ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Ekim 2018 Perşembe - 15:27

Doğu’da ‘Erişte’ zamanı

Kars, Erzurum, Bingöl, Ardahan, Elazığ gibi illerde ev hanımları erişte keserek kışlık erzaklarını hazırlarken, e v ekonomilerine de katkı sağlıyor

Doğu’da ‘Erişte’ zamanı

Kış yaklaşırken, 7 ay çetin iklim şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi illerinde geleneksel mutfak ürünleri üretimi de hız kazandı.  Kars, Erzurum, Bingöl, Ardahan, Elazığ gibi illerde ev hanımları erişte keserek kışlık erzaklarını hazırlarken, e v ekonomilerine de katkı sağlıyor. Erzurum ve Kars mutfağında evde hazırlanan erişteler kışı mercimekle pişirilen kesme ve kurut aşında kullanılırken, aynı zamanda makarna olarak da tüketiliyor.

Kars’ta kış sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek iplerde yerini almaya başladı.

Havaların soğumasıyla birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı. Kış sofralarında yerini alan erişte imece usulü kesiliyor. Kent merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Kentte 3-4 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen ve tellere asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor. Sabah erken saatlerde başlayan erişte kesimi öğlenden sonra bitiyor.

Ortaklaşa erişte kestiklerini belirten Yeter Demiral, "İmece usulü yapıyoruz. 3-4 ev toplanarak birlikte yapıyoruz. Her gün birimize, erişteyi kesip fırında kavurduktan sonra kutularda saklıyoruz. Kışın da ihtiyacımız olduğunda hazır yemek gibi su kaynatıp, sonra tereyağı ile deme koyuyoruz. Daha sonra da altına patates koyarak pişiriyoruz. Kesinlikle her evde erişte vardır" dedi.

Bir evde toplanan kadınların birisi hamur açarken, birisi de erişteleri makinede kesiyor. Bir kadın ise kesilen erişteleri tele asarak kurutuyor. Ortaklaşa kesilen erişteler daha sonra komşular arasında bölünüyor.

Kars’ta kar yağdıktan sonra sofralarda yerini alan eriştenin özellikle pilavı ve çorbası yapılıyor. Bazı vatandaşlar ise kestikleri eriştelerden kent dışında yaşayan akrabalarını gönderiyor.

ERİŞTE PİLAVI

Kars yöresinde genellikle beyaz pirinç kullanılmıyor. Pilavlarda bulgur ya da erişte tercih ediliyor. Erişte pilavı da erişte ve mercimek katılarak yapılıyor. Önce mercimekler haşlanıyor, acı suyu dökülen mercimeklerin içine erişte katılıyor. Kaynatılarak süzülürken tereyağında halka halka doğranan patatesler kızartılıyor ve erişte mercimek karışımının üzerine dökülüyor. Sonra bu karışım kısık ateşte bir kere daha pişiriliyor.

 
TSK: “13 terörist etkisiz hale getirildi”
 
Doğu’da yılın son hasadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ata Botanik Park doğal stüdyo oldu
Dünyada deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte 7. park olan Erzurum’daki ...
Gençlerden dua alan girişim
Gençlik Merkezi üyesi gönüllü gençleri cami temizliği yaptılar.
EDT 21’inci yılında
Erzurum Devlet Tiyatrosu ‘Ufak Bir Hata’ adlı oyunu ile 21. yılında perdelerini açıyor.
 
"Hediyem Kur'an Olsun"
Erbaş, "Bütün kitaplar, bütün ilimler Kuran-ı Kerim'i daha iyi anlamak ...
Sekmen: “Camilerimiz mukaddes mekânlarımızdır”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Camiler ve Din Görevlileri ...
İstanbul’da Erzurum Konfederasyonu kuruldu
Esenyurt Erzurum Dernekler Federasyonu, Avrupa Yakası Erzurum Dernekler ...
 
Çat İslam Eserleri Müzesine kavuşuyor
Çat Belediyesi tarafından yaptırılan İslam Eserleri Müzesi’nin açılışına ...
Edirne Müdafii Mehmed Şükrü Paşa'ya vefa
Edirne Müdafii Mehmed Şükrü Paşa’nın torunu Yalçın Özyapar’ın verildiği ...
Ersoy’dan tarih bilinci vurgusu
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva