Toplantıya Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, çok sayıda akademisyen, gazeteci ve devlet görevlisi katıldı. Programda ERVAK’ın daha önce yapmış olduğu çalışmalar sunuldu ve yıl içerisinde yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Programda üzerinde durulan bir diğer konu ise Erzurum’da Eğitim seviyesindeki gerileme ve Göç olgusu oldu; bunları “nasıl yenebiliriz” sorusu üzerine yoğunlaşıldı.
GÜZEL’İN SUNUMU
Programın açılış konuşmasını yapan ERVAK Başkanı Erdal Güzel arkalarında siyasi destek olamadan vakıf çalışmalarını yürüttüklerini vurguladı. Güzel, “Tarafsız bir şekilde vakfımızı devam ettiriyoruz. Sadece gönüllülük esasına göre hizmet ediyoruz ve belirli bir yaş grubu insanlarla bu vakfı bir yerlere taşımaya gayret ediyoruz. Vakfımız 1991 yılında kuruldu. O günün şartları doğrultusunda şehrin birtakım sıkıntıları vardı ve şehrin aydınları münevverleri, sorumluları bir araya geldiler, bu vakfı kurdular. Vakfımızın başlıca özellikleri şunlar: Siyaset üstü bir vakıfız ve her türlü siyasi görüşe açığız. Demokrat bir yapımız var. Her türlü siyasi düşünceye sahip kardeşlerimiz bizim vakfımız çatısı altında çalışma imkanı buluyorlar. Ortak meselemiz Erzurum davası, Erzurum meselesidir.” dedi.
VAKFIN ÖNCELİKLERİ
Vakfın 3 özelliği olduğunu belirten Güzel, “birinci özelliğimiz vakfımız iktisadi alanda çalışmalar yapıyor. İkinci özelliğimiz kültürel çalışmalar bu alanda çok iddialıyız Erzurum’da, bölgede bir numarayız. Erzurum kültürüne karşı hassasiyetimiz var. Bir diğeri ise vakıf geleneğinin bize yüklemiş olduğu misyon içerisinde bir elin verdiğinden diğer elin haberi olmadan kalpten çalışıyoruz. 1991 yılından itibaren bugüne kadar vakfımıza başkanlık yapmış başta eski rektör Prof.Dr. Erol Oral hocamıza, Necati Bölükbaşı ağabeyimize, yönetimde ve mütevelli heyetinde çalışan tüm büyüklerimize kardeşlerimize, hanım kardeşlerimize, gençlerimize gerçekten şükran borçluyuz. Onlara saygılar sunuyorum.” diye konuştu.
2016 ÖNGÖRÜLERİ
Güzel sözlerine şöyle devam etti: “Biz her yılbaşında yıl içerisindeki içerisinde programlarımızı, projelerimizi yapıyoruz. Dedik ki bu sefer değerli dostlarımızla kardeşlerimizle bir araya gelelim. Çünkü sıkıntılarımız çok bunlardan örnek verecek olursak; Eğitimde 62’nci sırada oluşumuz , göç olgusunu yenemedik, sosyo-ekonomik parametreler hiç iyi değil. Turizm konusunda şehir olarak Sultan Ahmet’in aldığı kadar turist alamıyoruz. 2016 yılında şunları yapmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi 2016 yılı Erzurum’un düşman tarafından işgal edilmesinin 100’üncü yılı. 16 Şubatta Kars Kapısı’na gelen Rus birliklerine Tepsi içerisinde bu şehrin anahtarları teslim edilmiştir. Biz 2016’nın 16 Şubat’ında böyle bir hatırlatmayı uygun gördük arkadaşlarla bir gazete çıkaracağız. Çünkü geçmişi unutunlar gelecekte aynı şeyleri yaşayabilirler. Ervak olarak Murat Küçükuğurlu hocamız Eski Belediye Başkanlarından Şerif Efendi’yi kitaplaştırdı. Kendisinden de rica ettik 2016 yılında Şerif Efendi’yi bir anma toplantısıyla Erzurum halkına tanıtmayı düşünüyoruz. Tiyatro ekibimiz var turnelere gidiyorlar. Geçen sene uyuşturucuya dikkat çekmiştik bu sene Üsteğmen Kara Fatma’yı tanıtmaya gayret ediyoruz. Bildiğiniz gibi Kara Fatma’yı Türkiye gündemime biz taşıdık ve 3 roman yazıldı. Olmayan mezarı Kızılay tarafından yapıldı onlara da şükranlarımızı sunuyoruz. Sultan Sekisi toplantılarımız var bu yıl nasip olursa 23’üncüsünü yapacağız, nasip olursa. Sultan Sekisi toplantısında sağlık turizmini işleyebiliriz, Erzurum’da sanayi olmaz deniliyor, neden olmazı masaya yatırabiliriz. Bir diğeri ise Tıbbi ve aromatik bitkiler bu konuda şanslıyız daha önce KUDAKA tarafından masaya yatırmıştık inşallah Erzurum’un bu potansiyelini de değerlendirmiş oluruz.”