akan Ala, Ak Parti Genel Merkezinde düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun "Böcek" soruşturmasında 5 şüpheli hakkındaki yeniden tutuklama talebinin kabul edilmesiyle ilgili bir soru üzerine Ala, şunları söyledi:
"Bu büyük bir sorundur, tepkilerin büyük olması da doğaldır. Dünyanın her yerinde bu böyledir, Türkiye'ye özgü değildir. Şimdi yakalama çıkartıldı. Prosedür devam ediyor. Yakalandıktan sonra hüküm icra edilecektir. Bunların idari olarak önemli bir kısmı zaten görevden uzaklaştırıldı, ikisi meslekten ihraç edildi, birisi yurt dışında ve şu anda kırmızı bülten çıkartma çalışmaları başlatıldı. Dolayısıyla bu sorun detaylandırılarak soruşturması devam edecek sorundur. Bu 76 milyonun güvenlik sorunudur."
Çözüm süreci
Bakan Ala, çözüm süreciyle ilgili çerçeve yasa çalışmasının tamamlandığını da belirterek, "Türkiye'nin bu sorunu, çözüm süreci olarak tanımladığı, adını çözüm süreci olarak koyduğu sorunu çözme noktasında devlet görevlilerinin aldığı inisiyatifin Meclis'te adının konulması ve bunun yasal zemine kavuşturulması sürecidir. Bugün yarın Meclis'e sunulacak" diye konuştu.
Söz konusu çalışmanın eve dönüşleri kapsayıp kapsamadığının sorulması üzerine Ala, "Burada her şeyin detaylandırıldığı bir düzenleme değil. Bu düzenleme bu sorunu çözme iradesini ortaya koyan bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyle 'bu sorunu biz çözeceğiz' iradesi Meclis tarafından da inşallah yasalaştırılarak tamamen ortaya konulmuş olacak" yanıtını verdi.
Bakan Ala, eve dönüşlerin sağlanması için etkin pişmanlıkla ilgili yasanın mı değiştirileceğini yönündeki bir soruya ise, "Bu bir süreç, daha sonra o gündeme geldiğinde de onun üzerinde detaylı çalışmalar yapılır ve paylaşılır" dedi.
İdris Naim Şahin'e eleştiri
Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in verdiği soru önergesiyle ilgili olarak, "Şimdi kendi görev yaptığı dönemde memlekette ne kadar dinlemenin olduğu, ne kadarın usulsüz ve gayri ahlaki dinlemenin olduğu ortaya saçıldı zaten. Hükümetin altını oyacak, hükümete darbe planı yapacak düzenlemelerin, daha doğrusu hazırlıklarının yapıldığı dönemdir, kendi görev yaptığı dönemdir. Ben burada soru soranın kimliğinden bağımsız, sorunun kalitesinden bağımsız cevaplar verecek değilim" yanıtını verdi.
Güneydoğu'daki askerler
Ala, bir basın mensubunun, çözüm süreci kapsamında atılacak yeni adımların Güneydoğu Anadolu'da askerlerin görev alanını nasıl etkileyeceği yönündeki sorusunu, şöyle cevaplandırdı:
"Biz devleti, Meclisi ve milli iradeyi merkeze alacak şekilde tanımlıyoruz. Burada karar verecek olan siyasi iradedir. Uygulayacak olan da devletin mekanizmalarıdır. Bu ayrım Türkiye'de yeterince anlaşılmıştır. Bu ayrımın yapılmadığı zamanlarda milletimizin hangi maliyetleri de çok açıktır. Biz siyasi irade olarak kararımızı veririz, devlet kurumları da bunu uygular."
Bakan Ala, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Biz burada ciddi bir sorunu, ciddi bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Bunun için gereken kararları alıyoruz ve süreci yönetiyoruz. Hangi aşamada ne yapmamız gerekiyorsa onu da milletimizle paylaşarak yapıyoruz. Burada kırmızı çizgilerimiz de, kararımızın nereye gideceği de belli."