2016 yılı başıyla birlikte ‘stajyer sürücülük’ dönemi başladı. Bu yeni uygulama trafikteki can ve mal kayıplarına sebep olan kazaları minimuma indirmek için çıkarıldı. Ancak çoğu sürücü belgesi almak isteyen adaylar, ‘stajyer sürücülük’ hakkında çok fazla yanlış bilgiye sahip oldular. Doğu Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Mutluhan Alparslan Dumlu, yanlış bilinen bu bilgileri düzeltmek adına açıklamalarda bulundu.
SATJYER SÜRÜCÜ YALNIZ BAŞINA UZUN YOLA ÇIKABİLİR
Stajyer sürücülük uygulamasıyla ehliyet alanların uzun yollarda yanında ehliyeti olan başka bir sürücü bulundurması gerektiği bilgisinin yanlış olduğunu söyleyen Dumlu, “Gençlerimizin araba kullanmaya yeni başladıkları yıllarda, kurallara uygun araç kullanma alışkanlığı kazanabilmeleri doğrultusunda geliştirilmiş, birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir sistemdir. Ülkemizde de Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca, 1 Ocak’tan itibaren ilk defa sürücü belgesi almak üzere Trafik Tescil Müdürlüklerine başvuran herkes 2 yıl süre ile stajyer sürücü olarak adlandırılır. Stajyerlik döneminizde ister şehir içi, isterseniz şehirlerarası yollarda tek başınıza araç kullanabilirsiniz ve yanınızda ehliyetli birisinin bulunması gerekmiyor. 2 Yıllık staj süresinde, 3 sefer kırmızı ışıkta geçmek, 3 sefer hız limitlerinin aşılması, 3 sefer yaya geçidinde yayaya yol vermemek, alkolü araç kullanmak veya 75 ceza puanının doldurulması durumunda sürücü belgesi iptal edilir. Sürücü belgesi iptal edilenler, psikoteknik değerlendirmeye tabii tutulduktan sonra, yeniden sürücü kursuna müracaat ederek sürücü belgesi alabilir.” dedi.
SÜRÜCÜ BELGESİ İPTAL EDİLEN NE YAPMALI?
Stajyer sürücülük kurallarına göre ehliyeti iptal edilenin ne yapması gerektiğini anlatan Dumlu, “Sürücülerde güvenli araç kullanmak için temel olarak bulunması gereken algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız-mesafe tahmini gibi zihinsel özelliklerinin; tepki hızı, göz, el ayak koordinasyonu gibi psiko-motor yetenek ve beceri düzeyinin, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ölçülebildiği" bir sistemdir. Ticari araç kullanan sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları şarttır. Kanunun maddelerinde tanımlanan nitelikteki trafik suçlarını işleyen sürücüler, tanımlanan usul ve esaslara uygun olarak, Psikoteknik Değerlendirme ve Psikiyatri Uzmanı Muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucu durumu uygun bulunan sürücülerin sürücü belgeleri Kanunun ilgili maddesinde belirtilen sürenin sonunda iade edilir.” şeklinde konuştu.
SÜRÜCÜ BELGENİZİ YENİLEMEYİ UNUTMAYIN
Sürücü belgelerinin 5 yıl içinde yenilenmesi gerektiğini aktaran Dumlu, “Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alarak, Nüfus Cüzdanı, mevcut sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, 2 adet fotoğraf, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz ile birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinden sürücü belgelerini alabilirler.” Sözlerini kullandı.