ERZURUM gazetesi
Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsel Karabekir, babasının Bartınlı olduğunu açıkladı. Bartın Üniversitesi'nde (BÜ), "Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun" konulu konferans düzenlendi. BÜ'de düzenlenen konferansa Bartın Valisi İsa Küçük, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Kaplan, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın TSO Başkanı İsmail Toksöz, daire başkanları, daire amirleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
//KAPLAN, KARABEKİR PAŞA’YI ANLATTI
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ramazan Kaplan, yaptığı açılış konuşmasında "Kazım Karabekir Paşa, o kadar millet tarafından benimsenmiş sevilmiş ki, milletimiz onu kendine yakın bulduğu için Karabekir Paşa derler. Bu aslında Karabekir Paşa'yı kendisine ne kadar yakın gördüğünün işaretidir. Bizim milletimizde okumuş olsun olmasın özellikle, tahsil seviyesi elde edememiş insanlar onlarda öyle bir ölçü, öyle bir saygı var ki kendisine yakınlık gösteren kendisini bağrına basan insanları onlarda bağrına basıyor. Belki konuşmamızın sonunda Karabekir Paşa'nın adetlerinden Ermeni mezaliminde yetim kalan çocukları, o zulmün içerisinde her türlü şartlar içerisinde yaşamış çocukları adeta birer usta, birer yetişkin insan tahsil seviyelerini aşarak binlerce çocuğun öksüzlüğünü duyurmamaya, onları yeniden bu millete kazandırmaya yeniden onlara destek vermeye, özellikle gayret sarf etmiş. Karabekir Paşa hiçbir şey yapmamış olsa bile, binlerce çocuğa bilgi vererek şanla şerefle anılmaya layıktır" dedi.
//KARABEKİR TARİHİN ŞEREF LEVHASINDA
Kazım Karabekir Paşa'nın hayatından bahseden Kaplan, şöyle konuştu: "1882 tarihinde dünyaya geldi. 1948 tarihinde vefat etti. 66 yılda yaptıkları gerçekten imkansız gibi görülen işler yaptı. 1920 öncesi ya da milli mücadelemizin öncesi hep savaşlarla geçiyordu. Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı, bunun ötesinde Balkanlar'daki ayaklanmalar dolayısıyla oradaki ayaklanmaları bastırma konusunda bu savaşlarda gösterdiği mücadeleyle bir kahraman olarak kendisini biliriz. Karabekir Paşa'nın bir başka özelliği yönü, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin toplanmasında Karabekir Paşa'nın çok büyük rolü var. O toplantıları düzenleyen ve Gazi Mustafa Kemal'in Erzurum'a gelişinden sonra adeta ortamı ona hazırlamıştır. Dolayısıyla Karabekir Paşa nereden bakarsak bakalım, 'Şark cephesi kumandanı, doğu cephesi kumandanı' olarak nam salması ve Kars, Ardahan, Iğdır gibi bir zamanlar Ermenilerin eline geçmiş bölgeleri geri alarak büyük bir mücadele vermiştir."
//VALİ KÜÇÜK’ÜN DEĞERLENDİRMESİ
Bartın Valisi İsa Küçük de, öz kızının ağzından Karabekir Paşa'yı tanıyacaklarını belirterek "Bartınlı biri olarak Karabekir Paşa'yı, kızı Timsal hanımdan da dinleyeceğiz. Kadıoğulları sülalesinden babaanne. Bugün tarih yapanların anıları hep anlatılır. Ancak bugün bu işi tarih yazan birinin anılarını birinci ağızdan dinleyeceğiz. İnanıyorum ki bunu birinci ağızdan dinlemek daha güzel olacak. 30 Ekim 1918 de Mondros imzalanmıştır. Bir yandan ülke işgal edilirken bir yandan da Mustafa Kemal, İstanbul'dan
Samsun'a girdiğimiz gibi sonra Amasya, Erzurum'a gider. Kurtuluşu teşkilatlandırmaktadır. Ama İstanbul hükümeti bütün görevlerinden azleder. Bu çaresizlik içinde bir gün kapı çalınır, yaver içeriye girer. 'Efendim doğu cephesi komutanı Kazım Karabekir geldi' işte belki de birçok tarihçi buna işaret ediyor. Kurtuluş Savaşı'nın en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir."
//TİMSAL KARABEKİR BABASINI ANLATTI
Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir de babasını anlatırken şunları söyledi: "Bartın'da olmak, sizlerle olmak çok büyük bir ayrıcalık. Bartın'dan Kadıoğullarından Hanife hanım ve bunca zaman Karamanlı olarak bildiğimiz Kazım Karabekir Bartınlı. Ama Erzurumlulara sorsanız, 'Kazım Karabekir Erzurumlu' derler. Bize bugünleri sunmak için insanlar can verdi. Kendimizi onların yerine koyarak, ne şekilde bizler için can verdiler geçmişe yolculuğumuza başlayalım.Karabekir oğulları olarak biliniyorlar. Selçukluya dayanan bir geçmişleri var."
KARABEKİROĞULLARI TARİHÇESİ
Karabekir oğulları ne zaman gerek duyulursa padişah yanlısı olarak orduya katıldığını anlatan Timsal Karabekir, sözlerine şöyle devam etti: "Kendilerine 'tımar' olarak toprak veriliyor. Onlarda orada asker yetiştiriyorlar. Aileden kalan bir ok ve yay, 15 yaşındaki Mehmet Emin Kırım savaşına gönüllü olarak katılıyor. Madalyalarla Gazi olarak memleketine dönüyor. O tarihlerde Ermeniler ve Türkler kardeş ilişkiler içerisinde yaşamaktalar doğu illerimizde. Karabekir'in de çocukluğu doğu illerinde
Ermenilerle iyi ilişkilerle geçiyor. Fakat babasının Alay Bey'i olarak Van'a tayini Rusya'dan bir takım Ermenilerin araya nifak sokmak amacı ile gelmesi, nedeniyle asayiş korumak için Van'a tayini çıkıyor. Mustafa Kemal Paşamız Erzurum'a gelmiştir. Kazım Karabekir anılarında diyor ki 'Mustafa Kemal'in şanına yakışır bir şekilde Ilıca'da karşıladım. 'Hür yaşar, hür ölür, ya istiklal ya ölüm' Kurtuluş Savaşımızın parolasıydı''
Konferans sonrasında Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'e, Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından çeşitli hediyeler verildi. Konferansa katılanlar Kazım Karabekir Paşa'nın kızıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.