ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
19 Aralık 2014 Cuma - 14:56

ETÜ’den tıbbi başarı

Erzurum Teknik üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Türkez, ABD ve İtalyan bilim adamlarıyla birlikte keşfettiği ‘yeni bir molekül’ ile prostat ve beyin kanserlerinin tedavisi için etkin bir ilaç geliştirdi.

ETÜ’den tıbbi başarı

Erzurum Teknik üniversitesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Hasan Türkez, ABD ve İtalyan bilim adamlarıyla birlikte keşfettiği ‘yeni bir molekül’ ile prostat ve beyin kanserlerinin tedavisi için etkin bir ilaç geliştirdi. İlacın piyasaya çıktıktan sonra direkt tedavide kullanılabileceğini belirten Doç. Dr. Türkez, “Lösemi ve meme kanserleri üzerindeki etkisini de araştırıyoruz” dedi.

Genetik dalında Türkiye’nin önde gelen bilim adamlarından biri olan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez son çalışmasıyla tıp dünyasında adından söz ettirdi. Üç yıl önce aralarında ABD ve İtalyalı bilim adamlarının da bulunduğu ‘İleri Kanser Araştırma Grubu’yla birlikte çalışmalara başlayan Doç. Dr. Türkez, ‘MRJF4’ adını verdikleri ‘yeni bir molekül’ keşfettiklerini açıkladı. Bu molekülün başta prostat kanseri olmak üzere beyin tümörlerinin tedavisinde kullanım potansiyelini açığa çıkardıklarını anlatan Doç. Dr. Türkez, Avrupa’da bir ilaç firmasıyla anlaştıklarını ve patent müracaatı yapıldığını bildirdi. Türkez ayrıca bu önemli buluşa ‘Avrupa Tıbbi Kimya Dergisi’nin geniş yer verdiğini ve tıp dünyasından olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

“YÜKSEK BİR POTANSİYELİ VAR”

Uzun bir sürecin önemli kısmını tamamladıklarını kaydeden Doç. Dr. Türkez şöyle devam etti. “Molekül keşfinden sonra ilacın ilk etapta prostat kanseri üzerinde etkili olduğunu düşündük fakat baktık ki genel amaçlı kanser tedavisinde de kullanılabilecek potansiyeli var. Beyin tümörleri ve meme kanserleri modellerinde de kullanım potansiyeli yüksek genel bir anti-kanser ilaç olabilecek durumda. Halk arasında kötü huylu olarak bilinen beyin tümörleri, beyin kanserleri içinde en ölümcül olanlarından biri. Sağ kalma oranları çok düşük. Biz bu süreçte yeni bir kemoterapik madde üzerine araştırmalar yaptık. Dünya üzerinde bu tarz çalışmalar oldukça popüler ve çoğunun da klinik denemeleri devam ediyor. Tıbbi literatürde gördüğümüz şu ki; iyi bir cerrahi operasyon ve bunun ardından uygun anti kanserojen ilaç muamelesi hastalarda kullanılan en yaygın tedavi biçimi. Ancak bu kemoterapi de kullanılan ilaçların hem ciddi yan etkileri hem de ilaca karşı direnç kazanmaları hastalarda ciddi problem teşkil ediyor. O yüzden etkin ajanlarında ara ara değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü kanser hücreleri de o ajana karşı direnç kazanıyor.”

“SÜREKLİ ARAŞTIRMAK GEREK”

“Artık 10-20 yıl önceki molekülere karşı bakıyorsunuz bu dönemde kullanılan aynı ilaçların aynı dozları etkisiz hale geliyor. O yüzden bu alan sıcak bir alan sürekli bir araştırma yapılması ve geliştirmesi lazım. Ayrıca bu molekülün ilk etapta çok önemli özellikleri olduğunu fark ettik ki bunlardan biri beyin tümörleriyle ilgili oldu. Beyin tümörlerinde en büyük engel kan beyin bariyerini geçmesi lazım. Normalde bin bileşikten bir tanesi bu bariyeri geçebiliyor. Bizde çok denemeler yaptık, bizim molekülümüzün kan beyin bariyeri geçirgenliği çok iyi. Bunun için belli şartlar var tabiî ki. Bu aşamadan sonra başta prostat ve beyin tümörlerine karşı kullanabilecek ilaç olarak telif haklarını almış durumdayız.”

DESTEĞİ YABANCILAR VERECEK

Kanser çalışan herkesin amacının etkin bir molekül keşfetmek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Türkez, bundan sonraki süreçte ekonomik desteğe ihtiyaç duyduklarını, bunu da ABD ve İtalya’daki firmalar kanalıyla sağlayacaklarını dile getirdi. Türkez, “Ne yazık ki Türkiye’de bu konuda ilaç firmalarının desteğini hissedemiyoruz. Ekonomik krizde olan İtalya bile bu alanda önemli yatırımlar yapabiliyor. Dünya’da bir ilk olan bu çalışmayla ilaç piyasaya çıktığında direkt tedavide kullanılabilecek bir ilaç olacak. Halen ilacın diğer kanser türlerine etkisi konusunda çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 
TDP’den "Mavi Kartaneleri" Projesi
 
Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü coşkusu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Demir Burak 20 Aralık 2014 Cumartesi 21:42

Hasan Türkez hocamızın bilimi kadar tevazusuda yüksek. Allahım en iyi yerlere getirsin inşallah onu. Nazarlardan korusun Allahım inşallah

Yorumu oyla      6      4  
SADİ BEY 20 Aralık 2014 Cumartesi 02:17

HASAN HOCAM ERZURUMLU OLMAN AYRI BİR GURUR VERDİ BİZE ALLAH RAZI OLSUN SENDEN

Yorumu oyla      7      4  
meral dengili 20 Aralık 2014 Cumartesi 02:12

ÇOOOK HOŞŞŞ GERÇEKTEN GÖZLERİM DOLDU. ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN HOCALARIM

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit Aileleri ve Gaziler için istişare
Engelli Kamu Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı ...
Yakutiye’de gençlik yatırımı
M.COŞKUN-Yakutiye çocuk ve geçler dayanışma eğitim merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
OBM’de Teknik Zirve
Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2014 Yılı Teknik ...
 
Diğer kurumlara örnek olsun
Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binasına engelli çalışanlar ve misafir olarak ...
Bedelli çıktı, kuyumcuların işi açıldı
M.COŞKUN-Bedelli askerliğin şartlarının açıklanmasından sonra yaşı tutan ...
Buz tutan havuzlar özçekim platformu oldu
Kar yağışının yerini soğuk havaya bıraktığı Erzurum’da süs havuzlarının ...
 
Aziziye’de iş güvenliği toplantısı yapıldı
Aziziye Kaymakamlığı tarafından rutin olarak yapılan “İşyeri Güvenliği ...
Engelsiz hizmete, engelli teşekkürü
Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, Aziziye Belediye ...
Yaralı kekliklere Zabıta merhameti
Sayıları her geçen gün azalan ve Erzurum’da zabıta ekipleri tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva