Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine tekstil sektöründe yatırım yapanlara 2009 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan teşvik paketi, iş çevrelerini heyecanlandırırken, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, temkinli konuştu.
“5 yıl süreyle uygulanacağını bildiğimiz tekstil teşvikleri, yatırımcıyı cezbetme konusunda yeterli olmayacaktır” diyen Cindilli, ilgili yasal düzenlemede bu hususta somut adım atılması gerektiğini kaydetti.
İYİ NİYETLİ AMA YETERSİZ BİR GİRİŞİM
Doğu Anadolu’ya tekstil yatırımı yapacak olan yatırımcı için 5 yıl süreyle çeşitli ayrıcalıklar tanınacak olmasının, iyi niyetli, ancak yetersiz bir girişim olduğu görüşünü savunan Cindilli, bölgenin içinde bulunduğu çetin kış şartlarının, Erzurum’da ya da bir başka şehirde tekstil sektörüne yönelik olarak yatırım yapılmasını engelleyeceğini kaydetti.
İNŞAAT SEZONU HANDİKAPI
Cindilli, “Erzurum’da yatırım yapmayı düşünen bir tekstil yatırımcısı, inşaat sezonunun kısa sürdüğü ilde ne kadar bir sürede tesisini yapar, bir kere bunu iyi düşünmek lazım. Bu yatırımcının, üretime geçmek için gerekli fiziki ve altyapı hazırlıklarını 2 yılda tamamladığını düşünecek olursak, geriye kalan 3 yıl yeterli görülmeyecektir. Hal bu iken, hiçbir yatırımcı 3 yıl boyunca teşvik ayrıcalıklarından faydalanmak için Erzurum’da ya da bölgenin diğer illerinde tekstil yatırımı yapmaz, yapamaz” diye konuştu.
TEŞVİKLERDE SÜRE GENİŞ OLMALI
Tekstil sektörünün ilgisini bölgeye çekebilmek için teşvik uygulamalarında süre uzatımına gidilmesi gerektiğini vurgulayan Cindilli, yeni yasada bu hususun dikkate alınması çağrısında bulundu.
ETSO Başkanı Muammer Cindilli, “Tekstil sektörüne 5 yıl süreyle uygulanacağını bildiğimiz teşvikler için süre daha geniş tutulmalıdır. Ya da yasada, 5 yılın sonunda bu sürenin Bakanlar Kurulu tarafından uzatılabileceği belirtilmelidir. Bu noktada kafalardaki soru işareti giderilirse, tekstil yatırımcısı bölgeye gelme noktasındaki tereddütlerinden arındırılmış olur. Ama bu şekliyle, tekstil sektörünün Erzurum’a ilgi göstermesini beklemek yanlış olur. Yeni yasa henüz çıkmamışken, vakit varken bu konuda girişimlerde bulunulmalı, tekstil yatırımcısının kafası rahat ettirilmelidir. Öbür türlü bu girişim iyi niyet taşımakla birlikte, maalesef kağıt üzerinde kalacak, katma değere dönüşmeyecektir” dedi.