Halk Bilimci, Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen adına editörlüğünü İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Fuat Arıcı’nın editörlüğünü yaptığı ‘Dr. Lütfi Sezen Armağanı’ kitabı Ankara Pegem Yayınevi tarafından yayımlandı.
Şimdiye kadar 12 kitabı ve çok sayıda makale ve araştırması yayınlanmış olan Sezen’in, Erzurum halk kültürünü çeşitli yönleriyle kapsamlı bir biçimde ele alan ‘Erzurum Folkloru’ isimli kitabının ilk baskısı 1994 yılında, 2. baskısı 2007 yılında (Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşunun 50. Yılı anısına armağan olarak), resimlendirilmiş ve genişletilmiş 3. baskısı ise yine Atatürk Üniversitesi tarafından 2013 yılında bastırılmıştı.
Dr. Lütfi Sezen’in 2016 yılı başlarında 7. Baskısı yapılan ‘Halk Bilimi ve Derleme Metotları’ isimli kitabı çeşitli üniversitelerde ders kitabı olarak okutuluyor. Sezen’in Halk Edebiyatında Hamzanâmeler (1991), İşçi Ailelerinin Gözüyle Batı Avrupa’daki Türkiye (2004), Manilerle Tokat (2005), Anılarıyla Bir Üniversitenin Kuruluş Sancıları (2008), Anılarla Yaşamak (2016) kitapları arasında yer almakta, Halk Takvimi, Türkiye’de Evlenme Biçimleri, Hıdrellez vb. konularda pek çok derleme ve araştırmaları bulunuyor.
Ayrıca, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından 2007 yılı “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” Sezen’e verilmiştir.
Konuyla ilgili olarak Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Öğretmenlik mesleğinin en özel ve güzel yönü öğrencilerinin başarılarından duyulan mutluluktur. Çalışkanlığı, başarısı ve sağlam karakteri ile gurur duyduğum yüksek lisans öğrencim Doç. Dr. Ali Fuat Arıcı, büyük bir vefa örneği göstererek ‘Dr. Lütfi Sezen Armağanı’ kitabının hazırlanmasına vesile oldu. Doç. Dr. Ali Fuat Arıcı’nın gerçekleştirdiği bu armağan kitap benim için büyük gurur vesilesi oldu. Yine meslektaşlarımın, dostlarımın (buna gazeteci dostlarım da dahil), öğrencilerimin kitapta yer alan hakkımdaki yazı ve değerlendirmelerinden büyük mutluluk duydum. Hepsine içten teşekkür, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
“Erzurum Folkloru” isimli kitabımın Atatürk Üniversitesi tarafından üç kez basılmasına vesile olan dönemin rektörleri; Prof. Dr. Erol Oral’a, Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’a (rahmetle anıyorum), Prof. Dr. Hikmet. Koçak’a içten teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.
Hızlı teknolojik gelişmeler kültürel yapıda büyük değişmelere, hatta tahribatlar neden olabiliyor. Kültürel değerlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yazılı kaynaklara aktarılması gerekiyor. Ben Lütfi Sezen olarak ömrümün yarım asra yakın kısmını bu uğurda harcadım. Fakat bireysel gayretler buna yetmiyor. Halk bilimi konusunda uzmanlaşmış kişilerin rehberliğinde ekip çalışmasının yararlı olacağı inancındayım. Gelişmiş ülkelerde bu yöntem uygulanıyor. Özellikle İskandinav ülkelerinde (İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya vd. ) bu alanda ciddi çalışmalar var. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıklarımızın bu konuda sorumluluk taşıdıklarını düşünüyor ve gereğini yerine getireceklerini ümit ediyorum. ”