Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Şerif Aktaş vefat etti. Aktaş’ın cenazesi Refahiye’de uğurlandı.
Atatürk Üniversitesi edebiyat Fakültesi Yeni Türk edebiyatı Ana Bilim Dalında uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yapan Aktaş, bilimsel otoritesi ve renkli kişiliğiyle tanınıyordu Aktaş, Türk edebiyatına çok sayıda eser kazandırdı. Aktaş’ın vefatı Atatürk üniversitesi ve Türk Edebiyatı camiasında derin bir üzüntü ile karşılandı.
AKTAŞ KİMDİR?
Yenileşme dönemi Türk edebiyatı alanında çalışmaları ile tanınmış bir bilim adamı olan Aktaş'ın bu alanda yayınlanmış pek çok çalışması bulunuyor. Erzincan'ın Refahiye ilçesine bağlı Pınaryolu Köyü'nde 15 Şubat 1945 tarihinde doğan Aktaş, doğduğu köyde ilkokulu, Refahiye'de ortaokulu bitirdikten sonra 1960'ta parasız yatılı lise imtihanını kazanarak Erzurum Lisesi'nde öğrenim gördü.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde yüksek öğrenimini tamamlayan Aktaş, 1967 yılında Bayburt Lisesinde, 1970 yılından sonra ise Erzincan Ticaret Lisesinde Edebiyat Öğretmeni olarak çalıştı. Aktaş, 'Refik Halid Karay'ın Eserleri Üzerine Bir Araştırma' adlı tezi ile 1973'te edebiyat doktoru ünvanını aldı ve 1974'te Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü Edebiyat Öğretmenliğine atandı.
1987'DE PROFESÖRLÜĞE YÜKSELDİ
1975'te Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde uzman olarak çalışmaya başlayan Aktaş, 'Ahmed Rasim'in Eserlerinde İstanbul' adlı tezi ile 1981'de doçent olurken, 1987'de de profesörlüğe yükseldi.
1989-1995 yılları arasında Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi'nde dekanlık yapan Aktaş, 1996-1997 öğretim yılında Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı görevinde bulundu.
1988-2001 arasında Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı olarak çalışan Aktaş, 2001'de Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne geçti ve 2002'den bu yana bölüm başkanlığı yapıyordu. Aktaş, evli ve üç çocuk babasıydı.
ESERLERİNDEN BAZILARI
Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş, Edebiyatta Üslup ve Problemleri, Refik Halit Karay, Ahmet Rasim, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ahmet Rasim’in Eserlerinde İstanbul, Yenileşme Dönemi Türk Şiiri ve Antolojisi I, Yenileşme Dönemi Türk Şiiri ve Antolojisi II, İlköğretim Türkçe 6, İlköğretim Türkçe 7, İlköğretim Türkçe 8, Yazılı ve Sözlü Anlatım.
Merhum aktaş,“Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş” adlı çalışmasıyla 1984’te Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü, “Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş” adlı çalışmasıyla da 1985 Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülünü almıştı.