Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen, Geleneksel Beyaz Önlük Giydirme Töreni, Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşti.
Eğitim-öğretimde 20. yılını kutlayan Eczacılık Fakültesi, bu yıl 5.’si düzenlenen törende 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde kayıt yaptıran 68 birinci sınıf öğrencisine beyaz önlük giydirdi.
Törene Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hüseyin Koçan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, Eczacılık Fakültesi kurulduğunda öğrencilere ders veren Gazi, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakülteleri öğretim üyeleri, akademisyenler, veliler ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, bilim çağında var olabilmek için bilgiyi üretmek ve mutlaka ürüne dönüştürmek gerektiğini belirterek, günümüz dünyasında bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin insanlık tarihinde görülmemiş bir hıza ulaştığını söyledi.
“Hayatın her döneminde aynı önemi koruyan ve temel ihtiyaç olan sağlık, güncel bilgiye en çok muhtaç olan kavramların başında gelmektedir. Bu ihtiyaca cevap veren personel içinde önemli bir meslek grubu ise eczacılardır” diyen Rektör Çomaklı, Eczacılık mesleğinin, doğrudan insan sağlıyla ilgili olması nedeniyle geçmişinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.
“Önlük Giyme Geleneği, Ahilikteki ‘Çırak, Kalfa, Usta’ Geleneğindeki Şed Kuşanmaya Benzer”
Çomaklı: “Geçmişte atalarımız şifanın kaynağı olan bitkileri, maddeleri işlemiş terkipler yapmış ve sayısız hastayı sağlığına kavuşturmuştur. Anadolu’nun İslamlaşmasında müritleriyle çok önemli katkıları olan Ahmet Yesevi Hazretleri, dergâhının bahçesinde çeşitli bitkileri yetiştirerek onlardan terkipler hazırlamış, yani ilaçlar üreterek uzun yoldan gelen hastaları dergâhta iyileştirmiş, yaraları sarmıştır. On üçüncü yüzyıldan itibaren Anadolu’da kurulan her Selçuklu darüşşifasında bir eczanenin bulunduğunu, buralarda hekimlerin emrinde yardımcılar, kalfaların çalıştığını, hatta bu müesseselerde usta-çırak usulüyle eczacılık öğretiminin yapıldığını biliyoruz.
Sizler bugün daha geniş imkânlara sahipsiniz, gerek aldığınız eğitim, gerek donanımlı akıllı laboratuvarlar ve gerekse gelişen teknoloji ile geçmişten devraldığınız ecza tarihini, sanayiye yüzünü tamamen çevirmeye başlamış Atatürk Üniversitesi’nde yakalayabilmelisiniz. Sizlerden beklentimiz budur. Mesleki anlamda önemli bir aşama olan önlük giyme geleneği, "ahilikteki" "çırak, kalfa, usta" geleneğindeki şed kuşanmaya benzer. Bu büyük sorumluluğu hatırlatarak, adım attığınız mesleğinizin bu en güzel döneminde sizleri kutluyor, başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
“İnsanların en hayırlısı topluma en çok hizmet eden ve yararlı olanlarıdır” kuralı gereği Eczacılık ve Eczacılık Mesleğinin de hayırlı bir meslek dalı olduğunu söyleyen Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, hayatta başarı sırrının, sevgi, saygı düsturu içerisinde dürüst olarak çalışmaktan geçtiğini ifade etti.
Dekan Kadıoğlu: “Gelecekte bu ülkeye hizmet edecek ve çağdaş medeniyet seviyesine çıkmak için çalışacak geleceğin Eczacılarının anne ve babası olan sizler, her şeyden sakınıp, hep zorluğa göğüs gerdiğiniz, göz bebeğiniz olan çocuklarınız bizlere emanettir. Gözümüz gibi evlatlarınıza bakacağımıza her türlü sıkıntılarında yanlarında olacağımıza en iyi şekilde yetişmelerini sağlayacağımıza emin olunuz. İnşallah beş yıl sonra buradan çocuklarınızı birer Eczacı olarak sizlere emanet edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Eczacılık Fakültesinin kuruluş döneminde öğrencilere ders veren ve desteklerini esirgemeyen Gazi, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakülteleri öğretim üyelerine teşekkür plaketi takdim edildi.
Programın son bölümünde ise Eczacılık mesleğine adım atmanın eğitim süreci başındaki anlamlı göstergelerinden biri olan önlük giyme töreni gerçekleşti. Öğrencilere önlüklerini, Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hüseyin Koçan ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı giydirdi.