ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ağrı yolunda büyükbaş hayvan yüklü tır devrildi
Ağrı yolunda büyükbaş hayvan yüklü tır devrildi
Şükrüpaşa’da çay ocağına silahlı saldırı
Şükrüpaşa’da çay ocağına silahlı saldırı
 Pasinler’de düzensiz göçmen operasyonu
 Pasinler’de düzensiz göçmen operasyonu
Erzurum iş dünyası 12.1 milyarlık vergi ödedi
Erzurum iş dünyası 12.1 milyarlık vergi ödedi
Çakmak’tan SBF’ye Futsal teşekkürü
Çakmak’tan SBF’ye Futsal teşekkürü
HABERLER>BÖLGEDEN
2 Ağustos 2022 Salı - 05:40

Doğunun kaynak tuzları dünyada rağbet görüyor

Pülümür ilçesinde doğal olarak yeraltından çıkan kaynak tuzları, yurtiçinin yanı sıra yurt dışına da pazarlanıyor.

Doğunun kaynak tuzları dünyada rağbet görüyor

Pülümür ilçesinde doğal olarak yeraltından çıkan kaynak tuzları, yurtiçinin yanı sıra yurt dışına da pazarlanıyor.
Pülümür’deki 3 tuzladan yılda yaklaşık bin ton kaynak tuzu üretimi gerçekleştiriliyor. Haziran ayının ilk haftalarında üretime başlanan tuzlalardaki mesai, mevsime göre Eylül sonlarına kadar sürüyor. Yeraltındaki kaya tuzu kaynağına tatlı suyun geçmesi sonucu iyon haline gelen tuzlar, ardından biriktirme havuzlarına akıtılıyor. Tuzlar, burada dinlendirildikten sonra küçük kristalize havuzlara geçiyor. Bu havuzlarda biriken tuz, 5-6 günde bir çekiliyor. Doğal kaynaklı tuzlar iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.
İşletme hakkında bilgi veren Mehmet Zeki Tosun, “Daha önce burası tekel tarafından işletiliyordu. Tekel özelleştikten sonra 2022 yılından beri biz burayı aldık. Burada ürettiğimiz şey kaynak tuzudur. Kaynak tuzu yer altındaki kaya tuzu kaynağına tatlı suyun geçmesi sonucu iyon halinde bünyesine alıyor belli yerlerden çıkıyor. Ondan sonra bu biriktirme havuzlarına veriyoruz. Biriktirme havuzlarından sonra dinlendikten küçük küçük kristalize havuzlar var. Onlara veriyoruz. 5-6 günde bir çekiyoruz” dedi.
En sağlıklı tuzun kaynak tuzu olduğunu vurgulayan Tosun, “En sağlıklı tuzlalar kaynak tuzlalarıdır. Ben 42 yılımı tekelde geçirdim. Tuz işletme müdürlüğü yaptım. Sonra kaynak tuzlaları Erzincan’a bağlandı. Bunların bütün şeylerini biliyorum. En doğalı bunlardır. Niye doğalı budur safi üretildiği şekilde tüketilen tuzdur. Göl içinde ürettiğimiz tuzu Erzincan, Tunceli, İstanbul ve başka bölgelere paketleyip satıyoruz. Bu sene tesisleri yenileme açısından üretime geç başladık. Yeni tesisler kurduk. Bir taraftan az da olsa üretim yapıyoruz. Bunu ekseri İstanbul, İzmir, Türkiye’nin çeşitli yerlerine buradan gitmiş insanlarımız alışkanlık etmiş bu tuzu kullanıyorlar. Onlara da gönderiyoruz” diye konuştu.
Dünyada 4 çeşit tuz üretimi olduğunu aktaran Tosun, “Göl, deniz, kaya ve kaynak tuzları var. Kaynak tuzu en sağlıklı, en doğal üretildiği şekilde tüketilen tek tuzdur. Bu tuz dünyada bayağı rağbet görüyor. Kalite yönünden içinde herhangi bir katkı maddesi yoktur. Gördüğünüz şekilde alınıyor, ayıklanıyor, tuzlu suyla yanıyor. Yıkandıktan sonra tertemiz piyasaya veriliyor” şeklinde konuştu.

 

 
Gökyüzünün yıldızları Dede Korkut diyarındaydı
 
Soylu: 'En ağır şekilde cezalandırılacaklar’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökyüzünün yıldızları Dede Korkut diyarındaydı
Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SOLOTÜRK, tanıtım ve havacılık etkinlikleri ...
Doğu Anadolu’da tarlalardan bereket fışkırdı
Yaz mevsiminin bol yağışlı geçmesiyle arpa, buğday, ayçiçeği ve silajlık ...
Doğu Anadolu’da Harman Vakti
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, ...
 
Cağ kebap fabrikası üretime başladı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Erzurum Şubesi, üyelerinin ...
Kura Nehri ıslah çalışma projesi onaylandı
Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) Ağrı’da gerçekleştirilen 85. Yönetim ...
Şehit Taşkın’a vefa
Oltu Merkez Cami Yaz Kur’an Kursu öğrencileri Pençe-Kilit Operasyonu'nda ...
 
Yüzen adalardan kartpostallık görüntü
Erzurum'un Tortum ilçesinde bulunan 6 yüzen ada, manzarasıyla göz kamaştırıyor.
AİÇÜ Erzurum’da danışma noktası kurdu
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı üniversite tercih işlemlerinin başlamasıyla ...
Ilgar Tüneli’nde geri sayım
Öner, "Ilgar Tüneli'nin bitimiyle, Türkiye’nin Gürcistan üzerinden Orta ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva