ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Köklerimiz üzerinde yol alacağız'
‘Köklerimiz üzerinde yol alacağız'
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
HABERLER>EĞİTİM
29 Mart 2017 Çarşamba - 15:18

Edebiyat Fakültesi projesine onay

NESRİN ÇETİNKAYA-Değirmençay, 10 bine yakın öğrencinin fakültelerinde eğitim aldığını belirterek, mevcut binanın ihtiyaca cevap vermediğini, yatırıma alınan ve 4 gözle bekledikleri sarayı andıran yeni Edebiyat Fakültesi binası projesinin detaylarını paylaştı.

Edebiyat Fakültesi projesine onay

Mevcut binanın ihtiyaca karşılık vermediğini belirten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Veyis Değirmençay, yeni Edebiyat Fakültesi binası projesinin Bakanlar Kurulunca onaylanarak resmi gazete de yayımlandığını duyurdu. Yazın gelmesi ile birlikte Batı Kampüsünde temelleri atılacak olan binanın yaklaşık 3 sene içerisinde tamamlanarak, faaliyete geçmesi bekleniyor.

EDEBİYAT FAKÜLTESİNİN DETAYLARI

 

Fakültenin kuruluşuna ve bünyesinde bulundurduğu bölümlere değinen Dekan Değirmençay, “ Edebiyat Fakültesi, Atatürk Üniversitesi bünyesinde "Fen-Edebiyat Fakültesi" adı altında 17 Kasım 1958 tarihinde kuruldu. Fen Grubunda, Matematik-Fizik Bölümü ve Tabii İlimler Bölümü olmak üzere iki bölüm; Edebiyat Grubunda ise Türk Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı ile İktisat ve İşletmecilik bölümleri olmak üzere beş bölüm vardı. 1958-1959 öğretim yılında İngiliz Dili ve Edebiyatı 5, Fransız Dili ve Edebiyatı 4 ve Alman Dili Edebiyatı 1 olmak üzere toplam 10 öğrenci alarak lisans eğitimine başladı. Fen Grubu ise Ziraat Fakültesinin FKB derslerinin yürütülmesini üstlendi. Kurulduğu yıllarda, bugünkü Şair Nefi Ortaokulunda faaliyetlerini sürdüren Fen-Edebiyat Fakültesi, 1962-1963 öğretim yılı başında şu andaki kampüs içerisinde yer alan kendi binalarına taşındı. 1969 yılında, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi ve İşletme Fakültesi olmak üzere üç ayrı fakülteye ayrıldı. 1971 yılında Edebiyat Fakültesinde, Türk Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Tarih, Arap-Fars Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Arkeoloji bölümleri vardı. 20 Temmuz 1982 tarih ve 2547 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile Üniversiteler yeniden örgütlenirken Fen ve Edebiyat Fakülteleri tekrar "Fen-Edebiyat Fakültesi" adı altında birleştirildi. 17 Eylül 2008 tarih ve 2008/14169 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi kapatılarak, Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi yeniden kuruldu. Şu anda Edebiyat Fakültesi bünyesinde Arap Dili Edebiyatı ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, Arkeoloji, Bilgi ve Belge Yönetimi, Coğrafya, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları,  Fars Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Fransız Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı olmak üzere 16 bölümde lisans programı yürütülmektedir” dedi.

“10 BİNE YAKIN, NÜFUSLU BİR FAKÜLTEYİZ”

Fakültenin öğretim üyesi ve öğrenci sayısının standartlar üzerinde olduğunu belirten Dekan Değirmençay, “Edebiyat fakültenizde 14 bölümde fiilen eğitim-öğretim faaliyetlerimiz devam etmektedir. Psikoloji, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümlerimizde öğrencimiz yok. Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüzde birkaç öğrenci var ama son yıllarda öğrenci gelmediği için bu 3 bölümde maalesef eğitimlerimize devam edemiyoruz.  Fakültemiz bünyesinde 46 profesör,  22 doçent, 60 yardımcı doçent, 4 öğretim görevlisi, 1 okutman, 22 araştırma görevlisi(fakülte), 48 araştırma görevlisi(enstitü) ve 2 tane de uzmanımız bulunmaktadır. Yani toplamda 205 tane akademik personelimiz var. Bunun yanı sıra hem örgün öğretim, hem de ikinci öğretimde eğitim gören öğrencilerimiz var. Toplam sayıya baktığımızda da 7bin 590 tane öğrencimiz var. Lisans öğrencilerimizin yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz var. Yaklaşık olarak bin 500, 2 bin öğrencide onları sayarsak 10 bine yakın, nüfuslu bir fakülteyiz ”diye konuştu.

“4 GÖZLE BEKLİYORUZ”

Ana bina dışında birkaç tane daha ek binalarının olduğunu söyleyen Dekan Değirmençay, mevcut binanın ihtiyacı karşılamadığını ifade etti.

Bir önceki Rektör Hikmet Koçak’ın ilk adımını attığı ve yeni yönetim ile birlikte yeni  Rektör Ömer Çomaklı’nın faaliyete geçirdiği Yazın Batı kampüsünde temelleri atılacak olan yeni Edebiyat Fakültesi binasını 4 gözle beklediklerinin altını dikkatle çizen Dekan Değirmençay, “Fakat Edebiyat Fakültesi olarak birkaç tane ek binamız var, ana binanın dışında. Binaların ayrı ayrı olması da bize hem idari açıdan, hem maliyet açısından, hem de derslerin yapılıp yapılmamasının kontrolü açısından büyük bir yük getiriyor. Önceki Rektörümüz Hikmet Koçak zamanında yeni bir Edebiyat Fakültesi için ilk adım atıldı. Projesi çizildi, ön hazırlıklar yapıldı fakat ama bir türlü hayata geçirilemedi.  Yeni yönetim ile birlikte de rektörümüz Ömer Çomaklı yeni Edebiyat Fakültesi binasının projesini büyük girişimlerle Bakanlar Kurulundan geçirdi, onaylattı ve inşallah bu yaz temel atarak fiilen binamızı faaliyete geçireceğiz. Yani Hikmet Bey ilk adımını attı, gerçek hayata, faaliyete ise yeni Rektörümüz Ömer Çomaklı geçirdi. Yeni Edebiyat Fakültesi binamızın detaylarına değinecek olursak projemiz Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek, resmi gazete de yayımlandı.  Bina yapımına bu yaz başlanacak. Bunun yanı sıra binamız üniversitenin Batı Kampüsünde yer alacak, orada 30bin metrekarelik bir alana konumlanacak. Çok modern ve fonksiyonel bir bina olacak inşallah. Hem hocalarımız odaları, laboratuvarlar, hem derslikler yönüyle teknolojinin de bütün imkânları seferber edilerek yapılacağı için her türlü imkanımız bulunacak. Mevcut binamız şuan öğrenci derslikleri bakımından bize yetmiyor, ihtiyaca karşılık veremiyor. Her bölümde öğrenci sayımız fazla olduğu için yeni binamızda en düşük derslik kapasitemiz 70-80 kişilik olacak. Sınıfların daha geniş ve modern olması, teknolojik açıdan donanımlı olması çok önemli bir durum. O yüzden yeni binayı da açıkçası 4 gözle bekliyoruz.  Başka bir açıdan da bizim hocalarımızın her birinin odası ayrı bir kütüphanedir. Dolayısıyla da hocalarımızın odalarının geniş ve ferah olması gerekmektedir. Özellikle yüksek lisans, doktora dersler, bizim fakültemizde hocaların odasında verilmekte. Çünkü hoca kaynaklarının yanında olmasını ister. Yeni bina da hocalarımızın odası daha geniş ferah ve rahat olacak. Bu yaz başlanacak ve en fazla 3 sene içerisinde tamamlanacak binamız. Yaklaşık olarak 3 sene sonra yeni binamıza kavuşacağız” ifadelerine yer verdi.

 
Mehmetçik Vakfı’ndan kermes teşekkürü
 
Oltu Tuzla gölete kavuşuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de bir ilk olacak
NESRİN ÇETİNKAYA-Yoncalık’ta bulunan eğitim fakültesinin üniversite kampüsüne ...
Oltu Kütüphanesinden okur rekoru
2016 yılı sonu itibariyle Oltu İlçe Halk Kütüphanesinde 27217 adet kitap ...
'Atatürk üniversiteli olmaktan onur duyuyorum'
Özyılmaz, Atatürk Üniversitesi’nin bir mensubu olmanın her zaman onurunu ...
 
Lise öğrencileri bilimde yarışıyor
Her yıl düzenlenen “TÜBİTAK Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri ...
Aydemir Osmanlı Eğitim Sendikasının konuğuydu
M.COŞKUN-Osmanlı Eğitim-Sen Başkanı Mehmet Emin Karadaş, Sendika olarak ...
Ilıcalı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlattı
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Atatürk Üniversitesi ...
 
Liseliler projeleriyle yarışıyor
TÜBİTAK tarafından düzenlenen 48’nci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri ...
İlk Ders:“İslam Dünyası ve Diplomasi Eğitimi'
Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleşen ve gençlik kuruluşları ...
Genç hatipler minberde yarıştı
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen İmam ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva