Erzurum’da özellikle kış aylarında yoğunlaşan hava kirliliği nedeniyle, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, adeta dolup taşıyor. Kış aylarında göğüs hastalıkları totalinde yaklaşık 2 kat bir artış olduğunu kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Âdem Çelik, günde yaklaşık 250-300 civarında hastaya baktıklarını belirtti.
Kış aylarında artan hava kirliliği ile birlikte hasta sayısında da artış görüldüğünü dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Âdem Çelik, bu noktada genellikle kronik ve solunum yolu hastalığı olanların en üst seviyede etkilendiğini belirtti. Yaz aylarına göre kış aylarında göğüs hastalıkları totalinde yaklaşık 2 kat bir artış olduğunu ifade eden Çelik, “Yazın 100-150 hasta geliyorsa, kış aylarında bu sayı 250-300’ü buluyor” dedi. Çelik, ayrıca Astım, KOAH nedeniyle atak veya enfeksiyondan hastanede yatan yaklaşık 40’a yakın hastanın bulunduğunu kayda geçti.
HASTA SAYISINDA 2 KAT ARTIŞ
Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Çelik, “Kış aylarında hava kirliliği arttığı zaman bizim de hasta sayımız artıyor. Nefes yolu hastalıklarında, özellikle Astımda, KOAH’ta hava kirliliğinin artışına bağlı olarak, hastanın şikâyetlerinde de artış görülüyor ve biz buna “atak hali” diyoruz. Yani Astım atak, KOAH atak durumu artıyor. Yaz aylarına göre kış aylarında hasta sayısı göğüs hastalıkları totalinde yaklaşık 2 kat bir artış oluyor. Yani yazın 100-150 hasta geliyorsa, kış aylarında bu sayı 250-300’ü buluyor. Göğüs hastalıkları tüm hastalıkları etkiliyor fakat solunum yolu hastalıklarını daha fazla etkiliyor. Astım, KOAH, Akut Bronşit gibi hastalılarda artışa sebep oluyor. Hastanın şikâyetleri artarak atakla geldiği zaman, şikâyetin şiddetine göre hastalar ya polikliniğe, ya da acile başvuruyorlar. Orada gerekli ilk müdahalesi yapılıyor, gerekli reçeteyle taburcu ediliyor, gerekirse de yatırıyoruz. Bizim Astım, KOAH nedeniyle ataktan veya enfeksiyondan şuanda hastanemizde yatan yaklaşık 40’a yakın hastamız var. Hava kirliliği sağlıklı insanlarda da şikâyetlere neden olur ama ilaç kullanılacak ya da hastaneye yatırılacak kadar rahatsızlığa sebep olmaz. Hava kirliliği genellikle kronik ve solunum yolu hastalığı olanları en üst seviyede etkiler ve ağırlaştırır” ifadelerine yer verdi.