Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı’nın üçüncüsü eğitimde yapay zekâ ve güncel gelişmeler temasıyla gerçekleştirildi.
Teknolojik gelişmelerin eğitim alanında yol açtığı dönüşümü yakından incelemek, farklı disiplinlerdeki akademisyenlerin yenilikçi eğitim sistemleri hakkındaki tecrübelerinin paylaşılmasını sağlamak ve yapay zeka uygulamalarını değerlendirmek amacıyla düzenlenen çalıştaya ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin’in yanı sıra farklı üniversitelerden çok sayıda akademik personel katıldı.
Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Rektör Çakmak, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin eğitim sisteminde önemli değişikliklere neden olduğunu belirterek: “Pandemiyle birlikte online (çevrimiçi) eğitime geçtiğimizde sadece Türkiye’de değil tüm dünyada eğitimin kalitesi ve niteliği bir tartışma konusu haline geldi ve günümüzde de hala konuşuluyor. Biz de geleneksel olarak düzenlediğimiz Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayında teknolojinin eğitime entegrasyonunu ve yapay zeka uygulamaları noktasında edindiğimiz tecrübeleri konuklarımızla karşılıklı olarak paylaşmak istedik. Bizler yeri geldiği zaman öğrencilerimizin eksikliklerini değerlendiriyoruz ancak kendimizi değerlendirmeye tabii tutmuyoruz. Akademisyenler olarak verdiğimiz eğitimin niteliğini ve kalitesini artırmak için kendimizi geliştirmeli ve çağın gerekliliklerini yerine getirmeliyiz. Bu vesileyle düzenlediğimiz çalıştayın hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor ve katkılarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Rektör Çakmak’ın ardından kürsüye çıkan MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin, insanların teknolojiye karşı her zaman ön yargılı yaklaştığını söyleyerek: “İnternet insanlık tarihinde yeni bir çağ açmıştı. Web 1.0, 2.0, 3.0, 4.0 ve şimdi de 5.0’a geçiş sürecindeyiz. Ancak şunu belirtmeliyim ki yapay zeka teknolojisi devrimlerin en büyüğü olacak. Bizlerin sürekli gelişen teknolojiyi en etkili şekilde kullanmasının yolu müfredatımızı ve pedagojimizi yenilikçi ve dönüşümcü bir yaklaşımla güncellememize bağlı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Çalıştaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) katılan Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Delialioğlu ise yapay zekanın eğitimde birçok avantajı beraberinde getireceğine dikkat çekerek, öğrenme süreçlerinde farklı kaynakların olduğunu ve üniversitelerin bu kaynakları görmezden gelerek hedeflerine ulaşmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından devam eden çalıştayın ilk oturumunda akademisyenler, eğitimde yapay zekâ ve güncel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunurken ikinci oturumunda ise aktif öğrenme yaklaşımları ve ölçme değerlendirme süreçlerini ele aldı. Bildiri sunumlarının ardından sonra eren çalıştayda Rektör Çakmak, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti.