Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, teşvik paketinin Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi için bir kurtuluş olduğunu söyledi. Hınıslıoğlu, Teşvik Yasası'nın hayata geçirilmesi için mahalli idarelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
BÖLGE İÇİN YENİ FIRSAT
TRT Erzurum Radyosu'nda gündeme ilişkin ekonomik konularda görüşlerini açıklayan Erzurum Ticaret Borsası Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu, yeni çıkan Teşvik Yasası'nın bölge ekonomisini kalkındırmak için bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Geçtiğimiz yıllarda Doğu Anadolu Bölgesi için çıkarılan yaklaşık 20 teşvik yasasının hiçbirinin ihtiyaca cevap vermediğini aksine bölge için çıkarılan teşviklerin Batı'ya kaydığını anlatan Hınıslıoğlu, bunun da Doğu Anadolu için bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.
GİRİŞİMCİNİN ÖNÜ AÇILMALI
Hınıslıoğlu, Cumhuriyet tarihinde ilk defa, yıllardır siyasi otoritelerden talep edilen sektörel ve bölgesel bazda bir teşvik yasasının hazırlandığını ancak çıkan yasanın öncekiler gibi olmaması için özellikle mahalli idarelerin bugünden itibaren arazi ve yer temini konusunda üzerine düşeni bir an evvel yaparak, özel sektörün ve müteşebbisin önünü açması gerektiğini vurguladı.
ATIL ARAZİLER ÜRETİME AÇILMALI
Yeni Teşvik Yasası ile öngörülen, SSK ve vergi muafiyetlerinden yararlanmanın yeni tesis ve istihdamlarla ancak amacına ulaşacağını, bunun için de Erzurum il ve ilçelerinde bulunan arazilerin zaman kaybedilmeden, üretim ve istihdama yönelik işletmelere temin edilmesi gerektiğini ifade eden Hınıslıoğlu, özel sektörün de işletme yapıp, hizmete sunup, üretim yapmadığı ve para kazanmadığı müddetçe vergi muafiyetinden faydalanmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.
TARIM SEKTÖRÜNDE CANLANMA ÜMİDİ
Erzurum ve bölgesinde yeni teşvik paketinin özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe yapılacak çalışmalarla ve kurulacak işletmelerle ivme kazanacağını belirten Başkan Hınıslıoğlu, tarım ve hayvancılık için elverişli arazilerin meydana getirilmesi gerektiğini belirtti. Hınıslıoğlu, "Rakamsal olarak bakıldığında hayvancılık yapılabilmesi için her hayvan için ortalama 4-5 dönüm civarında bir arazinin olması gerekmektedir. Büyükbaş hayvancılıkta ise büyükbaş hayvancılığın yapılabilmesi için en az 25 başhayvana ihtiyaç olduğunu bunun da ortalama 125-150 dönüm arazi ile ifade edilebileceğini bunun için de uygun ve elverişli araziler ile büyük ölçekli arazilerin tespit edilerek yatırımcılara tahsis edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
TEŞVİK İÇİN ORTAK HAREKET GEREKLİLİĞİ
Başkan Hınıslıoğlu, yeni açıklanan teşvik paketinin tek başına bir şey ifade etmediğini ancak, mahalli idareler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ortak hareket ettiği sürece bu yasanın faydalı olacağını söyledi.
Başkan Hınıslıoğlu, geçmiş yıllarda, mahalli idarelerden modern hayvan pazarı için yer istediklerini ancak şimdiye kadar hiçbir cevap alamadıklarını kaydederek, müteşebbislerin yatırımlarının önünü açmak için mahalli idarelerin gerektiğinde yer ve arazi temini konusunda kamulaştırma yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.