ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Karakaya’dan karla mücadele ekiplerine ziyaret
Karakaya’dan karla mücadele ekiplerine ziyaret
Bingöl’de 88 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl’de 88 köy yolu ulaşıma kapandı
Erzurum ekonomisi 280 şirket kazandı
Erzurum ekonomisi 280 şirket kazandı
Erzurum şirket sermaye verileri açıklandı
Erzurum şirket sermaye verileri açıklandı
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı arttı
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Mart 2016 Cumartesi - 03:36

ERVAK’tan Türk Soykırımı Müzesi önerisi

M.COŞKUN-ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, 12 Mart günü yapılan etkinliklerin, tarihi gerçekler ışığında daha bilimsel ve çağdaş normlara uygun bir şekilde tertiplenmesi gerektiğini belirtti.

ERVAK’tan Türk Soykırımı Müzesi önerisi

Anadolu’nun kilidi Erzurum, 100 yıl önce Rus’lar tarafından işgal edilmiş ve ‘Kara Günler olarak adlandırılan bu esaret günleri 2 yıl sürmüştü. Erzurum bu süreçte tarihte eşine az rastlanan katliamlar yaşadı. 12 Mart 1918 yılında Kazım Karabekir Paşa Komutasındaki şanlı ordumuz, ay yıldızlı bayrağımızı tekrardan Erzurum semalarında dalgalandırmasıyla bu kara ve acı günler son bulmuş ama hafızalarda hala yer almaya devam ediyor. ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un her yıl kurtuluş yıl dönümüzde kutlanan programların yetersiz olduğu bir takım yeni çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

MATEM-İ NEŞE

Erzurum’un her yıl kutlanan kurtuluşunun üzüntü ve neşe içinde kutlandığını hatırlatan Güzel, “Ülkemizin farklı şehirlerinde yaşayan Erzurumlular tarafından her yıl kutlanan 12 Mart Kurtuluş etkinlikleri bir takım eksikliklerine rağmen 1918 ruhunu yaşatmanın ve hatırlatmanın bir göstergesidir. Bu düşünce doğrultusunda 12 Mart günü yapılan etkinliklerin tarihi gerçekler ışığında daha bilimsel ve çağdaş normlara uygun bir şekilde tertiplenmesini arzulamaktayız. ‘Matem-i neşe’ içerisinde kutlamamız gereken 12 Mart Günleri, Ermeni askeri rolüne sokulmuş garibanların, sözde milis kuvvetleri tarafından kazma, kürek, balta ve sopalarla kovalandığı mizahımsı bir yapıdan arındırılmalıdır. Bu günlerde, Ermeni komitacılar tarafından soykırıma uğrayan 52 Bin şehidimizin anlatıldığı uluslararası nitelikte toplantılar düzenlenmelidir.” dedi.

TÜRK SOYKIRIM MÜZESİ YAPILMALI

Geçmişin anısını canlı tutulması için müze yapılması gerektiğini vurgulayan Güzel, “Çekilen bu acıların sergilendiği ‘Türk Soykırım Müzesi’nin olmaması şehrimiz için büyük bir noksanlıktır. Tarihe tanıklık eden Mürsel Ağa Konağı ve Ezirmikli Osman Ağa konaklarının bulundukları yerlerde, o güzlerde yaşananları anlatan bir anıtın yapılması şehir olarak beklentilerimiz arasındadır. İşgal yılları arasında kardeş Azerbaycan’dan gelerek Erzurumluların yardımına koşan Bakü Cemiyeti Hayriyesi’nin fedakâr evlatlarına karşı vefamızı ödediğimiz söylenemez. Bu cemiyetin sembol ismi olan ve Ermeni çeteleri tarafından acımasızca şehit edilen Genceli Seyidov’a  ait sembolik bir anıtın yapılmaması ve Genco ile Erzurum’un kardeş şehir olarak hala ilan edilmemesi vefa konusunda kendimizi sorgulayacağımız bir durumdur.” diye konuştu.

