Günümüzde birçok tarihi belgeler tapu arşivlerinde korunuyor ve gerektiğinde de incelemesi yapılıyor. İnsanların elinde zamana ve tahrişlere dayanamayarak yok olan tarihi belgelerde söz konusu. Bu tarihi belgelerden biriside Geleneksel Sanatlar Ve Sanatçılar Derneği Başkanı Orhan Durmuş’un elinde. Dedesinden kalan Osmanlı döneminde çıkarılmış tapu Başkan Durmuş’un müdahalesiyle artık, nesilden nesile taşınacak.
Yaptığı çalışmanın önemine dikkat çekerek bu tür tarihi belgelere özen gösterilmesi gerektiği vurgusunu yapan Durmuş, “Saraylar, ibadethaneler, medreseler, hanlar, köprüler imarethaneler gibi yapıların yanı sıra bu zengin mirasın önemli bir kısmını da arşiv hazineleri oluşturmaktadır. Osmanlıda kağıt, yazı yazma ve yazılı vesikaya saygı gösterme gelenek ve anlayışının sonucu olarak her türlü doküman çeşitli muhafazalar içinde saklanarak zengin bir arşiv hazinesi oluşturulmuştur. Sağlıklı bir devlet idaresinin sağlıklı bir hafızaya sahip olmaktan geçtiğini ve bu hafızanınsa yazılı evrakın muhafazasına bağlı olduğunu idrak etmiş olan Osmanlının bu anlayışı yalnız ülkemiz için değil tüm insanlık için paha biçilemez kültürel arşiv mirasının bugünlere intikal etmesini sağlamıştır. Yüz yıllardır süre gelen Devlet geleneği ve sorumluluğuyla bu hazineleri geleceğe taşımaya, Devlet ve Millet olarak devam etmeliyiz.” dedi.
‘TARİHİME SAHİP ÇIKTIM, SİZDE ÇIKIN’
Tarihi miras olan tapusunu korumaya aldığını aktaran Başkan Durmuş, “Bende bu sorumlulukla ailemden kalma Osmanlı Tapusunun dış etkenler sebebiyle yıpranmış olması, yazılı evrakın yok olmaması adına, geleneksel usullere bağlı olarak, yekpare şeklide özel Murakkaa kâğıdına yapıştırdığım belgenin etrafına Türk tezhip sanatı teknikleriyle uygulayarak yok olmasını önlemiş oldum. Böylece Ailemden kalan bu yazılı belgenin geleneksel usullerle muhteviyatını artırarak benden sonraki kuşaklara da ulaşmasını sağlamış oldum. Vatandaşlarımızın da aile yadigârı buna benzer belgeler varsa, çekmecelerde, tozlu raflar arasında kaderlerine terk etmektense uzman kişilerle iletişime geçerek doğru şekilde kurallarına uygun olarak evrakın, belgenin zarar görmeyeceği şekilde değerlendirmelerinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu tarz uygulamalarda sadece belgenin dayanıklılığı artırılarak muhafaza edilebileceği gibi özel çerçeveli hava ile temasının kesilerek evlerimizin iş yerlerimizin duvarlarında dekoratif amaçlıda kullanılabilecektir. İşte Bin yıldır bu topraklarda yaşadığımızın kanıtı niteliği taşıyan tüm yazılı vesikalar tüm sanat eserleri, bu özenle korunmalı ve bizden sonraki nesillere sağlam eksiksiz ulaştırmak, gelecek bin yılda da bu topraklarda yaşayacağımızın teminatı olacaktır.” dedi.