ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
Erzurum vergide sıra atladı
Erzurum vergide sıra atladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
HABERLER>BÖLGEDEN
12 Şubat 2013 Salı - 16:38

Doğu’nun Kış Lezzeti: Sobada Patates

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kışın en çok tüketilen besinlerden patates, eksi 30 dereceye varan soğuk gecelerde yakılan sobaların fırınında pişirilerek eşsiz bir lezzete dönüşüyor.

Doğu’nun Kış Lezzeti: Sobada Patates

ERKAN ÇAPRAZ
HAKKARİ (İHA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kışın en çok tüketilen besinlerden patates, eksi 30 dereceye varan soğuk gecelerde yakılan sobaların fırınında pişirilerek eşsiz bir lezzete dönüşüyor.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesi, kış aylarında patatesin en çok tüketildiği şehirlerden biri. Her yıl kış mevsiminde büyük rağbet gösterdikleri patatesleri çuvallarla evlerine taşıyan vatandaşlar, besin değerinin yüksek ve kış koşullarına dayanıklı olması nedeniyle patatesten vazgeçemiyor. Vatandaşlar evlerine götürdükleri patatesleri evlerinin bitişiğindeki, tandır evi, depo ve bodrum katlarında yerin en az 1 metre altında oluşturdukları depolarda stokluyor.
İlçeye bağlı Ünlüce köyünde ikamet eden Tekin Yalçın isimli vatandaş, yeraltında yaptığı patates deposu sayesinde patateslerin kışın donmasını önlediklerini belirterek, “Patates depoları sayesinde patatesler hep taze kalıyor. Yerin altındaki depolar sıcak olduğu için patateslerin donmasını önleyerek daha uzun sürede tüketme şansı buluyoruz. Aksi halde son bahar mevsiminde çuvallarla aldığımız patatesler soğuktan donar ve bozulur” dedi.
Yemeklerde kullanılmakla birlikte patatesin kışın soğuk gecelerinde evleri ısıtan sobaların fırınlarında eşsiz bir lezzete dönüştüğünü ifade eden Tekin Yalçın, “Önce depomuzdan çıkarttığımız patatesleri yıkıyoruz. Ardından kabuklarını soymadan hafif tuzlayıp sobanın fırınına herhangi bir tepsi kullanmadan olduğu gibi atıyoruz. Patates piştikçe içi kum kum olur. Bir süre sonra hafif bir yanık kokusu alınca fırının kapağını açıyoruz ve pişen patatesleri dışarı alıyoruz. Patatesler çok sıcak olacağı için hemen yenilemeyebilir. Ama içerisinden çıkar buhar ve kokusu insanı sıcak sıcak yemeye teşvik eder. Fırında pişen patatesler kabuklu veya kabuksuz yenilebilir” dedi.
Patatesleri zaman zaman kadınlar tandır ekmeği pişirdikten sonra tandırda da yaptıklarını belirten Yalçın, “Tandır ateşi azaldığı anda tandıra patates atılır. Tandırdaki közler içinde yavaş yavaş pişen patates bir süre sonra bir maşa yardımı ile çıkarılır. Bu keyfi genelde çocuklar yaşar. Soğuk havalarda ayaklarını tandırda sallayarak hem ısınır hem de tandır başı sohbetiyle bu patatesleri yerler. Çocukluğumuzun en unutulmaz anıdır” diye konuştu.
 

 
2 Grup'ta Erzurum konuşuldu
 
‘Ya hu bu muhabbet nedir?’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Polise saldırıya toplam 51 yıl hapis
Ardahan'da, cezaevlerindeki açlık grevine destek vermek amacıyla izinsiz ...
Eskimo usulü balık avına fotoğrafçı ilgisi
Şiddetli soğuklar yüzünden tamamen donan göldeki balıkçıların eskimo usulü ...
Doğu'da eğitim çilesi
Muş’ta, köy yolları kapalı olduğu için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ...
 
Özel Tatvan maçını yönetti
Tatvan Şehir Stadı’ndan oynanan maçı Erzurum bölgesi hakemlerinden Halit Özel’in yönetti.
Davul-zurna sesiyle oynayan at ilgi odağı oldu
Kars’ın Selim ilçesinde düzenlenen atlı cirit gösterisi öncesinde davul-zurna ...
ASİM-DER soykırım çadırı açacak
Erzurum’da da soykırım çadırları açacaklarını ifade eden Gülbey; “Azerbaycan’ın ...
 
Doğu ekonomisine kar darbesi
ÖZEL-Doğu’da kar yağışı ve kış mevsiminin ağır şartları bölge illeri ekonomilerini ...
Rize-Erzurum yolunu kapattılar
Rize’nin İkizdere İlçesi Şimşirli Köyü’nde yapılacak HES Projesi ile köyün ...
Organlarıyla 3 kişi hayata dönecek
Rize'de Yusuf Kar isimli hastanın bugün sabah saatlerinde beyin ölümü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva