ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
Muşlu Analar 176 haftadır nöbette
Muşlu Analar 176 haftadır nöbette
Suriye'de 2 bin 774 terörist etkisiz hale getirildi
Suriye'de 2 bin 774 terörist etkisiz hale getirildi
Kardeşler karatede Erzurum’un gururu oldu
Kardeşler karatede Erzurum’un gururu oldu
Erzurum’dan Erzincan’a kıtlama çay geleneği
Erzurum’dan Erzincan’a kıtlama çay geleneği
HABERLER>BÖLGEDEN
24 Eylül 2019 Salı - 16:37

Doğu Anadolu’da Kuşburnu zamanı

Güz mevsiminin en özel meyvelerinden biri olan kuşburnular toplanıp kurutulmaya başlandı.

Doğu Anadolu’da Kuşburnu zamanı

Güz mevsiminin en özel meyvelerinden biri olan kuşburnular  toplanıp kurutulmaya başlandı.

C vitamini açısından en zengin besin kaynaklarından biri olan kuşburnu, yörede marmelât, reçel ve çay olarak yoğun bir şekilde tüketiliyor. Köylüler tarafından dağlardan toplanarak, güneş altında doğal bir şekilde kurutuluyor. Doğal ortamda yetişen kuşburnular vatandaşların yoğun talebini görüyor.

Çıldır’a bağlı Kenarbel köyünde toplanan kuşburnular kurutularak kışlık marmelat için hazırlanıyor. Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor. Yaklaşık 2 saat kaynatılan kuşburnu kevgirden geçirme kıvamına geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden ayıklanıyor. Çekirdeklerinden ayıklanan kuşburnu yeniden aynı işlemle bu kez çok ince bir elekten geçirilerek içerisindeki kılçıklardan temizleniyor. Daha sonra posası ayıklanan kuşburnu yeniden kazanda kaynatılıyor. Bu işlem yaklaşık 4 saat sürüyor. Reçel kıvamına gelen kuşburnu, kaynatma işleminin ardından sıcak halde kavanozlara konularak, dinlenmeye bırakılıyor. İsteğe göre içerisine şeker de ilave edilebiliyor.

Kuşburnunun C vitamini deposu olduğunu dile getiren köylüler, "Yöremizde kuşburnular olmaya başladı. Eylül ayı ortası ile Ekim ayının sonuna kadar kuşburnuları topluyoruz. Daha sonra kurutulan kuşburnunun çayı olur, marmelatı ve reçeli yapılır. Bu bitki özellikle kışın kaynatılarak içildiğinde grip hastalığına çok iyi gelir. Zahmeti çok, biraz uğraşmak gerekiyor ama sonucu çok güzel oluyor" dediler.

 
ETÜ Projesine Avrupa Komisyonu desteği
 
Erzurumspor tur atladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hainlere lanet yağdırdılar
Kars’ta Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’lar ve Siyasi Parti temsilcileri ...
Uçar Yakutiyelilerle istişare ediyor
Yaklaşık altı aylık sürede Yakutiye‘nin bütün köylerini gezen ve halkın ...
Çoruh havzasında enerji üretimi rekoru
Deriner Barajı’nda yıllık 11 milyar KW’yi geçen elektrik üretimiyle milli ...
 
Ahmet Haluk Dursun Hoca’ya vefa
Bitlis’in Ahlat Belediyesi, geçtiğimiz ay Ahlat’tan Van’a giderken Erciş ...
Aziziye Otoban Sanayi Sitesi’nin çehresi değişti
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Aziziye ilçesindeki ...
HDP önünde eylem yapan aile sayısı 46’ya yükseldi
Çocuklarının dağa kaçırıldığı iddiası ile HDP Diyarbakır İl Başkanlığı ...
 
Doğu Anadolu’dan destek yağıyor
Diyarbakır’da evlatları için HDP önünde tepkilerini dile getirip nöbet ...
Palandöken’de çevre seferberliği
Palandöken Belediyesi, SİYAMDER ve Palandöken Gençlik Meclisi tarafından ...
Erzurum kavunu Ağrı pazarında
Uzundere, İspir, Aziziye, Pasinler ve Tortum ilçelerinde üretilen kavunlar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva