EMEKLİ BÜYÜKELÇİ LÜTEM:
SOYKIRIM YALANLARINA KARŞI BİLİMSEL MÜCADELE YOĞUNLAŞMALI
Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem, Türkiye'nin Ermeni sorununun kısa ve orta vadede çözüme kavuşmasını beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi.
SOYKIRIM İDDİALARI SON ONBEŞ YILDA YOĞUNLAŞTI
Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen 2. Uluslararası Türk-Ermeni İlişkileri Sempozyumu'na katılan Lütem, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili 19 ülkenin parlamentolarında alınan kararın 17'sinin son 15 yıl içinde ortaya çıktığına dikkat çekerek, bunun Türkiye'ye dışardan bakıldığında çok sorunu olan ve bunları çözmekte zorlanan bir ülke imajı verilmesinden kaynaklandığını ileri sürdü.
SOYKIRIM İDDİALARI KABUL EDİLEMEZ
Muhtemel gelecekteki Türk-Ermeni ilişkilerini ele alan Lütem, Türkiye'deki Ermenilerle ilgili bilimsel araştırmaların, yabancı bilim adamları tarafından dikkate alınmasının sağlanılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin asla soykırım iddialarını kabul etmeyeceğini ve Ermenistan sınır kapısının da Karabağ sorunu çözümlenmedikçe açılmayacağını anlatan Lütem, ''Türkiye'nin Ermeni sorununun kısa ve orta vadede çözüme kavuşmasını beklemek gerçekçi görünmemektedir. Önümüzdeki yıllarda bu konuda çok ciddi ve zor bir mücadele vereceğimizi de kabullenmemiz lazım'' diye konuştu.
MİSYONERLİK BOP ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ
İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Salim Çöhce ise Türk topraklarına karşı misyonerlik hareketlerinin 11. yüzyıldan beri sürdüğüne dikkat çekerek, ''Misyonerlik hareketleri sıradan bir din tebliği gibi görülmemelidir. Büyük bir projenin devamıdır ve Büyük Orta Doğu Projesi dahilinde değerlendirilmelidir'' şeklinde konuştu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut da ''Bakü'de 31 Mart Katliamı'' konulu konuşmasında, Anadolu'da Ermenilerin yaptığı katliamların, Azerbaycan'da yaptıklarıyla benzerlikler gösterdiğine işaret etti.
ERİVAN'DAKİ TÜRK İSİMLERİ
Kafkas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cihat Göktepe panelde yaptığı konuşmada, Ermenilerin, Hristiyan oldukları için Türkler tarafından 1. Dünya Savaşı'nda soykırıma uğradıkları yalanlarıyla, dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştıklarını ifade etti.
Erivan'daki 1728 yılındaki Türk nüfusun 183 bin olduğunu ve oradaki insanların yüzde 73'ünü oluşturduklarına dikkat çeken Göktepe, ''20. yüzyılın ilk yarısında Erivan'daki nüfus dengesi bakımından Türkler aleyhine müthiş değişimler yaşanmıştır. 84 bin Ermeni bölgeye yerleştirilmiştir. 1831-1931 yılları arasında Erivan'daki 2 bin 310 kayıtlı yer adından 2 bini Türkçe'dir'' dedi.
RUS ORDUSUYLA SAVAŞTIK
Azerbaycan'ın Iğdır Konsolosu Nuru Guluyev de Ermenistan'ın Karabağ'ı işgalinde Azerbaycanlıların Ermenilere yenilmediğini belirterek, ''Ermenilerle değil, Rus ordusuyla savaştık'' diye konuştu.
Kafkas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haci Ali Necefoğlu ise Ermeni diasporası gibi Türk ve Azerbaycan diasporalarının da propaganda çalışmaları yapması gerektiğinin önemini anlatarak, ''Artık bu konuda savunmada kalmak yerine saldırıya geçmemiz lazım. Bazı devletler soykırım tezini şantaj olarak kullanıyorlar'' diye konuştu.