Erzurum son sayımlarda da nüfus kaybı yaşadı. Nüfusumuz 3 bin 409 kişi daha azaldı. ERVAK Başkanı Erdal Güzel, son 6 yılda 79 Bin 749 insanımızın göç ettiğini belirterek, böyle giderse gelecek 10 yılda da yaklaşık 130 bin daha göç verebileceğimizi vurguladı.
Erzurum’un kan kaybettiğini ifade eden Güzel, “Göç Erzurum’un alın yazısıdır. Çok uzun zamanlardan beri Erzurum kan kaybetmektedir. Tabi bunun bir takım sebepleri var. Yine uzun yıllardır da bu sebepler üzerinde tartışılmaktadır. İnsanlar yerlerini, yurtlarını keyfi olarak terk etmezler. Bir takım sıkıntılar sebebiyle insanlar öz topraklarını terk ederler. Ekonomik şartları daha iyi olan cazibe merkezi yerlere doğru göç ederler. Erzurum’da uzun yıllardan beri bu göç transferi belli oranda yaşanmaktadır. Bu da şunu göstermektedir ki Erzurum insanına sahip çıkamıyor, gençlerine istihdam alanı açamıyor, sanayi bölgeleri oluşturamıyor, ekonomik parametrelerini yukarıya doğru çekemiyor, mesut ve mürevfe bir şehri vatandaşlarına sunamıyor. Sonuçlar Erzurum’la ilgili olarak artık acil eylem planlarının hayata geçirime zamanı geldiğini göstermektedir. Giden nüfus beyin, sermaye ve emek gücüdür. 2007 ile 2013 yılları arasındaki beş yıllık göstergelere bakıldığında, 220 bin 489 kişinin Erzurum'dan göç ettiği ve 140 bin740 kişinin Erzurum'a yerleştiği anlaşılmaktadır. Her yıl ortalama 36 bin 355 insanımızın göç ettiği ve ortalama 23 bin 468 kişinin şehre geldiği baz alındığında, 10 yıl içerisinde şehirden 363 bin 550 civarında insanımızın göç edeceği ve bu süre zarfında 234 bin 468 kişinin şehre geleceği anlaşılmaktadır ki bu durum oldukça düşündürücüdür. Özetle; göç olgusu bu tempoda giderse, 20 yıl içerisinde il nüfusunu aşan bir hemşehri kitlesini kaybedeceğimiz söylenebilir. Bu tablo fazla söze mahal bırakmamaktadır. Birkaç yıldan beri gözlemlediğim bu durum karşısında, acaba şehir mi yabancılaşıyor, yoksa biz mi şehre yabancı kaldık. 36 yıldır işlettiğim eczanemin kapısından günde ortalama elli kişinin girdiğini düşünüp, ne kadar simaya aşina olduğumun hesabını yaparak, durumu anlamaya çalışıyorum. Erzurum’la ilgili olarak artık acil eylem planlarının hayata geçirime zamanı geldiğini göstermektedir. Giden nüfus beyin, sermaye ve emek gücüdür.” dedi.
ERZURUM İÇİN BİRLİK OLMA VAKTİ
Erzurum’un söz sahiplerinin göç yarasını iyileştirmek için birlik olmaları gerektiğine dikkat çeken Güzel, “Bu saatten sonra birbirimizi suçlamanın, yeni tartışmalara girmenin mantığı yoktur. İşi sıkı tutma zamanı gelmiştir. Göçün önüne nasıl geçebileceğimizin yolları aranmalı ve bu yolu açacak olanlar hep birlikte zorlanmalıdır. Sosyal hayat, kişisel ilişkiler, homojen dünya görüşü ve cehaletin beslediği dar görüşlülük gibi sebeplerin etkisi yok diyemeyiz. Kimseler rahatsızlık duymasa bile, rakamlar vicdanları acıtır cinsinden. Şehrin içinde bulunduğu sıkıntılar yetmezmiş gibi, şimdi de nüfus kaybından ötürü uğrayacağımız zararları düşünmeye başladık. İktidar partisiyle, muhalefetiyle ve sivil toplum örgütleriyle bu saatten sonra düşünülmesi gereken tek şey, Erzurumluyu Erzurum’da doyurabilmenin yollarını bulmaktır. Yapılan en son sayımdan bu yana uğradığımız nüfus kaybı göz önünde bulundurulursa, acil tedbirlerin alınması kaçınılmaz olmuştur. Aksi takdirde bu kan kaybı devam edecektir Erzurum’da etkili ve yetkili herkes, bu ciddi tehlike karşısında çözüm yolu bulmaya gayret etmelidir. Yaşam koşulları çok zor ve yoksulluk göstergeleri geçen zamanla birlikte artmaktadır. Şehirde yaşanmış olan nüfus kaybının sebebi de budur. İnsanımız, burada doyamadığı için çözümü göç etmekte bulmuştur. Gerçek olan budur, gerisi yalandır.” diye konuştu.