BÜLENT MAVZER(İHA) - Iğdır Valiliği ve Iğdır Kültür ve Müdürlüğünün yürüttüğü ortak çalışma ile kentte unutulmaya yüz tutmuş asırlık keçe atölyesi koruma altına alınıyor.
Iğdır Kültü ve Turizm İl Müdürü Osman Engindeniz, keçe atölyesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin tarihi dokusunu yansıtan bu tür atölyelerin artık kalmadığını, var olanların ise maddi imkansızlıklardan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını söyledi.
Van'da depremden sonra keçe halıların öneminin ve özelliğinin bir kez daha ortaya çıktığını anlatan Engindeniz, çadırlarda çadırın altına serilen bu keçelerin ısıyı muhafaza etmesinden dolayı kullanışlı olduklarını belirtti. Genellikle yaylacıların ve köylülerin kullandığı bu keçe halıların bundan 20 yıl öncesine kadar bir çok atölyesinin olduğunu belirten Engindeniz, artık bu işin sınırlı sayıda kişi tarafından yapıldığına değindi.
Iğdır'ın tek keçe atölyesi olan Zozan Keçe Atölyesi'nin varlığını koruması ve kültür mirası olan bu atölyenin devam etmesini sağlamak adına Iğdır Valiliği ile ortak bir çalışma başlatmak için bugün bu atölyeyi ziyaret ettiklerini ifade eden Engindeniz, "Bu proje kapsamında bu atölyeyi daha güzel bir yere taşıyarak çalışmalarını devam ettirmesi için imkanlar sunacağız. Amacımız bu kültür mirasının yok olmasını önlemek ve gelecek nesillere de ulaşmasını sağlamaktır" dedi.
"ASIRLIK ATÖLYE ZAMANA DİRENİYOR"
Atölyede 13 yaşından beri çalışan Eyüp Mergen ve iki kardeşi, bu atölyenin kendilerinden önce onlarca usta eskittiğini belirtti. Unutulmaya yüz tutmuş keçecilik sanatının son ustaları olduklarını anlatan Adem Mergen, teknolojiye karşı direndiklerini belirtti. Mergen, "En çok bizi halıcılık sektörü zor durumda bıraktı. İnsanlar sağlıklarından vazgeçtiler, lüks olan halıları alıyorlar. İşlerimiz eskisi gibi devam etmiyor ve eskisi gibi talep de yok satış da yok. Biz bu mesleğin kaybolmasını istemiyoruz. Keçeler sağlık içinde önemli romatizmaya bel fıtığına faydalı, fakat kimse sağlık alanında düşünmüyor. Keçe sanatının unutulmaması
için yeni pazarlar bulunmalı, satışlar artmalı ve en önemlisi yeni çıraklar yetiştirilmeli. Eskiden her yerde onlarca ustası olan keçecilik şimdi Doğu bölgesinde sadece Iğdır'da yapılıyor. Türkiye genelinde ise 10-15 arası keçe atölye ya var ya da yoktur" şeklinde konuştu.