Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü, kış aylarında yaşanan sayaç donmalarına karşı vatandaşları uyararak, donmaya karşı gerekli tedbirlerin alınmasını, donan sayaçlar olursa hiç müdahale edilmeden ESKİ Genel Müdürlüğüne bildirilmesini istedi. Kasım ayı başından bugüne kadar soğuk nedeniyle arızalanan su sayacı sayısının 440 adet olduğu bildirilirken, bu sayının artmasının beklendiği bildirildi. Büyükşehir Belediyesi Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, sıfırın altında 25 dereceye kadar düşen hava sıcaklıklarının, su sayaçlarını kullanılamaz hale getirebileceğini söyledi.
Hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle abonelerin sayaçlarını ve tesisatlarını çok iyi korumaları gerektiğini vurgulayan Ertek, sayaçların iyi korunmaması durumunda, abonelerin sıkıntıya düşebileceği uyarısında bulundu. Bazı abonelerin, donan sayaçların altında ateş yakma gibi yöntemlerle başvurduklarını dile getiren ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, bu metodun yanlış olduğuna işaret ederek, “Böyle durumlarda hasar büyüyebilir ve tesisat zarar görebilir.” hatırlatmasında bulundu. ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, “Donan sayaç, kolon çıkış borularının vatandaşlar tarafından sıcak su dökülerek veya ateş tutarak açılmaya çalışılması, musluk ve su borularının patlamasına, maddi hasarın artmasına sebebiyet vermektedir. Çok soğuk havalarda şebekede durağan su bırakmamak gerekir. Çok soğuk havalarda musluğun bir miktar açık bırakılması, kesintisiz hizmetin aksamaması için çok önemlidir. Olası sayaç donmaları karşısında abonelerimizin sayaca herhangi bir müdahalede bulunmadan, abone numaraları ile birlikte ALO 185 veya 233 01 33 numaralı telefonla kurumumuza başvuruda bulunması gerekmektedir.” diye konuştu.
Soğuk kış aylarında sayaçların nasıl korunabileceği hususunda ipuçları veren Genel Müdürü Ertek, “Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Çok şiddetli soğuklarda muslukların çok az bir şekilde açık bırakılarak, sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır. Abonelerce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkanı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır. Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir. Sayacın üzeri izocam, yün gibi elyaf türü yalıtım malzemeleriyle de korumaya alınması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. Gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle, Kasım ayı başından bugüne kadar 440 su sayacının kullanılamaz hale geldiğine işaret eden ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, “Kurum olarak patlayan ve bozulan su sayaçlarıyla ilgili olarak her türlü tedbiri almış durumdayız. Bu tür durumlarda vatandaşımız kesinlikle sıkıntı yaşamayacaktır. Ancak sayaçların soğuktan korunması hususunda gerekli tüm tedbirler de, aboneler tarafından mutlaka alınmalıdır.” dedi.