12 MART GÖÇÜ ENGELLEYEBİLİR

12 mart günleri için göçü önleyecek projeler hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Güzel, “1916 yılında yaklaşan Rus tehlikesine karşı Anadolu’nun içlerine doğru yol alan ve ‘Göç, göç oldu, göçler yola dizildi’ türküsünün yakıldığı göç kervanları bu gün işsizlik ve istihdam eksikliği nedeniyle devam etmektedir. Bu münasebetle 12 Mart kurtuluş günleri göç dalgasını geri çevirecek ve dadaşları topraklarında tutabilecek projelerin hazırlandığı günlere dönüştürülmelidir.” şeklinde konuştu.

100. YILA ÖZEL HAZIRLIK YAPILMALI

2018 yılının Erzurum2un kurtuluşunun 100. Yılı olduğunu hatırlatan Güzel, “2018 yılı Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı olacaktır. Yani önümüzde 2 yıl gibi bir zaman bulunmaktadır. Bu süre zarfında şimdiye kadar ihmal edilen eksikliklerin tamamlanması ve yeni projelerin hazırlanıp hayata geçirilmesi hedeflerimiz arasında olmalıdır. Şehrin kurtuluşunun 100. yılına yetişmek üzere, işgal yıllarında yaşanılan soykırımı veya esir edilip sürgüne gönderilenlerin hatıralarını konu alan filmler hazırlanabilir. Ayrıca bu konuları anlatan hikâye ve roman yarışmaları düzenlenebilir.” sözlerini kullandı.

YANIK DERE DÜZENLENMELİ

Yanık Dere Şehitliği’nin tekrar elden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Güzel, “Ermeniler tarafından hunharca katledilen 3 Bin şehidimizin bulunduğu ‘Yanık Dere Şehitliği’ ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı ecdadın kemiklerini sızlatacak durumdadır. Haklı davamızın en büyük ispatlarından biri olan Yanık Dere Şehitliği’nin yeni bir projeyle ortaya çıkarılması ve tanıtılması gerekmektedir. Her yıl kutladığımız 12 Mart günlerinin heyecanı yalnız sevinç ve neşe ile sınırlı kalmayıp bu günlerin manası ve ruhu en iyi bir şekilde idrak edilmelidir diye düşünmekteyiz. Kurtuluşumuzun 98 yılında bir hilal uğruna toprağın kara bağına düşen şehitlerimizi rahmetle anıyor, bizlere bağımsız bir ülke bırakan ecdadımızın aziz hatıraları önünde saygı ve tazimle bir kez daha eğiliyoruz. Makamları cennet olsun.” dedi.

 
Büyükşehir’den YGS seferberliği
 
YGS öğrencilerine “Başarı ve Motivasyon” semineri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da tarihi sergi
Erzurum Valiliği ile Atatürk Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen ...
12. Kar Film Festivali başladı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Mart Ayı ...
ATAÜNİ’de Diriliş Ertuğrul söyleşisi
TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları, Kar Film Festivali ...
 
Diriliş Ertuğrul Ekibi Erzurum’da
Türkiye’yi ekranlara kilitleyen Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları, ...
EDT’den Ayrılık prömiyeri
Erzurum Devlet Tiyatrosu Ayrılık adlı oyunu sahneleyecek. 10 Mart’ta prömiyeri ...
ER-VAK, Erzurum Tarihi’ne ışık tuttu
Erzurum kültürüne önemli katkılar sunan Erzurum Kalkınma Vakfı’nın şehrin ...
 
Altın İşlemeciliği tarih oluyor..!
M.COŞKUN-Altın işlemecisi Taner İçyar, Erzurum’da altın işletmeciliğinin ...
GHSİM’den Palandöken tanıtımı
Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün ...
Kadına şiddete sanatlı tepki
Erzurumlu müzisyen Selçuk Yılmaz, kadına şiddetin şarkısını yaptı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva