YAŞAR YILMAZS (İHA) - Kars’ta havaların soğuması sonucu ertelenen bulgur yapımı havaların ısınmasıyla yeniden ivme kazandı. Alışıla gelmiş bulgur yapımı ile Karslılar, eski usulle kışlık bulgurlarını hazırlıyorlar. Sonbahar ayı içerisinde Karslı kadınlar, kışın en çok tüketilen yiyecekleri arasında bulunan bulgur yapımına başladı. Tarladan kalkan ve ayıklanan buğdayları, hummalı bir şekilde yıkayıp temizleyen kadınlar, daha sonra kaynatıldıktan sonra yeşil alanların üzerlerine serdikleri çadırların üzerine sererek kurutuyorlar.
Selim İlçesi'nde bir araya gelen köylü kadınlar, kış hazırlıkları kapsamında buğday kaynatarak, kurutuyor. Anadolu'nun en büyük özelliklerinden birisi olan yardımlaşmanın ön plana çıktığı kışa hazırlıkta, yaşlı vatandaşlarında buğday kaynatmalarına yardım ediliyor.
Kadınlar arasındaki iş bölümü ise, görenlere parmak ısırtıyor. Bir grup buğday kaynatırken, daha çok çocukların yer aldığı bir grup ise kurumaya bırakılan buğdayın başında bekleyerek, ellerindeki değneklerle kuşları kovalıyor.