ETB’NİN BAŞLATTIĞI TRİTİKALE TARIMIYLA
ERZURUM OVASI AYAĞA KALKIYOR
Erzurum'da tritikale tarımın yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, il merkezi ve ilçelerden davet edilen çiftçilere tritikale ekimi yapılan tarlalar gezdiriliyor.
Alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Erzurum Ticaret Borsasınca ortaklaşa hazırlanan proje kapsamında, il genelinde geçen yıl ekim ayında yaklaşık 200 dönüm araziye tritikale ekimi yapıldı.
Tritikale tarımının bölgede yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını sürdüren Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Erzurum Ticaret Borsası görevlileri, il merkezi ve çevre ilçelerden davet ettikleri çiftçilere Pasinler ilçesinde tritikale ekimi yapılan tarlaları gezdiriyorlar.
ÇAKAL: TRİTİKALE ERZURUM’A ÇOK UYGUN
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitisü Müdürü Şerafettin Çakal, yaptığı açıklamada, buğday ile çavdarın melezlenmesi sonucu elde tritikalenin soğuk iklim şartlarına çok uygun bir bitki olduğunu ifade etti.
Bölgede tritikale tarımını yaygınlaştırmak amacıyla geçen yıl çalışmalara başladıklarını ve bu kapsamda yaklaşık 200 dönüm araziye tritikale ekimi yaptıklarını ifade eden Çakal, şunları konuştu: ''Tritikaleyi marjinal alanların değerlendirilmesi amacıyla çiftçilerimize öneriyoruz. Güz ekimi yapılabildiği için alınan verim buğday ve arpaya göre çok daha yüksek oluyor. Ancak tritikale genelde hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yani bu bitkiyi marjinal alan dediğimiz kıraç topraklara ekilmelidir. Çiftçimiz sulak arazilerine buğday gibi değeri daha yüksek olan ürünleri, kıraç alanlara ise tritikale ekimi yapmalarını öneriyoruz. Bu amaçla çiftçilerimize tritikale ekimi yapılan tarlaları gezdirerek, bitki hakkında halkımıza bilgi veriyoruz.''
ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEĞİZ
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Ümran Küçüközdemir, kıraç arazilerden yüksek verim almanın tek yolunun tritikale tarımıyla yapılmasıyla mümkün olacağını söyledi.
Tritikalenin hem yem bitkisi hem de bisküvi yapımında kullanıldığını ifade eden Küçüközdemir, ''Şimdiden elde ettiğimiz ürünleri almak isteyen firmalar var. Tarıma elverişsiz arazilerde tritikale tarımı yaptırarak çiftçimizin yüzünü güldüreceğiz'' dedi.
ERZURUM OVASI'NI AYAĞA KALDIRMAMIZ LAZIM
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ise tritikale tarımına Erzurum'un cağrafi yapısı ve iklim şartlarının çok uygun olduğunu ifade etti.
Tritikalenin hayvancılığı destekleyecek şekilde yem bitkisi ağırlıklı olarak yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Güvenç, şunları kaydetti:
''İki yıldır Pasinler ve Daphan ovalarında yem bitkileri ekimini yaygınlaştırdık. Şimdi ise buğday ve arpanın karşımı olan tirtikale tarımının yaygınlaştırılması için çaba harcıyoruz. Geçen yıl 200 dönüm kadar bir arazide tritikale ekimi yaptık. Tritikale kıraç araziye uygun ve soğuğa dayanıklı, yani Erzurum için biçilmiş kaftan. Bunlar bilinçli tarımın, bölgesel kalkınmanın birer adımıdır. Bu sadece başlangıçtır. El birliğiyle Erzurum Ovası'nı ayağa kaldırmamız lazım. Bunun için uğraşıyoruz.