailesinin mülkü değil, bütün milletin ortak toprağı idi. Türk Devletinde ülke hükümdarın keyfine göre şahsî mal gibi tasarruf edilebilen bir toprak parçası olmayıp, bizzat devlet reisinin korumakla vazifeli olduğu ata yadigârı idi. Barzani’nin devlet ile ilgili gördüğü rüyalarda gözünde kaçan başka bir unsurda Millet’dir. Bu milletin her ferdi günlük hayatlarında hukukla donatılmış ve ekonomik açıdan belli bir düzeyin üzerine çıkmış olmalıdır. Olağanüstü zamanlarda ise hiç tereddüt etmeden canı ve malı ile devletinin bekası için mücadele eden insanlardan oluşmalıdır. Bu da ancak tarihi bir birliktelikle ile tesis edilebilir” ifadelerini kullandı.
“Barzani’nin Çocukluk Rüyası, Kabusa Döndü”
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, “Barzani, İstiklalsiz, Ülkesiz, Milletsiz bir Devlet kurulamayacağını idrak edemeyince, bütün dünyaya rezil oldu. Muhtemelen başka bir rüyada, ABD ve İsrail ile yeni stratejiler belirleme yoluna gidecektir. Barzani için en hayırlı rüya Türkiye'nin Kuzey Irak'ı kucaklayacağı rüya olacaktır” açıklamalarında bulundu.

 
Doğu'da OSB Zirvesi
 
BB Erzurumspor, Eskişehirspor mesaisine başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATATEKNOKENT'ten İTÜ'yle 'Çekirdek İşbirliği'
İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent bünyesinde yürütülen ve Ülkemizin ...
Yüksek Öğretimde “Erişilebilir Üniversiteler' gündemi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel ...
Kafkas Üniversitesi’nden Kafkasya Halk Kültürü kongresi
Kafkas Üniversitesi’nde Kafkasya Bölgesi ve ülke halklarının kültürlerarası ...
 
Dağdeviren başarı öyküsünü paylaştı
Forbes dergisinin 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde yer alan ve Harvard ...
Suriyeli mülteciler için adres güncelleme projesi
NESRİN ÇETİNKAYA-Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından geçici koruma ...
Erzurum için 'Biyolojik' Proje
İncekara, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, proje ile biyolojik ...
 
Uluslararası İlaç Sempozyumu başladı
Uluslararası İlaç Sempozyumu Atatürk Üniversitesinde başladı
Demirceylan açıkladı...
NESRİN ÇETİNKAYA-Mülteci ve sığınmacı mağduriyetlerinin giderilmesi doğrultusunda ...
Arakan yeni bir Filistin mi oluyor?
Eğilmez, Arakan’da yaşanan olaylara dikkat çekerek, “Şimdi Güneydoğu Asya’da ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva