FATİH GÜLNAHAR(İHA) - Meyvecilik sektöründe yatırımların sürdüğü Erzincan’da sanayi meyveciliği de gelişmeye başladı. Son yıllarda Erzincan genelinde meyvecilik sektöründe yaşanan gelişmeler umut veriyor. Bölge illeri arasında farklı iklimiyle mikroklima özelliği taşıyan Erzincan, son 10 yıllık süreçte meyvecilik alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi.
Erzincan Tarım İl Müdürlüğü’nün Erzincan İl Özel İdaresi kaynaklı meyvecilik projeleri ve Birleşmiş Milletlerin finanse ettiği Sivas-Erzincan Kalkınma Projesinden sağlanan kaynaklar ve çiftçilerin kendi özkaynakları ile kurdukları bahçelerle onbinlerce meyve fidanı toprakla buluştu. Öyle ki son yıllarda modern anlamda yüzlerce dekar kapama meyve bahçesi tesisi gerçekleştirildi. Yapılan bu yatırımlar meyvelerini vermeye başladı ve Erzincan çevre illere başta elma, üzüm, kiraz olmak üzere değişik meyve türlerini satmaya başladı.Özellikle Üzümlü ilçesi ile Merkez ilçeye bağlı köy ve beldelerde yoğunlaşan meyvecilik faaliyetleri Erzincan’ın tarımsal geleceği adına umut veriyor. Erzincan bölgedeki diğer illere göre birçok avantaja sahip. Başta iklim ve toprak özellikleri olmak üzere, Doğu Anadolu ile Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında köprü görevi gören konumu bu avantajlardan en önemlileri arasında gösteriliyor.
HİBELER ÜRETİMİ TETİKLEDİ
Yine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uygulamakta olduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından sağlanan hibelerle Erzincan’da bir taraftan alet makine açığı kapatılırken diğer taraftan inşa edilen soğuk hava depoları da meyvecilik sektörünün hizmetine girmeye başladı.Erzincan İl Özel İdaresi, Erzincan İl Tarım Müdürlüğü, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü gibi resmi kurumların yanı sıra özel olarak faaliyet gösteren fidanlıklar gerek fidan tedariki gerekse teknik yardım konusunda Erzincan çiftçisine destek vermeye devam ediyor. İlde değişik noktalara kurulan Tahmin ve Erken Uyarı sistemleri ile meyve bahçelerinde görülebilecek muhtemel hastalık ve zararlılar konusunda çiftçiler uyarılarak zamanında gerekli zirai mücadeleleri yapılarak, gereksiz ilaçlamaların önüne geçilmesi sağlanıyor; böylece hastalık ve zararlıların kontrol altına alınması ile verim ve kalite artışında büyük başarı yakalanıyor.Erzincan’da bulunan meyve suyu konsantre fabrikasının yanı sıra ülkenin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren meyve suyu fabrikalarının Erzincan pazarına girmesi de son yıllarda sanayiye yönelik meyvecilik sektörünün de gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
MEYVE SUYU ÜRETİMİ
Erzincan’da yetişen yerli zerdalinin meyve suyu üretimi açısından en iyi oranda asitik değerlere sahip olması da önümüzdeki yıllarda Erzincan’ın önünü açacak gibi görünüyor. Üzümlü ilçesine bağlı Demirpınar Köyünde Mehmet Ali Yüksel adlı vatandaş tarafından tesis edilen zerdali bahçesinde incelemelerde bulunan Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, yaşanan gelişmeleri umut verici olarak değerlendirdi. Sektörde söz sahibi olabilmenin üretim ve kaliteyi artırmaktan geçtiğini savunan İl Müdürü Lek “Meyvecilik sektöründe Erzincan olarak yaşadığımız sorunların en önemlisi şüphesiz pazarlama sorunudur. Ancak son yıllarda Erzincan’da üretilen kiraz ve cimin üzümünde bu sorun aşılmıştır. Ancak elma, zerdali gibi bazı ürünlerdeki pazarlama sıkıntılarımız devam etmektedir. Elma ve zerdalide yaşanan bu sorun Tunay Gıda meyve konsantre fabrikasının açılmasının ardından çözüme kavuşmaya başladı. Erzincan’da üretilen zerdali son birkaç yılda büyük bir talep görmekte ve üretilen zerdalinin tamamı meyve suyu fabrikası tarafından satın alınmaktadır. Sanayi meyveciliğinin karlı bir sektör olduğunu gören çiftçiler artık zerdali bahçesi tesis etme yoluna gidiyorlar. Biz de 2011 yılında bu durum göz önünde bulundurarak Sayın Valimizin ve Erzincan İl Özel idaremizin katkılarıyla kurulan zerdali bahçelerine yüzde 50 oranında destek sağladık” diye konuştu.
LEK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Elmada yaşanan Pazar sorununun çözüme kavuşması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen İl Müdürü Ali Lek, geçtiğimiz yıl Erzincan’da elmada sözleşmeli entegre üretim yapıldığını hatırlatarak, Erzincan’da üretilen elmaların bebek maması yapımında kullanılmak üzere uluslar arası arenada faaliyet gösteren firmalar tarafından alındığını söyledi.İl Müdürü Lek, çiftçilere seslenerek “Yapmamız gereken tek şey üretimde verim ve kalitenin yanı sıra üretim miktarını artırmaktır. Bu açıdan Erzincan Tarım İl Müdürlüğü olarak her türlü teknik desteği sağlamaktayız. Bahçenin tesis edilmesinden fidana kadar, hastalık ve zararlı kontrolünden budamaya kadar birçok alanda çiftçilerimize hizmet veriyoruz. Erzincan’ın ve Erzincan çiftçisinin kazanması için daha çok çalışmaya devam edeceğiz. Temenni ediyoruz ki; böyle üretim işletmelerinin sayıları yüzlerce hatta binlerce olsun. Erzincan’da tarımsal üretimin her konusunda katkı sağlayan kurumlarımıza ve üreticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.